Dnes bude bystrické zastupiteľstvo schvaľovať rôzne úpravy rozpočtu. Pred týmito zmenami pripravil mestský úrad viaceré materiály a každý občan si ich môže stiahnuť z oficiálneho mestského webu.

V oficiálnych materiáloch teda nájdeme rôzne tabuľky a prepočty. Ja ekonóm nie som, preto ma viac zaujali slovné komentáre, ktorými tieto zmeny predstavili zástupocovia Mesta na sociálnych sietiach. Z takýchto vyjadrení vyberám nasledovné body:

  • finančné hospodárenie mesta za rok 2023 vykazuje schodok rozpočtu v sume – 1 480 128,41 EUR, čo je spôsobené aktuálne obrovským podfinancovaním miest a obcí na Slovensku.
  • Mesto použilo prostriedky z prebytkov minulých rokov na vyrovnanie spomínaného mínusu
  • Rok 2024 bude pre slovenské samosprávy ešte náročnejší ako rok predchádzajúci.
  • Podarilo sa ušetriť decembrové podielové dane a prostriedky, ktoré zostali na účte mesta z eurofondovej schémy fast care v celkovej sume 4,2 mil. EUR. Iba vďaka tomu je možné v roku 2024 financovať základné výdavky mesta

Samospráva teda upozorňuje, že rok 2024 bude náročnejší ako ten predošlý. Ako je to vlastne možné? V októbri minulého roku došlo k výmene vlády, prečo nová garnitúra nepomáha samosprávam viac ako tá predošlá, prečo bude tento rok horší? Aké vysoké sú pre mestá napr. ceny za energie v porovnaní s tými pred voľbami?

Samozrejme, platí stará pravda, že nikdy dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky. To v praxi znamená, že nová vláda má inú východiskovú situáciu, ako mali tie predošlé (spomenutý výrok o „vstupovaní do rieky“ sa často mylne interpretuje. Akoby išlo o myšlienku, že človek nesmie tú istú chybu urobiť dvakrát. To je ale nesprávny výklad antického výroku). Mestá majú zrejme napr. menšie ostatky svojich predošlých prebytkov. Jedna vec je ale predsa len nezmenená: vláda z peňazí samospráv vypláca tzv. daňový bonusu na dieťa.

Ako daňový bonus zmenil financovanie samospráv?

Daňový bonus je katastrofou pre samosprávy“ – takto sa vyjadril predseda Únie miest Richard Rybníček.

„Matovičov bonus ruinuje  mestá a obce.“ – za takýto baner sa v decembri 2022 postavil banskobystricý primátor Ján Nosko.

Je teda zjavné, že primátori a starostovia nemajú na daňový bonus jedno pekné slovo.

Aký má postoj nová vládna koalícia?

Zrejme všetkých šokovalo, keď vyšlo najavo, že nová vláda sa v tejto téme stotožňuje s Igorom Matovičom a nie so samosprávami. Koalícia Fica, Pellegriniho a Danka totiž odmieta túto ekonomickú atómovku zrušiť.

Daňová reforma bola prijatá v tzv. skrátenom legislatívnom konaní. To podľa mňa znamená, že nová vládna koalícia má legitimitu ju zrušiť rovnako rýchlym spôsobom. Ak majú samosprávy pravdu (bonus ruinuje samosoprávy), tak je vyčkávanie novej vlády o to nepochopiteľnejšie. Na druhej strane treba dať zapravdu aj Matovičovi a Pellegrinimu, ktorý sa daňového bonusu zastávajú. Predstavitelia samospráv nemusia mať správny makroekonický pohľad, čo krajine viac pomôže – keď sa z daní prijímov financujú samosprávy alebo keď sa z nich financujú rodiny.

Neviem, či na túto tému jestvuje nejaká analýza, ale každopádne môžeme povedať, že verejná mienka je zrejme v tejto téme rozpoltená na dva tábory:

  • názor Jána Noska a Richarda Rybníčka: z daní prijímov by mali byť financované samosprávy a no sociálnu politiku by si vláda mala nájsť iné zdroje
  • názor Matoviča, Fica a Pellegriniho – samosprávy sa mýlia. Z daňového bonusu teraz treba vyplácať rodiny. Na samosprávy sa budú hľadať peniaze neskôr.

Zaujalo ma, že odkedy sa vymenila vládna garnitúra, boj samospráv o peniaze z daňových prijímov akoby ustal. Mám pritom na mysli boj na verejnosti, nei na akýchsi zákulisných rokovaniach s vládou. Niekto ma možno opraví a pošle mi zdroj nejakého povolebného protestu samospráv, ale ja som žiadne výraznejšie vyjadrenie primátorov nezaznamenal.

Stanovisko Jána Noska k bonusu na dieťa

O súčasnom postoji samospráv k daňovému bonusu som sa dopytoval aj u pána primátora v januári tohto roku. Ján Nosko mi vtedy odoslal nasledovné stanovisko:

Žiadnu, kýmkoľvek pripravenú a prijatú legislatívu, vopred neodkomunikovanú so samosprávami, ktorá má finančný dopad na obce a mestá, nepovažujeme za prínosnú. Vedenie mesta Banská Bystrica koordinuje svoj postup s Úniou miest Slovenska, s ktorou spoločne komunikujeme s jednotlivými ministerstvami.

Mám teda za to, že primátor Ján Nosko svoj názor nezmenil a nestotožňuje sa ani s prístupom novej vládnej koalície. Tá spomenutú neodkomunikovanú legislatívu ponecháva v platnosti.

Záver

Na Matoviča sa kvôli jeho ekonomickej atómovke zniesla spŕška kritiky zo všetkých strán. Treba si ale uvedomiť, že Matovič už ministrom financií nie je. Je ním Ladislav Kamenický. Ekonomický nástroj teda treba premenovať a problém samospráv preformulovať:

Zamestnanci mestských úradov majú ťažkú prácu so zostavovaním obecných rozpočtov, lebo vláda z ich peňazí vypláca tzv. Kamenického daňový bonus.

Zdroje

  • Citáty predstativteľov Mesta z úvodu blogu čerpám z intertnetovej diskusie pod statusom poslankyne Diany Javorčíkovej na tomto odkaze.
  • otvorená výzva samospráv voči novej legislatíve v roku 2022
  • foto -Ladislav Kamenický – https://www.mfsr.sk/sk/ministerstvo/veduci-predstavitelia-mf-sr/minister-financii-sr/
  • banskobystrický slávnostný erb – https://www.banskabystrica.sk/zivot-v-meste/o-meste/historia/

Autor blogu:

Tomáš Teicher

Aktivista, člen Komisie mestského zastupiteľstva pre modernú samosprávu.