Keď niekto o sebe tvrdí, že je nezávislý a občiansky, to ešte neznamená, že takým aj v skutočnosti je. Toto platí o poslaneckom klube Banskobystrickej alternatívy (BBA) v mestskom zastupiteľstve.

Alternatívni poslanci BBA sa pri schvaľovaní územného plánu mesta Banská Bystrica a v súvislosti s anketou, ktorá sa uskutoční počas konania eurovolieb iba v niektorých častiach mesta, správajú ako ortodoxná politická strana. Všetko je podriadené jedinému cieľu – uspieť v novembrových komunálnych voľbách.

Čo sa dá povedať o poslancoch, ktorí po 10-ročnej náročnej príprave nového územného plánu mesta ukončenej okrúhlou pečiatkou kompetentného orgánu štátnej správy s potvrdením správnosti celého procesu, ho vo finále premyslene odsabotujú? Najskôr skúsili oddialiť schvaľovanie základného územno-plánovacieho dokumentu mesta otvoreným listom primátorovi, odôvodňujúc to konaním ankety až po termíne zastupiteľstva, hoci otázky kladené občanom s tým nemali nič spoločné.

Keď im to nevyšlo, na utorkovom mestskom zastupiteľstve alternatívci vydieračsky podmienili svoje hlasovanie „za“ nový územný plán splnením niekoľkých podmienok. Hoci ostatných 23 poslancov väčšinu z nich akceptovalo, pri záverečnom hlasovaní šesť poslancov BBA vytiahlo kartičky z hlasovacieho zariadenia, tváriac sa ako mŕtvi chrobáci „pokrytčekovia“. Keby niečo, tak my nič, to oni!

Ešte väčší gól do vlastnej bránky vsietili alternatívci spolitizovaním ankety k investičným zámerom, ktorá sa uskutoční počas sobotňajších eurovolieb len na 10 miestach vo vyhradenom čase, teda nie vo všetkých volebných okrskoch počas celého dňa eurovolieb. Ak chceli poslanci BBA občanom dokázať, ako sa dá inak dobrá myšlienka zneužiť na vlastné politické ciele, nemohli konať inak.

Alternatívci vyštartovali do médií s inzerátmi a politickou reklamou k „mikroreferendu“, ako nazvali návrh svojho poslanca Pirošíka odsúhlasený mestským zastupiteľstvom. Ibaže ostatní poslanci by sa ich teraz mohli spýtať, či hlavným zmyslom ankety, za ktorú predtým v dobrej viere hlasovali, bola de facto politická prezentácia BBA. Niekto tu totiž zjavne politikárči na úkor mesta, vodu kážuc a víno pijúc. Dokonca je medzi nimi aj kandidátka do europarlamentu!

Pýtať sa Bystričanov, či sú za spustenie pyrolýznej spaľovne na Graniari či ďalšie prehradenie Hrona malými vodnými elektrárňami (čo už poslanci vypustili z územného plánu), keď na základe občianskych petícií dávno poznáme odpovede, je zbytočné a samoúčelné. Možno si poslanci BBA naozaj myslia, že každá brzda musí byť záchranná. Jej stlačením však môžu vzniknúť škody, za ktoré by mali niesť aspoň politickú zodpovednosť.

Stačí sa pozrieť do štatistiky hlasovaní BBA pri akejkoľvek novej výstavbe a investičných projektoch v meste. Zistíte, že apriori stoja na opačnom brehu. Vraj všetko pre občana, nič pre investorov a developerov. Ako pekne a falošne to znie…

Nedávno sa vzniesla vlna verejnej kritiky na vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja za vydávanie tlačovín „Náš a Bystrický kraj“, slúžiacich na politickú propagáciu jednej osoby a strany za peniaze obyvateľov kraja. Zdá sa, že niečo podobné sa deje aj v meste Banská Bystrica politizáciou ankety jedným poslaneckým klubom za peniaze Bystričanov (aj keď určite nie v takom rozsahu, ako v kraji). V princípe sú to dve strany rovnakej mince.

V Banskej Bystrici, 22.mája 2014                                                                         Miro Toman

Autor blogu:

Miro Toman

Živnostník z Banskej Bystrice. Pôvodným povolaním statik, chviľu aj politik a mestský poslanec, teraz redaktor portálu bystricoviny.sk, ktorý otvorene píše, čo si myslí.