1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Voľby. Po šiestich mandátoch (2006 – 2010) a siedmich mandátoch (2010 – 2014) ste nám ich v sobotu zapožičali pre BBA deväť. Ďakujeme. A k tomu sa tam dostal ešte aj náš spriaznenec Vlado, takže vlastne desať. Super. Krátke predstavenie čerstvej krvi BBA: Hanka je nielen aktivistka a erudovaná architektka, ale aj horolezkyňa a cyklistka. A keď sme pritom, je to zároveň pravnučka Viliama Paulínyho – významného prvorepublikového národohospodára, bystrického starostu a povereníka SNR.  Prírodovedec Tomáš je chalan, ktorý hovorí dosť málo, zato koná dosť veľa. Viac ako polovicu života sa venuje dobrovoľníctvu, a to má ešte len 31 rokov. Ťažko nájsť v Sásovej podujatie, v ktorom by nemal prsty. Mateja pozná väčšina ľudí ako novinára najlepšieho bystrického portálu, je to však aj briskný politológ s britkým humorom. Zbožňuje svoju rodnú Tatranskú ulicu, nenávidí korupciu a keď sa naštve, zabehne kľudne polmaratón, a ešte to dá aj pod dve hodiny… Takže Bystričania, aj toto sú vaši noví poslanci.

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Medzi 223 poslaneckými kandidátmi som spoznal množstvo čestných a kompetentných ľudí. Viacerí z nich však po sobote podliehajú  dezilúzii: tvrdo makali  v kampani a napriek tomu sa to nepodarilo… Tieto riadky teda patria najmä vám, kandidátski kolegovia – prosím, nevzdávajte to! Zostaňte vo verejnom priestore. Možno to vyjde nabudúce, ale hlavne: robiť život v Bystrici lepším sa dá aj mimo poslaneckých lavíc. My v BBA budeme aj naďalej pracovať na posilnení hlasu verejnosti – či už reformou občianskych rád, tlakom na vznik nových komunitných centier, zmenou grantových pravidiel, iniciovaním mikroreferend, ale napr. aj posilnením participatívneho rozpočtu a jeho zavedením na úroveň jednotlivých volebných obvodov. Skrátka, bude tu kopa nových možností pre ľudí so záujmom o veci verejné. Pre ľudí ako vy.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Prechádzam zoznamy zvolených richtárov a teším sa z našich protikorupčných kamarátov: Lenka vo Zvolene, Danka v Karlovke, Peter v Trnave, Tomáš v Brezne, Juraj v Malackách, Miro v Hlohovci, … Obyvatelia týchto miesto budú v dobrých rukách.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.