Mestský úrad v Banskej Bystrici rozhodol o nevyužití vládnej bezúročnej pôžičky na kompenzáciu výpadkov daní spôsobených koronakrízou. Mesto ich zaplatí zo svojich vlastných zdrojov.

Politické rozhodnutie bez mestských poslancov

V rozhodnutí dal Mestský úrad prednosť kritike vládnej pôžičky, keďže opozícia na čele s Pellegrinim si predstavovala nenávratnú finančnú pomoc. Potvrdzuje to správa v Bystricovinách z 19. augusta s názvom Mnohé samosprávy vrátane Banskej Bystrice neprijmú vládnu pomoc na kompenzáciu výpadkov podielových daní.

Nenávratná a tiež plošná finančná pomoc vlád má v krízových obdobiach opodstatnenie a potvrdzujú to aj súčasné príklady zo sveta. Kritika je však jedna vec a nevyužitie toho, čo vláda ponúka v prospech mesta, iná.

Mestský úrad nepozval k rozhodovaniu ani mestských poslancov, ktorí sa o zámere nečerpať pôžičku dozvedeli až z médií. Pritom práve oni by zabezpečili legitimitu politickému rozhodnutiu.

Je ešte možná zmena?

Po spontánnej facebookovej kritike poslancom Turčanom, viceprimátor Gajdošík upozornil na stretnutie primátora s poslancami, ktoré bude na budúci týždeň. Ako napísal: „Poslancom budú poskytnuté informácie štatutárom mesta a pracovníkmi ekonomického oddelenia.“

Uvidíme, aké informácie a komentáre prinesú zo stretnutia poslanci svojim voličom. Pozitívne zmeny zvyknú byť priamoúmerné množstvu zverejnených informácií a ich kritickému posúdeniu.

Šetrenie, alebo vzťah vlády a samosprávy

Primátor mesta udáva aj ďalší dôvod, šetrenie v zlých časoch. Predsa len pôžičky negenerujú len ich splácanie, ale aj rozvoj. Ak Mestský úrad nájde voľné zdroje po temer 3 miliónovom výpadku, tak s nimi zrejme mal nejaké plány, alebo mohol mať. Hovorkyňa mesta pre agentúru SITA povedala, že sa kvôli výpadku urobili opatrenia v rozpočte.

Nakoniec nečerpanie pôžičky je možno správne, možno nie. Nevieme, pretože chýbala komunikácia, v ktorej by sa posúdili možnosti využitia financií, ktoré by v rozpočte zostali. Avšak predpokladám, že pri širšej komunikácii by sa dobré nápady našli.

Táto pôžička je síce určená na vykrytie výpadkov z podielových daní, ale vláda ponúka aj možnosť ďalších výhodných pôžičiek na rozvojové programy. V jej rukách sú finančné prostriedky z EÚ a preto by vzťah samosprávy a vlády nemal byť zo strany mesta formovaný za uzavretými dverami. Zvlášť keď sa Mestský úrad politicky vyhradzuje voči vláde.

Je dôležité, aby poslanci, organizácie a občania vyžadovali komunikáciu a spoluprácu a nenechali sa zatláčať do kúta. Ide o rozvíjanie kultúry, kde sa rozhoduje o spoločných veciach spoločne.

 

 

Ilustrácia – olejomaľba, Ľubica Lintnerová

Autor blogu:

Marta Medzihradská

Občianska aktivistka, blogerka