Raz som na internete čítal jednu zaujímavú príhodu o Julovi Viršíkovi, známom a dnes už nebohému moderátorovi. Príhodu pritom nerozprával on sám, ale povedal ju o ňom jeden z jeho bývalých spolužiakov.

Keď spolu chodili na vysokú školu, získali podozrenie, že jeden ich vyučujúci nečíta poriadne semestrálne práce svojich študentov. Žiaci v triede mali pocit, že pedagóg rozdáva známky  len tak od oka. Julo Viršík sa vtedy rozhodol, že to preverí. Spravil istý pokus – do textu svojej semestrálnej práce vložil vetu: „Kto sa dočíta až sem, má u mňa sud piva„. Dopadlo to tak, že Viršík zápočet dostal – semestrálna práca bola podľa pedagóga v poriadku.

Na Slovensku máme množstvo inštitúcií, ktoré tvoria rôzne strategické materiály. Zaujímalo by ma, či ich vôbec niekto číta, a či naozaj slúžia ako podklady pri každodennom rozhodovaní.

Nenájdu sa aj v bystrických materiáloch nejaké „sudy piva“? Myslím tým nejaké evidentné nezmysly, ktoré preukazujú, že danú kapitolu v materiáli zatiaľ nikto nečítal. Mne sa dve takéto chyby nájsť podarilo.

Manažment údajov mesta Banská Bystrica

O čo ide – ide o IT projekt na zvýšenie kvality práce s geografickými informačnými systémami. 

Dokument – Mesto sa v roku 2022 uchádzalo o eurofondy na prefinancovanie úprav geografických dát. Na vypracovanie zámeru si najalo externú expertnú firmu. Tá o.i v dokumente spísala výhody daného projektu.

Lapsus –v stati o výhodách sa píše, že po dokončení projektu sa zlepší starostlivosť o životné prostredie – v Prešove.

Mesto Banská Bystrica takýto dokument od externého zhotoviteľa prevzalo a zverejnilo na pripomienkovací proces. Do tohto procesu som sa vtedy prihlásil a preklep reklamoval. Chyba tak bola odstránená ešte v roku 2022.

Zmiznutie zdravotníckej univerzity

O čo ide – Plán udržateľnej mobility (PUM) Banskej Bystrice a jej okolia (rok 2022)

Lapsus  – súčasťou plánu mobility je aj tzv. plán dopravnej obslužnosti. Ten obsahuje o.i. aj kapitolu „Vysoké školy v meste Banská Bystrica“. V nej sa píše:

V meste Banská Bystrica sa nachádzajú dve vysoké školy – Univerzita Mateja Bela a … Akadémia umení.

Podľa celoslovenského portálu, ktorý je zameraný na vysoké školstvo, pôsobia ale v Bystrici ešte dve ďalšie inštitúcie –   Slovenská zdravotnícka univerzita a Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Prečo tieto školy nie sú spomenuté v príslušnej kapitole? Je pravda, že tieto školy nemajú svoje administratívne sídlo v našom meste. Považujem ale za samozrejmé, že v pláne mobility sa školy neposudzujú podľa úradného zaradenia. Posudzujú sa z pohľadu vplyvu na dopravu (preprava študentov a pedagógov). Obe školy majú v Banskej Bystrici svoje pracoviská s vyučovaním.

Plán dopravnej obslužnosti bol zverejnený v lete 2022 a spomenutý problém s chýbajúcimi školami v ňom možno nájsť aj dnes.

Záver

Samozrejme, chyby sa stávajú aj vtedy, keď nejaká kontrola práce jestvuje. Ale že si chybu nevšimne nikto z 80-tisíc obyvateľov mesta sa už dá trocha považovať za prehnané.
Zaujímalo by ma, či takéto chyby môžu mať nejaké následky. Či vôbec tako kapitoly niekomu na niečo slúžia, keď ich zjavne nikto nečíta. To sa samozrejme týka najmä druhého prípadu, keďže v prvom prípade (projektu GIS) bola chyba odstránená pomerne rýchlo. Asi by sa mohla verejne otvoriť otázka tvorby rôznych strategických dokumentov. Podľa mńa by materiály mali byť čo najstručnejšie, nemali by obsahovať kapitoly, ktoré nevedú k žiadnym záverom, zamestnanci mesta ich nečítajú a sú len do počtu.
  • Ilustračné foto – Autor: Milan Bališin, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82465845, dodatočne upravené (orezané) foto
  • Ilustračný obrázok vložený vo fotke- umelá inteligencia Chat GP

Autor blogu:

Tomáš Teicher

Aktivista, člen Komisie mestského zastupiteľstva pre modernú samosprávu.