Novodobé dejiny nášho malebného mestečka sa vyznačujú pravidelným striedaním dvoch prvkov. Prvku očakávania a prvku sklamania. Je to frustrujúca kombinácia, ktorú odzrkadľujú jednak čísla volebnej účasti a počet obyvateľov nášho krajského mesta za 3 dekády. 

 

Plne rozumiem, že našich radničných pánov, naučili na slovo vzatí marketéri, používať pozitívnu komunikáciu. Škoda len, že ich nenaučili, že by nemala byť v príkrom rozpore s realitou. Poďme sa teda obzrieť kúsok dozadu na slovné spojenie – participatívnosť v Banskej Bystrici, tak ako ju vnímam ja, pri zlomku aktuálnych aj akútnych tém. 

 

Zo športu alebo o skejtparku (či hokeji)

 

Mládež je vám veľmi vyhodný a užitočný volebný “artikel”. Hlavne, keď počúvame, ako sa jej treba venovať a čo všetko pre ňu treba urobiť. Mládež je totiž naša budúcnosť. Inde zase počúvame, že dnešná mládežje “producentom” všetkého zla, ktoré v tomto meste existuje. Vraj sa nevie správať, furt strieka po meste tie grafity a necháva za sebou bordel. Veľká časť  z nich len sedí pred počítačmi a nešportuje. To nie ako za čias skôr narodených, keď VŠETCI športovali a rozbíjali „futbalkou“ okná vo dvore. 

Napriek tomu je dopyt po SKEJT PARKU v Banskej Bystrici už niekoľko desaťročí . A tak sa pýtam sám seba. Keď sa to dá realizovať v neďalekom Veľkom Šariši, kde výstavba skejt parku je v plnom prúde, prečo sa to stále a bez odkladu nedá zrealizovať aj u nás? Mladí skejteri spred rokov dnes stále vytrvalo čakajú a dúfajú, že sa už hádam zadarí. Chceli by aspoň svojim potomkom a snáď aj ďalšej zanietenej  bystrickej mládeži ukázať svoje triky tohto už olympijského športu v zmysle trendov 21. storočia. Nuž…

Tak sa už, prosím, toľko nerozprávajme o tom, ako sa ideme pre tú mládeži rozdať.  Pretože takto sa to javí, že sú v „hľadáčiku“ len vtedy, keď sú predmetom nekonečných, predvolebných sľubov. Mladí ľudia v našom meste, aj tá skejterská komunita, si ale naozaj reálne zaslúži, aby sme spolu s nimi spolu-tvorili budúcnosť tohto mesta. Len už konečne začnime. Hoc aj tou športuchtivou. A zrealizujme konečne ten skejt park. Za 20 rokov by sa patrilo. Aj tak nás už ostatní predbehli.  https://www.boardmag.cz/featured/top-5-skateparkov-na-slovensku/

Žiaľ, stále vo mne rezonuje téma posledných mesiacov a to, že sme sa namiesto slušného a konštruktívneho dialógu o budúcnosti mládežníckeho hokeja v BB, opätovne dostali k typickému alibizmu, výhovorkám, zavádzaniu až urážkam. A to dokonca na osobnosť svetového meradla, ktorá sa do BB vrátila a rozhodla sa spolu s rodinou v tomto meste žiť a zanechať tu po sebe hodnotnú a pozitívnu stopu.. Banskobystričania – rodičia aj deti oddané hokeju sa ale od vedenia mestskej spoločnosti MBB a.s. (spravujúcej snáď všetko, čo nie veľmi dobre funguje) nedozvedeli nič podstatné. Len to, prečo a ako sa to nedá. Tomuto stanovisku mestskej spoločnosti družne pritakáva vedenie mesta a časť poslancov a poslankýň.  https://dennikn.sk/blog/3329091/mozne-obchadzanie-zakona-a-otazne-rozhodnutia-banskobystrickej-mestskej-firmy-mbb/?ref=pop

Téma sa ale týka prioritne detí a mládeže, ktorá v dnešnej dobe chápe omnoho viac, ako si dokážeme pripustiť. Tej mládeže, ktorá snáď raz bude napĺňať obraz a obohraný claim „Banská Bystrica – mesto športu“. Teda, ak sa v 18tich práve títo mladí nezbalia a neodídu žiť inde, lebo tu sa to neoplatí. Nikto sa ich nepýta, nikto sa nezaujíma. Je to predovšetkým ich život, ktoré politika tohto mesta ovplyvňuje. 

Ja osobne mám za to, že vedenie mesta participuje len proforma a deti používa na sebapromo. Ich názor si síce vypočujú, ale koncovka pokuľháva. A to je teda, pre mňa ako otca dvoch detí, dosť frustrujúce.

 

Životné prostredie – zelená téma v zelenom meste

Banská Bystrica má karanténnu stanicu pre zvieratá vo Zvolene. Aj pravidelnú rubriku o adopcii havkáčov v Radničných novinách. Pán primátor sa svojho času dokonca o šteniatko – najdúšika postaral a dal nám vedieť cez facebook. Aké ňuňu. Smutné ale je, čo sa životného prostredia týka, že sa veľmi nedozvieme o hlavných smogových a prašných výstrahách v centre mesta. Tie najkritickejšie bývajú aj dva krát do roka. Sú také že: „Okná neotvárať!“

1/ Zeleň v meste má na prašnosť obrovský dopad. Škoda len, že údržba zelene v našom malebnom mestečku je na úrovni minulého storočia. Hlavný prím tu hrá motorová píla a žiadna koncepcia. Respektíve, pílime prebierkou ako v produkčnom lese. A vysádzame letničky. A potom ich presádzame a skoro ráno v lete pred horúčavami zalievame. Fajne. Aspoň, že je robota. Spoliehame sa na Urpín a na to, že je mestečko obklopené horami.  V nich vysádzame sadeničky vystavené peklu na produkčných holoruboch hoci obyvatelia a vlastníci lesov ich chcú hlavne na rekreáciu. Poviem vám ale tajomstvo. Nestačí to!

