1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Aj komunálni politici sú politici, a teda ako verejní činitelia musia strpieť kritiku občanov za svoju činnosť. Či už vo virtuálnom alebo skutočnom svete. Je však už poriadne cez čiaru, keď nespokojný obyvateľ kope primátorovi do dverí súkromného bytu, šibrinkuje pritom nožom, vyhráža sa mu sanitkou a stresuje mu rodinu. To už akože kde sme? Toto proste nie! Som preto rád, že polícia toho divného týpka konečne zavrela… 

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? Biomasaker, ktorý sa nám tu práve začína. Mesto sa tvári „ja nič ja muzikant“, petícia s dvetisíc podpismi odporcov betónovania Hrona skončila niekde v koši, vodohospodári vytešení na eurofondy idú tú svoju prefláknutú mantru v štýle „BB je jediné krajské mesto, ktoré nemá protipovodňové opatrenia“ a my ostatní máme tak akurát oči pre plač. Zúrim.

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Vo štvrtok 14/3 organizuje náš Tím Sásovskej BBA (M. Bučko, B. Hirt, A. Leitner, M. Lichý, V. Pirošík, T. Štrba) druhé kolo diskusie s aktivistami a lídrami sásovských združení o budúcnosti Rudlovej – Sásovej. Nasledujúci štvrtok 21/3 poskytujem tradičné bezplatné právne poradenstvo núdznym občanom (knižnica na Rudohorskej 23/A, 15:30 – 17:00). A medzi tým, v sobotu 16/3 je – prvé kolo prezidentských volieb. Môj favorit  Robert Mistrík odstúpil… Hoci som liberál, budem nakoniec voliť konzervatívca. Františka Mikloška. Človeka rozhľadeného, tolerantného, láskavého, čitateľného, spájajúceho, múdreho a odvážneho.  Mikloško má ten správny prezidentský presah a lá Gȍncz, Gauck či Havel, no a najmä – patrí k tej malej hŕstke ľudí, ktorí porazili komunizmus, následne i mečiarizmus, takže by sa určite nezľakol ani ficizmu, ktorého recidíva tu celkom hrozí po budúcoročných  parlamentných voľbách. Zažil som ho neraz aj osobne, a poviem vám, ten chlapík má fakt charizmu, šarm a vtip, no a v jeho prítomnosti je proste dobre.

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.