Poznáte to. Kúpite si drahú vec a tá potom stojí doma v kúte. Banská Bystrica investovala čas a peniaze do vybudovania elektronického systému, vďaka ktorému si môžu Bystričania vybavovať úradne záležitosti s mestom priamo z domu. Pohodlne cez internet. Zaujímavé je, že zatiaľ ho využíva veľmi málo obyvateľov. A to je naozaj škoda.

imesto_iconPredstavte si, že by ste o veciach verejných, ktoré sa dotýkajú každého z nás, mohli rozhodovať prostredníctvom tohto systému, nesúceho názov i-Mesto. Nie je to utópia. Stačí, keď bude v i-Meste zaregistrované dostatočné množstvo ľudí z tých 67 130 obyvateľov nad 18 rokov s právom hlasovať. Tak budeme môcť realizovať mestské referendá.
My Bystričania máme svoju budúcnosť vo vlastných rukách. O dôležitých otázkach môžeme rozhodovať sami. Chceme dostavať cestu na Pršany? Zobrať na ňu 1,5 miliónový úver alebo dať túto sumu na rekonštrukciu futbalového štadióna na Štiavničkách? Chceme sa ešte viac zadlžiť? To je otázka, ku ktorej má právo vyjadriť sa každý z nás. Nielen primátor a poslanci.
Na toto všetko by sme v budúcnosti mohli mať dosah vďaka i-Mestu. V priebehu niekoľých sekúnd. Stačil by jediný klik. Jedinou, no absolútnou, podmienkou je dostatočný počet zaregistrovaných obyvateľov Banskej Bystrice v ich i-Meste.

Premýšľajte o tom. A viete čo? Začnime už dnes. Prihláste svojho psa prostredníctvom i-Mesta. Vyriešte z pohodlia obývačky, hoc aj s nohami na stole všetko, čo potrebujete v súvislosti s daňami, komunálnym odpadom, prihláste svoje dieťa do škôlky. I-Mesto je tu práve preto, aby vám uľahčilo život. A raz príde deň, keď dozrie čas aj na mestské elektronické referendá. Teším sa na to už teraz.

Autor blogu:

Branislav Slaný

Fončorďan, zaujímajúci sa o veci bystrické... Tréner mládeže, ktorý si myslí, že džudo je najkrajší šport... Predseda komisie pre záprahové psy UKK, milujúci severanov a diaľky... V neposlednej rade do 15.11. nezávislý kandidát na poslanca.