Mesto pristúpilo k zákazu hazardu, no ak neuspeje s podaním na prokuratúre, kasíno v centre mesta bude mať licenciu ešte ďalších päť rokov. 

“Naša spoločnosť získala informácie, ktoré nasvedčujú tomu, že za predložením návrhu VZN a jeho schválením je možné vidieť korupčné konanie viacerých osôb.” Aj takéto tvrdenie sa objavilo v pripomienkovom konaní ku zákazu hazardu v meste Banská Bystrica. Zo strany zástupcov hazardného priemyslu zaznelo opätovne aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Podozrenie spôsobil neštandardný postup mestského úradu. Ten dal súhlasné vyjadrenie k predĺženiu licencie kasína  na ďalších päť rokov. A následne prišiel s návrhom úplného zákazu hazardu.  Tým by umožnil, že nové herne a kasína síce už v Banskej Bystrici nevzniknú, ale kasíno s dobiehajúcou licenciou si bude päť rokov užívať monopolné postavenie. Priamo v centre mesta.

Primátor Nosko sa bráni, že úradníci boli uvedení do omylu a pri vypracovaní vyjadrenia nemali vedomie, že bude podkladom pre rozhodovanie o novej licencii. Tieň pochybností však vrhá štýl, akým bolo vyjadrenie napísané. 

Mesto v ňom uviedlo, že prevádzkovanie kasína je vo verejnom záujme. Napriek tomu, že existuje uznesenie mestského zastupiteľstva, ktoré explicitne vyjadruje, aký je verejný záujem vo vzťahu k hazardu – že volení zástupcovia odmietajú umiestňovanie herní a kasín na území mesta. Taktiež mestský úrad vo vyjadrení uvádza, že kasíno sa nenachádza v blízkosti hlavného cestného ťahu či zastávky MHD. Každý kto pozná lokalitu OC Point vie, že to nie je pravda.

Neštandardne postupoval aj štátny Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý licencie na prevádzku herní vydáva. Kasínu umožnil zrušiť dva roky platnú licenciu a následne požiadať o novú, päť ročnú. 

Do tretice sú pozoruhodné názorové otočky niektorých mestských poslancov. Igor Kašper v primátorskej kampani vo voľbách 2018 aktívne brojil proti herniam, aby potom v roku 2020 nepodporil návrh na ich úplný zákaz.

Zhodou okolností som bol osobne prítomný na zasadnutí v decembri 2020, kde šokujúco zastupiteľstvo neprijalo primátorov návrh na úplný zákaz hazardu. Práve Igor Kašper inicioval pred hlasovaním päťminútovú prestávku, kde sa časť poslancov dohodla, že návrh nepodporí. 

Je rok 2024, v zastupiteľstve je opäť zákaz herní a Igor Kašper je zase bojovník proti hazardu. Dokonca neváha “vyučovať” oproti sediacich kolegov, ktorí narozdiel od neho v roku 2020 zákaz podporili, ako by mali hlasovať. 

Podobne Martin Turčan. “História ukázala, že prohibícia a zákazy neprinášajú želaný efekt,” povedal v decembri 2020 a následne nepodporil zákaz. Na jar 2024, potom, čo monopolné kasíno dostalo pečiatku na ďalších päť rokov prevádzky, je už iného názoru. Čím je toto hlasovanie iné od roku 2020 a čo ho presvedčilo, nevysvetlil. 

Zmeniť názor nie je hanba, ale bolo by fajn, keby volení zástupcovia tieto otočky pred voličmi vysvetlili. Lebo tak, ako bolo toto VZN prijaté, môže byť aj zrušené. Ostáva iba dúfať, že k ďalšiemu názorovému obratu niektorých poslancov už nedôjde.

Posledné slovo bude mať ešte prokuratúra. Tá rozhodne, či Úrad pre reguláciu hazardu mohol postupovať tak ako postupoval. Od toho sa odvinie, či Banská Bystrica bude skutočným mestom bez herní. Alebo si bude kasíno priamo v centre užívať monopolné postavenie ďalších päť rokov. 

Autor blogu:

Matej Bučko

Po piatich rokoch v Bratislave som sa vrátil domov do Banskej Bystrice a dianie v meste mi nie je ukradnuté.