2/ Doprava má na prašnosť obrovský dopad. V rámci akéhokoľvek riešenia v oblasti dopravy, ktorá zasahuje do všetkých oblastí fungovania mesta, je základom participácia viacerých zložiek, ktoré majú na mesto priamy dosah. 

Prvú tvorí architekt mesta, urbanista. Máme. Profesionála s dobrými referenciami v nezávidenia hodnej pozícii medzi dvomi mlynskými kameňmi: politikou lokálneho záujmu a potrebami obyvateľov. Žiaľ, edukácia obyvateľov tu roky zlyháva. Mnoho z nás nevie, čo mesto je, aké sú jeho funkcie, dynamika… Prečo zlyhávajú aj tie najzákladnejšie služby, hoci sa opticky robí viac, ako sa doteraz robilo a čo môžete ako obyvatelia robiť vy. No a politici lokálneho významu sú zväčša nerozhladený až priesvitný.

Ďalšiu z významných zložiek tvorí verejná doprava tj. MHD. Tiež máme. 

Ako sme na tom vo vzťahu zazmluvnený prepravca verejnej dopravy voči Mestu Banská Bystrica si môžete pozrieť tu :https://bbonline.sk/blog/susedske-derby-ktore-mesto-ma-lepsiu-zmluvu-mhd/

https://dennikn.sk/blog/2030793/mhd-v-banskej-bystrici-iii/. Lepšie, ako zhrnul Tomáš Teicher, by som to nenapísal. Debakel 3:18 v rovnakých službách verejnej dopravy voči susednému Zvolenu som nečakal ani ja. A to sa v blogu nedočítate o nenadväzujúcich spojoch, nekonečne dlhých čakacích dobách a o veľa inom. To proste chcete! Chodiť MHD v Bystrici je láska.

 3/ Údržba má na prašnosť dopad. Pani vedúca oddelenia mestských komunikácii, to vzdala. Aspoň sa mi to tak javí. Respektíve postúpila v kariére mimo pôsobenia MsÚ. Jej pozícia bola náročný balanc tlaku  komunálnych politikov na predvolebný asfalt a vysvetlovaniu že na chodník ,kde sa stal vášmu dieťaťu úraz, niesu peniaze. Zastupujú ju poslanci, čo lepia odpadnuté písmenká na emblémoch, či fúrikujú pamätihodnosti na dobrovoľníckej báze bez ladu a skladu. 

 Za krajšie mesto. Samozrejme, že aj my participujeme. Prašnosť v meste určite obmedzí táto bohumilá edukačno-participačná vec. Ale ak obyvatelia mesta hrabú na jar lístie z jesene, ide skôr o manažérske zlyhanie a edukáciu obyvateľov smerom k MsÚ a nie opačne..

Ale aby som neprudil, tak ako každý rok aj u nás pozametáme zbytky asfaltu z bývalého chodníka, zimný posyp tiež, vyhrabeme piliny po ďalšom spílenom strome, napravíme kanalizačný poklop. Možno ďalší bytový dom si z peňazí bytového spoločenstva dovolí zaplatiť celú výmenu aj s betónom, aby sme predišli ďalšiemu úrazu dieťaťa.

O dreviny sme sa postarali po víchrici, kvety možno nakúpime a zasadíme ďalšie. V susednom dome sa už poskladali na kosačku, a tak Jožko kosí keď treba, nie podľa kalendára. Rozmýšľame aj nad asfaltovačom, hoci lepšia by bola dlažba. No nevieme si vybrať, podľa ktorého mestského vzoru. A pán primátor povedali, že asfalt sa lepšie udržiava. A aj klobásky sa na ňom v lete dobre grilujú…

Treba ešte s dačím pomôcť?

Dáky vizuálny smog zvesiť s deťmi môžeme. Napríklad tú reklamu na novú školu, čo chce deti vychovávať. Vysadíme aj dačo v jame pri MsÚ? Či umyjeme okná na DKáči?

A ozaj. Múr na Hrone – sa lúpe farba. Natrieme? Fekálne patálie na  zrekonštruovanej Bottovej sú už poriešené, to som videl. Nový asfalt tak má nový štvorec. Veď to by sa nám ani nerátalo bez mozaiky. Chichi .

Keby dačo, napíšte. Veď popraceme. Opravíme. Tešíme sa. Dúfame, že nebude zimno a pršať. Ale neexistuje zlé počasie, len zle oblečený dobrovoľník.

Pokračovanie nabudúce.

Autor blogu:

Tomas Kliment

Odborník v oblasti renovácie historických vozidiel. Fanúšik histórie, pamiatok a neúnavný zberateľ tém, ktoré sa týkajú stavu a tvorby vizuálneho a obsahového charakteru mesta a jeho fungovania. Nepriateľ gramatiky a byrokracie. Zdá sa, že všade bol, všetko vie, ale nie je tomu tak. Razí heslo: "keď neviem,tak sa opýtam." (Hlavne múdrejších od neho samotného. A tých je v jeho bezprostrednom okolí našťastie dostatok.)