V prvej časti: https://bbonline.sk/blog/neuveritelny-i/ som sa venoval významu slova: neuveriteľný – neslýchaná, nevídaná trúfalosť, bezočivosť. Teraz budem hovoriť o význame: neuveriteľný – ktorému sa dá ťažko uveriť, ktorý presahuje hranice pravdepodobnosti.  A stále sa venujem volebnému programu Jána Noska.

Začnem faktom z ostaného blogu: Nosko v júli 2022 sľubuje: „Plánujeme vytvárať tzv. inkluzívne tímy zložené  z odborných zamestnancov, detských psychológov, pedagógov či asistentov.“

Potreba odborných zamestnancov a asistentov v školách a škôlkach tu je trvalá a určite trvá viac ako osem rokov. Za osem rokov „vlády Noska“ sa počet asistentov v školách, financovaných z rozpočtu mesta, zvýšil o : nula. Nedá sa mu veriť!

Keď sme už pri tom školstve, pri Mestskom úrade a jeho manažmente a pri sľuboch. Ján Nosko pri nástupe do funkcie sľuboval: „jednou z mojich prvých aktivít bude zavedenie transparentných výberových konaní na pozície na mestskom úrade“. Realita: na pozíciu vedúceho školského úradu nebolo realizované žiadne výberové konanie. Bol zverejnený obyčajný pracovný inzerát. Zverejnený 18.7.2022 s možnosťou  prihlásenia do 31.7.2022. Pričom vedomosť o potrebe obsadiť túto riadiacu pozíciu na úrade mal primátor minimálne pol roka. Nedá sa mu veriť!

Ján Nosko je „budovateľ“. Aj v časti „čisté, zelené a zdravé mesto reagujúce na zmenu klímy“ často používa budovateľský slovník: „budovanie“, „vybudovanie“. Viac betónu a asfaltu v realite nie je kompatibilné s jeho proklamovanou zelenou víziou. Príznakom nepochopenia stavu vecí je aj slovník, ktorý používa: „budovanie zeleného úradu“. Je ťažko uveriteľné, že Ján Nosko niekedy pochopí, že „zelený úrad“ sa nebuduje ako priehrada ale že je to o hodnotovom nastavení. Ak by chcel vedieť ako sa to robí, tu je inšpirácia: https://www.prezident.sk/article/prezidentka-predstavila-plan-uhlikovo-neutralnej-kancelarie/

„Primátor musí konať, nie sľubovať.“ – tak znel tuším jeho slogan v ostatných voľbách. Neviem ani o jednom „zelenom“ opatrení, ktoré by počas svojho pontifikátu na úrade zaviedol. Tak prečo mu mám veriť práve teraz?

Už pol roka mal možnosť sa zapojiť do projektu: https://www.prezident.sk/article/prezidentka-predstavila-projekt-prezidentska-zelena-pecat/  Podľa mňa o tom ani netuší, nie je to jeho priorita. Nedá sa mu veriť!

Na post primátora je potrebné zvoliť niekoho, kto klimatickej zmene skutočne rozumie a dokáže transformovať mesto v súlade so zmenami, ktoré tu už sú.

Noskovou ambíciou je „po ukončení zmluvy so spoločnosťou , ktorá zabezpečuje platené parkovanie v centre mesta, riešiť systém výberu parkovného vo vlastnej réžii“. To je vyjadrenie skôr z kategórie – nevídaná trúfalosť. Ľudia robia chyby, OK. Ale toto? Výber parkovného spoločnosťou EEI bol od začiatku veľkou témou v Banskej Bystrici. Zaznelo nespočetne veľa argumentov o nevýhodnosti zmluvy pre mesto. Sám som bol v petičnom výbore, ktorý vyzbieral viac ako 3 000 podpisov obyvateľov Banskej Bystrica, ktorí žiadali priamy výber parkovného a nepodpísanie zmluvy s EEI. A nebolo väčšieho zástancu podpisu zmluvy s EEI ako Ján Nosko. To nebola chyba, to bol zámer. A teraz otočka o 180 stupňov. Neuveriteľná premena. Nedá sa mu veriť!

„Na účely zefektívnenia participatívneho rozpočtu zriadime online hlasovanie.“ Tak toto sľubuje minimálne posledné štyri roky a teraz je to v jeho volebnom programe zas. Keď to nedokázal zrealizovať za štyri roky, prečo by som mu mal veriť, že to dokáže teraz?

Nemá zmysel pokračovať, pán primátor. Nedá sa vám veriť!

Autor blogu:

Juraj Droppa

Som zriaďovateľ súkromnej základnej školy a člen komisie MsZ pre vzdalávanie so záujmom o veci verejné