Týždňový výber toho najzaujímavejšieho, čo z môjho pohľadu internety a život dal v 46. týždni.

Dodiak
Foto: Vlado „Dodiak“ Lukáč

V stredu sa uskutočnilo stretnutie Výboru mestskej časti Rudlová-Sásová. Pre nezainteresovaných, výbor je zložený z desiatich poslancov mestského zastupiteľstva zvolených za toto sídlisko. Hlavnou témou bolo rozdelenie 33-tisíc eur na dotácie akcií vo volebnom obvode. Konkurencia nebola veľká a podporu tak dostali všetky projekty. Pri viacerých vznikla diskusia o výške podpory. Charakter niektorých akcií a s ním súvisiace prejedanie peňazí sa dá eliminovať iba väčšou konkurenciou medzi projektami. Túto možnosť čerpania peňazí na sídliskové akcie je nutné oveľa viac spropagovať. Lebo aj keď tento rok bolo predložených 28 projektov, skoro všetky boli predložené od troch skupín občanov. O výboroch skoro nikto nič nevie, aj poslanci sa dozvedajú termíny zasadnutí zopár dní pred konaním. Toto vidím ako zlyhanie môjho prvého roka vo funkcii mestského poslanca, keďže som sľúbil, že činnosť občianskych rád a výborov priblížim viac k občanom. Zjavne sa mi to zatiaľ nepodarilo…

Jedna vec je regionálna politika, druhá celoštátna. SMER-SD má našliapnuté na drvivé víťazstvo v marcových parlamentných voľbách. Lebo ako dobre napísal Konštantín Čikovský z Denníka N: „Voliči Smeru nie sú neinformovaní hlupáci. Rozumejú, že na pozadí politiky Smeru sa odohráva nepretržitá rabovačka. Viac ako voliči iných strán však veria, že to je všeobecný princíp politiky a dôležité je, čo z toho majú oni.“ Môže vyplávať aj sto káuz do volieb, preferenciami SMER-SD to nezatrasie. Stalo by sa tak, keby sa zmobilizovali voliči pravicových strán ako tomu bolo v roku 2010 aj vďaka Shootyho kampani. Opoziční poslanci môžu zostavovať zoznamy káuz, ale pokiaľ neukážu aspoň náznak schopnosti spolupracovať v koalícii, situácia z roku 2010 sa tak skoro nezopakuje.

Najviac rezonovali teroristické útoky vo Francúzsku. Výborný článok na tému terorizmu vyšiel v Guardiane. V krátkosti opisuje podstatu tohto fenoménu, a to, prečo nás tak šokuje. V prvý deň bitky pri rieke Somme (1. júl 1916) zomrelo 19-tisíc vojakov britskej armády. Do konca bitky, ktorá skončila v novembri 1916 utrpeli obidve straty 300-tisíc životov. Straty pri teroristických útokoch sú v podstate malé, nijako neochromia vojenskú schopnosť štátu sa brániť. Teroristi však podkopávajú základný pilier moderného štátu, ktorý sa zaviazal ochrániť ľudí pred terorom a garantovať im bezpečnosť. Ako sa dobre v článku uvádza, keby počas stredoveku niekto prišiel a podrezal troch križiakov, asi ťažko by to vzbudilo nejakú reakciu, keďže násilie bolo prirodzenou súčasťou boja o moc, nikto občanom negarantoval ochranu pred štátnym násilím a pokiaľ niekto nedobyl aspoň dve pevnosti, neupútal pozornosť. V súčasnosti môžu teroristi svojimi drastickými, no zároveň zúfalými, činmi iba získať. Teroristi nemajú prostriedky, aby porazili nepriateľa (nás, Európu), môžu nás ale vyprovokovať k neuváženým reakciám, ktorými sa položíme samy. Dobrý rozhovor o motivácii teroristov a Islamského štátu vyšiel aj tu.

A ešte jedna poznámka k terorizmu. Začne nás šokovať, až keď sa nás priamo dotýka. Spolužiak zo štúdií na Masarykovej univerzite Roman Hanák dal dokopy zoznam teroristických útokov za tento rok, aj to „iba“ tých najväčších. Väčšina teroristických útokov sa odohrala v moslimských krajinách. Terorizmus nemá náboženstvo a vytvárať kolektívnu vinu je nebezpečné:
3. januára 2015 – asi 2000 mŕtvych Baga, Nigéria
4. februára 2015 – asi 91 mŕtvych Fotokol, Kamerun
20. marca 2015 – 137 mŕtvych Sana’a, Jemen
1. apríla 2015 – viac ako 147 mŕtvych Garissa, Keňa
13. mája 2015 – 45 mŕtvych Karáčí, Pakistan
25. júna 2015 – 146 mŕtvych Kobani, Sýria
1. júla 2015 – 145 mŕtvych Kukawa, Nigéria
17. júla 2015 – 180 mŕtvych Khan Bani Saad, Irak
13. augusta 2015 – 76 mŕtvych Bagdad, Irak
20. september 2015 – 145 mŕtvych Maiduguri, Nigérie
31. októbra 2015 – 224 mŕtvych Sinaj, Egypt
13. november 2015 – najmenej 118 mŕtvych Paříž, Francie

V poslednom čase čoraz častejšie pociťujem, že roky mladosti mi pomalý plynú ku koncu a jedným z takýchto impulzov bol obrázok Davida Beckhama, ktorého vystriedal na ihrisku jeho syn Brooklyn. Stále som ho mal v pamäti ako drobca, ktorý ledva chodí. Len ono nejako ten čas rýchlo ubehol a chlapec má už 16 rokov.

https://youtu.be/UZEaZPfAwVU

Na záver niečo na odľahčenie. Hit Ivana Mládka Jóžin z Bážin má aj svoju metalovú verziu. Nemci spievajú český hit zo 70. rokov v metalovom prevedení. To proste musíte vidieť a počuť.

A keď sme pri tých metalových prerábkach, úplní machri sú títo Fíni, ktorí sa nazvali STEVE ‚N‘ SEAGULLS a (nielen) metalové hity uvádzajú v sympatickom country šate. Ako napríklad hit od AC/DC Thunderstruck.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.