Dnes, v piatok 27. septembra2013 je Deň cestovného ruchu, ktorého sa aktívne zúčastňuje naše mesto. Je to povinnosť, ako ináč by chcel pán primátor potvrdiť často opakovanú a zdôrazňovanú top prioritu Banskej Bystrice, ktorou je rozvoj cestovného ruchu. Oznámil to verejnosti po nástupe do funkcie pred tromi rokmi a na svojom rozhodnutí doteraz nič nezmenil. V súlade s týmto zámerom sa zrodila spoločnosť Visit BB a Oblastná organizácia cestovného ruchu, posilnili útvar cestovného ruchu na mestskom úrade.

DSC_0206 – kópiaHovorili mnohí, kdeže to smerujeme, čo to pre mesto a jej občanov prinesie? Predpoklady na to máme, krásnu prírodu, historické zázemie, dobrú dopravnú dostupnosť a šikovných ľudí, ktorí vedia ako na to. Samozrejme, je to beh na dlhú trať, výsledky sa nemôžu dostaviť okamžite, je potrebná vytrvalosť a trpezlivosť. Dôležitá je vízia, postup krokov a časový horizont ich realizácie.

Nebudem rozvádzať, že nemáme stratégiu, že necítiť primátorovu prioritu z každého jeho rozhodnutia a vyjadrenia. To nechám stranou, pozriem sa na obyčajné, drobné postrehy a dovolím si ponúknuť porovnanie.

Je vždy rozumné mať otvorené oči a načúvať tam, kde turizmus robia roky a robia ho dobre. Takže k veci. Koncom augusta som krátko dovolenkoval v Chorvátsku na Istrii. Okrem iných plážových aktivít sme urobili pár výletov. Poučná a inšpiratívna bola návšteva mesta Rovinj. Že prečo? Nie nechcem ospevovať more, zachovalú pôvodnú architektúru a perfektné počasie. Skôr iné som chcel. Do mesta vás privedie kvalitná a dobre označená cesta. Parkovanie napriek tomu, že tam boli tisíce turistov výborne organizované. Kým sa zorientujete a rozhodnete ako ďalej, tak parkovné na 15 minút zadarmo a keď už zaplatíte, tak vás to bude stáť 0,7 eura na hodinu. Všade čisto. Zástupy turistov smerujúcich do centra nikto neotravuje, nie je problém sa spýtať na cestu. Malebné prostredie dotvára sieť galérií, obchodíkov s vkusnými suvenírmi a kaviarní. Všade milý personál a výborná káva, mimochodom za menej ako 1 euro. Po meste jazdí rovnaký turistický vláčik, ktorý u nás parkuje v garáži. Kvety, zeleň, žiadne diery a výtlky.

Ako to vyzerá v našom meste, ktoré má na štyri roky vo vlastnom erbe cestovný ruch. Pýcha mesta, vyhliadková hodinová veža od 1. júla zatvorená. Hodiny ukazujú každé iný čas, niekedy vôbec nefungujú. Turistický vláčik bez EČV, teda bez možnosti vstupu na komunikáciu, pritom rovnaký sa pohybuje v Bratislave. Roky zanedbané a kritizované plážové kúpalisko. Neporiadok a špina priamo v centre. Vysoké parkovné napriek tomu, že primátor mesta v júli minulého roka deklaroval, že bude načúvať verejnosti a ak bude nespokojná, urobí nápravu. Pred železničnou stanicou neporiadok, zničené lavičky, štrk ešte z minulej zimy. Áno, pribudlo bilbordov, informačných tabúľ a informácií. Po sezóne dokonca aj v iných jazykoch. Priznávam, nevyčerpal som porovnanie všetkých parametrov, ale spomínané sú úplne v rukách našej Radnice.

K dnešnému dňu sa pán primátor takto vyjadril : „Historické pamiatky a prírodné krásy sú darom, ktorý sme dostali od svojich predkov. Našou úlohou je naučiť sa tento dar využiť a premeniť ho na hodnotu. Musím však konštatovať, že z hľadiska služieb a ústretovosti voči turistom máme ešte veľké medzery.“

Nemám čo dodať, nechám to na vnímavých čitateľov.

Resumé? Nič nové, nič chvályhodné. Prešľapovanie, váhanie, bezradnosť….

A predsa len,  takmer by som zabudol. Vznikla skvelá ojedinelá aktivita, ktorá má môj a verím, že aj váš obdiv. Iniciatíva cyklobb nepochybne dokáže zvýšiť atraktivitu mesta a jeho okolia. Je určená pre cyklistov, ktorých počet neskutočne pribúda. Klobúk dole, dobrá práca.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.