V nedeľu večer, keď sme uložili deti spať, som sa konečne mohla v pokoji začítať do knižky rozhovorov novinára Karola Sudora s Fedorom Gálom.

V tom mi prišiel mail od kamaráta, kde sa ma pýtal, či som už čítala najnovší blog šéfredaktora banskobystrického portálu bystricoviny.sk, Miroslava Tomana a zároveň sa ma ten istý kamarát, tak položartom – polovážne opýtal, či je pravda, čo v blogu o mne píše Toman a že aké vysoké odškodnenie to vlastne žiadam od podnikateľky Eriky Karovej. Priznám sa, ostala som touto otázkou mierne zaskočená, a tak som si hneď spomínaný blog prečítala.

Naozaj pýtam od Karovej peniaze? A koľko?

V blogu pán Toman, spôsobom sebe vlastným, reaguje na môj nedávny blog a rieši môj „vzťah“ blogerky Súlovcovej s banskobystrickou podnikateľkou Erikou Karovou.

Okrem iného som sa tam dočítala, že: Napokon som sa dozvedel, že padlo trestné oznámenie s návrhom na finančné odškodnenie, tentoraz zo strany blogerky na podnikateľku .“

Táto informácia o mne sa vôbec nezakladá na pravde, a v čase, keď som sa k Tomanovmu blogu dostala ja, si ho už stihlo prečítať viac ako 800 ľudí, samozrejme spolu s klamstvom o mojej osobe.

Okamžite som preto zapla počítač a napísala som pánovi Tomanovi mail, v ktorom som mu oznámila, že informácia, ktorú o mne vo svojom blogu uvádza je nepravdivá a požiadala som ho, aby túto nepravdivú vetu o mojej osobe z blogu vymazal.

Vzhľadom na fakt, že spomínaný nepravdivý údaj o mojej osobe si už stihlo medzitým prečítať veľké množstvo ľudí, som pána Tomana zároveň požiadala o uverejnenie stručného textu, v ktorom sa mi ospravedlní, že o mne zverejnil nepravdivú informáciu a uvedie veci na pravú mieru.

Ako dôvod som uviedla fakt, že táto nepravdivá informácia môže poškodiť moju povesť.

Pán Toman sa mi v maili síce ospravedlnil a následne nepravdivý údaj o mojej osobe z blogu odstránil.

Avšak odmietol vyhovieť mojej požiadavke, aby viac ako 800 ľuďom, ktorí už jeho blog aj s klamstvom o mojej osobe čítali, krátkym textom na bystricovinách oznámil, že o mne napísal lož a uviedol, ako sa veci v skutočnosti majú.

Nakoniec som sa rozhodla uviesť veci na správnu mieru ja, práve týmto blogom, aby som dementovala už šíriacu sa fámu o mojej osobe, že sa snažím z podnikateľky Karovej „vytĺcť“ peniaze.

Aká je pravda?

Áno podnikateľka Erika Karová na mňa minulý rok podala trestné oznámenie.

Áno, bola som v tejto súvislosti na výsluchu na polícii.

Áno, vzhľadom na stres s tým spojený som mala zdravotné problémy a bola som následne hospitalizovaná.

Áno, chcela som podať na podnikateľku Karovú trestné oznámenie vo veci krivého obvinenia, ale nakoniec som sa rozhodla, že neklesnem na jej úroveň a trestné oznámenie som nepodala.

Nie, na podnikateľku Eriku Karovú som nikdy žiadne trestné oznámenie nepodala a s návrhom na finančné odškodnenie už vôbec nie. Voči pani Karovej nevznášam žiadne finančné požiadavky. Všetky informácie, ktoré v tejto súvislosti o mne uverejnil šéfredaktor portálu bystricoviny.sk , pán Miroslav Toman, sú lož.

Čo si o tom všetkom myslím?

Každý, kto aspoň trošku číta regionálne informačné portály vie, že ja a pán Toman zvyčajne stojíme na opačnej strany „barikády“. Naše názory sú v mnohom rozdielne.

Mýliť sa môže každý. Aj mne sa pred nedávnom stalo, že som uverejnila nepravdivý údaj o dvoch osobách. Hneď, ako som na to prišla, som si chybu priznala a verejne som sa dotknutým osobám ospravedlnila a údaj som v blogoch okamžite opravila. Vzniknutá situácia ma vtedy veľmi mrzela.

Pán Toman mi napísal, že nepravdivé údaje o mojej osobe mu poskytol jeho zdroj z externého prostredia. Celkom by ma zaujímalo, kto o mne po Bystrici šíri takéto lži …. Ale asi to bude niekto dôveryhodný, keď šéfredaktor miestneho informačného portálu, mu dôveruje natoľko, že informácie, ktoré mu jeho „zdroj“ poskytne, zverejní bez dodatočného overenia.

Ja za tým vidím zákulisné ťahy a možnú snahu o moju diskreditáciu, hlavne, čo sa týka nepravdivej informácie, že žiadam od podnikateľky Karovej finančné odškodnenie.

Pár slov na záver …

Miroslav Toman vo svojom poslednom blogu v súvislosti so mnou a podnikateľkou Karovou ďalej píše: „Bohatstvo a vstupovanie do politiky ako také nie sú hriechom.“ (Má tým na mysli snahu bohatej podnikateľky Karovej o vstup do politiky.)

S tým súhlasím, ale oveľa podstatnejšie pre mňa je, akým spôsobom sa daný človek ku svojim peniazom „dopracoval“ a akú cestu ako podnikateľ a človek prešiel. Myslím si a trvám na tom, že do politiky by mali vstupovať ľudia, čo majú čistý štít a čo nemajú pred svojimi voličmi, čo skrývať. Napríklad ani minulosť svoju a svojich životných partnerov, s ktorými spoločne v biznise generujú zisk. Podľa mňa by mali ľudia vždy hovoriť pravdu a hlavne politici. A nech rozhodnú voliči, či im pravda o živote daného politického kandidáta prekáža alebo nie. Ale my voliči, si tú pravdu, hlavne pred voľbami zaslúžime, aby sme sa mohli správne rozhodnúť, komu dáme vo voľbách svoj hlas.

Možno by bolo na čase, aby pani podnikateľka Karová predstúpila pred nás, voličov, a konečne povedala celú pravdu o svojom manželovi. Nič viac, nič menej.

Pán Toman mi vo svojom blogu vyčíta, že používam o podnikateľke Karovej nepresné informácie.

A aké informácie použil pán Toman vo svojom blogu o mne?

Keby bola v tomto konkrétnom prípade na mojom mieste pani Karová, tak pánovi Tomanovi by možno žiaden mail so žiadosťou o opravu ním uvedenej nepravdivej informácie o jej osobe ani neprišiel. Ale pán Toman by si možno o pár dní našiel v schránke rovno predvolanie na policajný výsluch. A to chcem zdôrazniť, že ja som o Karovej vtedy žiadne klamlivé informácie nezverejnila.

Komunálne voľby v našom meste sa blížia a ja budem pozorne sledovať priebeh celej volebnej kampane a budem o tom samozrejme písať. Či sa to niekomu bude páčiť alebo nie.

Politika je v podstate boj o moc a niekedy vie byť tento boj pekne krutý.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.