Oslávenci Peter a Pavol odštartovali leto s riadnou intenzitou. Chýba všetko, pre farmárov hlavne voda, pretože slniečka je tohto roku veru dosť. Farmári, napokon ako každý rok hneď od jari nariekajú ako ničoho nebude, sucho a inflácia im predražujú úrodu. Nuž, akoby sme pamäť nemali…v posledné roky sú ceny napr. čerešní, akoby sa jednalo o vzácny druh pochutiny, ktorej je tak málo ako povedzme hľuzoviek. Inflácia, neinflácia, ceny režú akoby bol hneď zajtra koniec sveta.

Politici vyrazili na prázdniny, oddychovať. Niektorí smerujú opláchnuť unavené politické telo do horských bystrín, iní neprezradili, veď čo koho do toho. Televízie prerušili diskusie, médiá očakávajú uhorkovú sezónu. Diskusie väčšine národa chýbať nebudú, veď neustále opakovanie hlúpych otázok, na ktoré nik neodpovedá, to nikomu chýbať nemôže. Takže bude uhorka? Myslím, že nie, pretože ak nevyrazí Igor Matovič niekde veľmi ďaleko a veľmi na dlho na dovolenku, o prekvapenia, ktoré sú vyvrcholením jeho blúznenia núdza nebude. Dosť o ňom, pretože na čo… Volvo príde a to je dobre. Oznámil to premiér a Richard Sulík, minister financií síce niečo povedal, ani nikoho to nezaujímalo. Vyschli bilbordy, ktoré nám oznamovali nové byty a naplnenie sľubu, že 200€ je už v každej peňaženke. Nie, nebudem strašiť, je tu leto a čert ber politiku…aj keď, je toto vôbec ešte politika?

Iná situácia sa zdanlivo v pozadí rozbieha na miestnej a regionálnej úrovni. Tam uhorka nehrozí, tam sa formujú podivné formácie prepojené s ambíciou, ktorá je veľmi často zahalená tajomstvom. Keď v máji oznámil Ondrej Lunter, dnešný županov pobočník a syn, že ide kandidovať, bolo aspoň pre mňa všetko jasné. S podporou „koalície“ Srdcom v kraji som to označil za jasné víťazstvo, aj keď bolo pol roka do volieb. Poskrývané politické strany sa okamžite pridali, veď treba byť pri víťazovi, to je predsa tak jednoduché a tak samozrejmé, ako dnešná politika v našej krajine. Politické strany už nehľadajú a nevychovávajú svoje talenty, už nemajú ambíciu predstaviť svoj program a svoje videnie reálnej politiky. Poďme na to, tu je ich zoznam…SaS, KDH, PS, SPOLU, OKS, HLAS-SD a maďarská ALIANCIA. Nie, nejdem odsudzovať, dnes to takto funguje, všetci, hlavne poslanecký zbor je spokojný, k čomu meniť zabehnutý stroj. Tandem Lunterovcov bude pokračovať, to stále tvrdím a nemám najmenší dôvod o tom pochybovať. Je určite čo vytýkať, ale k čomu sa púšťať do témy, ktorá už nikoho nezaujíma…Využili 5 rokov a rozpočet o 100 miliónov (60% viac ako v roku 2017) väčší, ako keď do úradu vstupovali. Cesty, za tie im poďakuje každý občan v kraji, pretože tie konečne opravili. Pribudli aj zaujímavé stavby a riešenia, ktoré však šedý asfalt prekryl úplne. Nuž a čo im ide excelentne? Mediálne predať aj to, čo je bežné, čo by malo byť samozrejmé a prirodzené. Dokážu poslať do sveta správu, že vzduch v Telgárte je skvelý, resp. že Hron tečie aj cez Bystricu…Predpokladám, že nik z poslancov sa nespýtal, koľko zaplatil pán župan povedzme za banner, ktorým prekryl celú fasádu župného objektu na Kačici, keď tu pán župan vytvoril očkovacie centrum. A veď na čo, systém funguje, všetci sú, alebo budú spokojní.

Jún bol mesiacom, kedy sa predstavili Lunterovi súperi. Prekvapenie, teda aspoň pre mňa obrovské. Najprv Marek Modranský, mestský poslanec, pasovaný odborník na verejnú dopravu. Politickú podporu nezískal, napriek tomu si verí. Po krátkom čase sa predstavil v spoločnosti Roberta Fica ďalší „dopravák“, niekdajší šéf Modranského, Adrián Polóny. Druhý menovaný reprezentuje spoločnosť SAD Zvolen, ktorá vykonáva verejnú dopravu pre väčšiu časť kraja, rovnako aj pre mestá v kraji. Podporu rozšíril o SNS, čo potvrdil rodinným foto s pánom predsedom. Čo dodať? Natíska sa mi otázka, o čo tu ide? Obaja páni nie sú z kategórie politických dobrodruhov a iluzionistov. Dobre si dokážu spočítať, čo áno, ale čo už vôbec nie. Môj názor? Svojou kandidatúrou pomáhajú a uľahčujú znovuzvolenie Lunterovcom. Predsa len, kaleidoskop dopĺňa posledné info z úst Mareka Modranského…Východ má VOLVO, my budeme krajom, kde budeme vyvíjať a vyrábať moderné autobusy. Leto ukáže, aké hry a koho sú za tým.

A poďme aspoň letmo domov…Ján Nosko mlčí. Myslím však, že niet Bystričana, ktorý by nepočítal s tým, že zopakuje kandidatúru. Má za sebou 8 rokov pontifikátu…spoločne so svojím pobočníkom, ktorý supluje neviditeľnú prednostku úradu sa pustili do obnovy mesta, akoby bolo po vojne. Toľko strojov, asfaltu, betónu, prachu a hluku naše mesto v histórii nezažilo. Pri takto mohutnom nasadení pôsobí úsmevne, keď radnica v posledných dňoch informuje verejnosť, že samospráva opravila lavičky v Mestskom parku. Nie, nebudem pokračovať, zatiaľ len takto stručne, sem nepatrí povrchnosť. Súperom, ktorý je už známy, je mladá, v určitých kruhoch veľmi populárna Diana Javorčíková. Včera na balkóne Benického domu predstavila svojich podporovateľov, ktorými sú politické strany SaS, PS, DS, SPOLU, ODS a skupina občianskych politikov, ktorí sú v povedomí Bystričanov ako Banskobystrická alternatíva. Osobitný prístup osloviť voliča, ktorý zvolila, zatiaľ zastáva akoby bez účinku. Aktívna a usilovná skupina jej najbližších priateľov vymýšľa a predstavuje ich pohľad na riadenie mesta. Otvára témy, ktoré považujú za kľúčové a oslovujú tých, ktorých trápia. Nechýba zápal, nadšenie, obetavosť, presvedčenie…ja ale stále čakám na témy, ktoré sú väčšinové a okamžite oslovia voličov. Pripúšťam, možno som netrpezlivý, veď čas ukáže.

Pekná leto, Bystričania…

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.