Čo internety dali a čo ma zaujalo v 49. týždni zo sveta regionálnej i celoštátnej politiky, zahraničia a hudby.

Slovenka_komOceňujem na primátorovi Noskovi, že sa občanom prihovára aj prostredníctvom sociálnych sietí a blogov. Zaujal ma jeden z jeho príspevkov, kde píše, že „posledné zistenia však hovoria aj o tom, že pre iné ako priemyselné investície nám v meste chýbajú moderné administratívne priestory.“
Je fajn, že si vedenie mesta uvedomuje tento problém. Megaprojektom posledných rokov bol priemyselný park, ale ak sa ho aj podarí naplniť, bude riešiť problémy okolitých obcí, nie Banskej Bystrice. Problémom Banskej Bystrice nie je nezamestnanosť ako taká. Miera nezamestnanosti v okrese, teda vrátane všetkých okolitých dedín, je na úrovni 8,3 percenta. Štatistiky za samotné mesto som nenašiel, ale čo sa týka Banskobystričanov, miera nezamestnanosti je ešte nižšia, odhadujem, že na úrovni pod 6 percent.
Problémom Banskej Bystrice je nedostatok adekvátnych pracovných príležitostí pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Tí môžu nájsť uplatnenie iba v rámci štátnej správy, voľné pracovné miesta v súkromnom sektore chýbajú. Práve to by malo byť cieľom, prilákať investície s vyššou pridanou hodnotou.
Montovne Banskú Bystricu nezachránia. Momentálne nám však chýba priestor, údajne sú priestory Europa Bussines Centrum plné. Technologické centrum by som si vedel predstaviť na území niekdajšej Slovenky. Páčilo by sa mi to viac ako ďalšie obchodné centrum.

Pobavil ma status brnenského prednostu Matěja Hollana zo zoskupenia Žít Brno. Niekto na neho vytiahol „kompromitujúce“ fotky a vyrovnal sa s tým s úprimnosťou sebe vlastnou.

Konecne me dostali! Dnes byl do schranek zastupitelu distribuovany velice vybusny material: jak spim v hospode na stole….

Posted by Matěj Hollan on Wednesday, 2 December 2015

V čase, kedy píšem tento blogový príspevok, sa uzatvárajú kandidátne listiny strán. Pobavila ma kandidátka strany Sme rodina, kde sa zišla neuveriteľná zmeska ľudí. Dvojkou je Milan Krajniak, ktorý odviedol mimoriadne záslužnú prácu a pripomenul Slovákom ako to naozaj bolo (a stále je) s podnikateľským „úspechom“ ľudí okolo skupiny Penta. Vzhľadom k tomu by som čakal od Krajniaka schopnosť zistiť si ako sa k peniazom dostal Kollár. Lebo ten príbeh by bol mnohému podobný. Ďalšou tvárou na kandidátke zoskupenia je Peter Pčolinský, tvár protestov Gorila, bok po boku s Oskarom Dobrovodským, ktorého susedské spory dohnali až do náručia kotlebovcov. A chýbať nesmie ani Kollárova ex, však všetci sme rodina…

Na záver hudobné okienko. Už niekoľko rokov si frčím na poľskej kapele Arka Noego. Jednotkou je pre mňa ich hit Nie lekaj sie, odvtedy sa v kapele prestriedalo niekoľko generácií detských spevákov. Iba nedávno som však zistil, že minulý rok vydali nový album Petarda. A z neho je aj tento hit. Dôkaz toho, že aj hudba pre deti sa dá robiť inteligentne.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.