Dňa 7.2.2023 sa na rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) odohrala zaujímavá debata. Poslanci stáli pred voľbou členov dozorných rád (DR) mestských podnikov. Niektoré kluby do týchto kontrolných orgánov nominovali aj „externistov“ – teda „neposlancov“, ľudí, ktorí neboli zvolení do zastupiteľstva. Jeden poslanecký klub (Klub nezávislých poslancov – KNP) s takýmto prístupom nesúhlasil a externí odborníci tak napokon zvolení neboli. Členmi dozorných orgánov sa stali len členovia mestského zastupiteľstva. Je takýto postoj KNP správny a ako vlastne pritom argumentovali?

Celú diskusiu o tejto téme možno nájsť v zápsinici zastupiteľstva resp. aj v blogu pani Medzihradskej. Ja by som chcel nad rámec povedaného predsa len niečo dodať.

Argumenty klubu nezávislých poslancov

Poďme si prejsť niektoré postoje klubu KNP.

Argument KNP – iba poslanci nesú zodpovednosť pred voličmi

Nie je to celkom výstižné. Poslanci nesú zodpovednosť za prácu dozornej rady. Tejto zodpovednosti sa nezbavia ani keď uskutočnia voľbu jej členov. Ak napr. MsZ vyberie do DR nejakého konkrétneho človeka a ten „nešťastník“ svoju úlohu nezvládne, zodpovednosť za takúto situáciu nesie naďalej aj MsZ, nielen ten konkrétny človek – nešťastník.

Môžeme protiargumentovať tak, že každý klub si zodpovedá len za svojich vlastných nominantov. Ale aj tu je podľa mňa chyba lávky. Opozičné kluby navrhujú, že majú za seba „náhradu“ a vedia ponúknuť lepších odborníkov ako sú oni sami v tej danej oblasti (z radov „neposlancov“) . „Koaličný“ poslanecký klub túto ponuku odmietol a podľa mňa tým aj prebral na seba zodpovednosť za výkon opozičných poslancov v dozorných radách.

Zákon totiž voľbu neposlancov umožňuje a KNP do tohto práva zasiahol.  Porušil tak džentlmenskú dohodu (o vzájomnom akceptovaní nominantov) a teda by sa mal aj zriecť džentlmenskej dohody, že každý klub si zodpovedá len za svojich nominantov.

Poznámka KNP – je to pre nás veľmi principálna vec

Za poslanecký klub KNP sa vyjadril Radovan Ocharovich: „Vnímame veľmi principiálne, aby boli členovia dozorných rád v mestských spoločnostiach zvolení na základe výsledku komunálnych volieb“.

Každý princíp by mal byť jasne pomenovaný. Zo strany KNP mi nie je jasné, o aké pravidlo sa presne opierajú. Sami otvorene hovoria, že pri voľbe komisií nemajú s voľbou neposlancov  problém. Prečo ho majú pri voľbe do dozornej rady? Je nejaká konkrétna  kompetencia dozorných rád, ktorou sa podľa KNP odlišujú od mestských komisií? O akú kompetenciu konkrétne ide?

Argument KNP – účasť na predchádzajúcich diskusiách

Vyhlásenie KNP pokračuje: „Nevieme si preto predstaviť, že by niekto, kto bude pôsobiť v dozorných radách ako neposlanec, si to prišiel len odkrútiť na zasadnutie dozornej rady a nebol by účastný verejnosťou kontrolovaných procesov, častokrát dlhotrvajúcich príprav a diskusií v komisiách či na samotnom Mestskom zastupiteľstve.“

Z vyhlásenia polancov NKP mi nie je jasné, prečo si niečo také nevedia predstaviť. Prečo KNP nestačia fakty uvedené v zápisniciach, prečo vyžadujú osobnú účasť na zasadnutiach. Majú nejaké výhrady ku tvorbe zápisníc z mestských komisií?

Nezabúdajme, že rokovania komisií aj zastupitestva sú verejné, teda tento argument KNP takmer nijako nezvýhodňuje poslancov pred neposlancami.

Praktický problém – zvládajú poslanci toľko funkcií?

Celý problém má aj ďalšiu rovinu – budú poslanci vôbec stíhať vykonávať všetky naakumolované funkcie? Aj bez postov v dozorných radách  už majú práce dosť – pôsobia v mestskom zastupiteľstve, v komisiách ako aj vo výboroch mestských častí.  Niektorí sú nominovaní taktiež v orgánoch škôl alebo pôsobia ako sobášiaci,

Mne osobne sa nezdá správne také manažérske rozhodnutie, že týmto ľuďom sa zverí aj ďalšia funkcia – kontrolovať mestské podniky. Nezabudnime, že MBB resp. Mestské lesy majú niekoľkomiliónový rozpočet. Podľa klubu KNP sa to dá v pohode „ukočírovať“, mne to také jednoduché nepríde.

Môj záver

V jednom zo svojich predošlých blogov som sa venoval  zverejňovaniu zápisníc z rokovaní dozorných rád mestských podnikov. Spoločnosť MBB, a.s. mi vtedy odpísala, že zápisnice zo „svojej“ dozornej rady nebude publikovať na internete.

V tomto blogu sme si pripomenuli, že pre KNP je dôležité, aby sa členovia dozorných rád zodpovedali svojich voličom.  Týmto prosím Klub nezávislých poslancov, aby sa zasadil o tento princíp pri zverejňovaní spomenutých zápisníc. My, voliči, by sme mali mať šancu kontrolovať prácu zvolených zástupcov.

Autor blogu:

Tomáš Teicher

Aktivista, člen Komisie mestského zastupiteľstva pre modernú samosprávu.