Aj keď radikálna pravica volá po národnej jednote, nič viac nedemonštruje jej rozštiepenosť ako otvorený list banskobystrického župana ukrajinskému prezidentovi. 

Vyjadrenie podpory ukrajinskému prezidentovi Janukovičovi a označenie demonštrantov za teroristov je v skratke – big fail. Aj keď väčšina obyvateľstva vníma list ako podporu Janukoviča proti pro-európskej opozícii, zo strany Mariana Kotlebu to nie je nič neočakávané. Zaráža fakt, že na strane demonštrantov stoja ukrajinskí nacionalisti a otvorený list prichádza práve v čase, kedy sa radikálne ukrajinské krídlo dostáva do popredia.

senSATZionell
Flickr.com: senSATZionell

Marian Kotleba označil za teroristov ľudí rovnakého kalibru ako je on sám. Súčasťou ukrajinskej opozície je zoskupenie Pravý sektor, ktoré je zložené z podporovateľov rôznych pravicovo-radikálnych a nacionalistických skupín. Národnou ikonou týchto skupín je ukrajinský partizán Stepan Bandera, ktorý bojoval za ukrajinskú nezávislosť najprv proti Poľsku, neskôr proti Sovietskemu zväzu.

Pravý sektor odmieta čiastočné ústupky súčasnej vládnej moci na čele s Janukovičom a požaduje vypísanie predčasných volieb. Na rozdiel od umiernenej časti demonštrantov tzv. Maidanu, odmietajú členstvo Ukrajiny v EÚ a rovnako vládu oligarchov, ktorú reprezentuje Janukovičov režim. Medzi ich požiadavky patrí znárodnenie prírodných zdrojov a veľkých podnikov.

„Pre nás nie je Európa riešením. Pripojenie k Európskej únii by v podstate znamenalo smrť pre Ukrajinu. Európa znamená smrť národného štátu a kresťanstva. Chceme Ukrajinu pre Ukrajincov, spravovanú Ukrajincami, ktorá neslúži záujmom ostatných,“ povedal pre The Guardian jeden z lídrov Pravého sektora.

Aj z tohto dôvodu je preto zaujímavé, že Marian Kotleba sa rozhodol namiesto ukrajinských nacionalistov podporiť ich oponenta Janukoviča, ktorý bol členom Komunistickej strany ZSSR.

Takýto postoj však dokumentuje kontroverzné postavenie Mariana Kotlebu nielen v rámci mainstreamovej politickej scény, ale aj na poli ultrapravice. Napríklad blog Slovenskej Pospolitosti dal priestor jednému z ukrajinských nacionalistov. „Elita rabuje Ukrajinu a jej obyvateľov nepovažuje ani za ľudí. Mažori, deti politikov, z áut strieľajú na okoloidúcich, no nikdy sa im nič nestane, pretože tento štát zaplavila etnická zločinnosť. Policajti sú za výplatu pripravení zabiť vlastnú matku, všetci si chcú chytiť nejaké teplé miestečko v tomto zhnitom systéme. Médiá o všetkom klamú a vnucujú choré hodnoty našim synom, z ktorých sa stávajú zradcovia, a dcéram, z ktorých sú neskôr prostitútky. Vláda sa nás snaží otráviť nočnými klubmi, cigaretami, alkoholom i márnotratnosťou, doslova podáva drogy Ukrajine a rozširuje v nej počet nakazených vírusom HIV a degenerovaných hlupákov, aby ľud zabúdal na to, čo s ním spolu s oligarchami robí. Oni vyrabovali a znásilnili našu vlasť!!!“ píše jeden z bojovníkov a pod tieto slová, len v slovenskej verzii, by zrejme nemal problém sa podpísať aj banskobystrický župan.

Otvorený list ukrajinskému prezidentovi je tak buď prejavom nevedomosti Mariana Kotlebu o situácii na Ukrajine alebo jeho podivuhodnou ideovou dezintegráciou. V prvom prípade je na zváženie jeho schopnosť získavať správne informácie a pretavovať ich do riešení problémov kraja. V druhom prípade by sa žiadalo vysvetlenie takéhoto ideového obratu.

Autor blogu:

Matej Bučko

Občiansky aktivista, politológ, so záujmom o komunálnu politiku a jej témy. Začínal som ako regionálny novinár, ktorý sa venoval témam efektívneho hospodárenia samospráv. Poslanec mestského zastupiteľstva v rokoch 2014-2018. Momentálne pracujem pre stranu SPOLU, ktorej som členom.