Bezlepkové výrobky sú čím ďalej, tým viac populárnejšie. Táto bielkovina sa síce nachádza v drvivej väčšine receptov, no v súčasnosti už nie je problém nájsť takmer akúkoľvek potravinu, ktorá lepok neobsahuje. Aké potraviny sú bezpečné pre celiatikov a prečo je výhodné „naskočiť do bezlepkového vlaku?“

Ako sa vyrábajú bezlepkové potraviny?

Bezlepkové potraviny sa spravidla pestujú, prepravujú, skladujú a potom balia v bezlepkovom prostredí. Toto je základný spôsob, ako by sa malo s typom týchto potravín zaobchádzať. Veľký dopyt, ktorému potravinový trh čelí, však môže spôsobiť kontamináciu lepkom na poliach, keď sa napríklad ovos (vhodný aj pre celiatikov) pestuje vedľa pšenice.

So surovinami sa manipuluje veľmi opatrne – zamestnanci dodržujú zavedené zásady, zahŕňajúce príslušný odev a čisté ruky/rukavice pri práci. Niektoré spoločnosti plánujú výrobu potravín aj 24 hodín dopredu. Je to kvôli tomu, aby sa predišlo možnému riziku, kedy sa lepok môže šíriť vzduchom z iného oddelenia, aj napriek tomu, že zariadenia sú oddelené. Všetky faktory, ktoré sú vo výrobe zahrnuté, zaručujú bezpečný priebeh produkovania bezlepkových potravín.

Bezlepkové cestoviny

Bezlepkové cestoviny sú skvelou možnosťou pre každého, kto netoleruje lepok, no pritom obľubuje rôzne cestovinové jedlá. Zvyčajne obsahujú kukuričnú múku, kukuričný škrob, zemiakové vločky a hroznový cukor. Tieto prísady ponúkajú rovnakú chuť a textúru, ako cestoviny s lepkom a zároveň so sebou prinášajú viaceré výhody.

Cestoviny bez lepku v sebe obsahujú zdroj dôležitých aminokyselín, ktoré udržujú zdravie svalov, pokožky a kostí. Tento druh potravín má spravidla vyšší podiel vlákniny a minerálov. Je to teda účinný spôsob, ako svojmu telu poskytnete čo možno najvyšší výživový obsah. Reč o chudnutí je tiež na mieste, pretože pri potravinách z bielej múky sa rýchlejšie priberá. Celiatici môžu konzumovať aj prírodné produkty, ako sú strukoviny, orechy, vajcia, ryby, hydina a iné.

Bezlepkové pečivo

U ľudí s neznášanlivosťou lepku sa môžu prejaviť problémy s tráviacim traktom. Živiny v bezlepkovom pečive však podporujú produkciu črevných baktérií a spĺňajú v organizme plnohodnotnú funkciu, vďaka ktorej sa predíde nadúvaniu, kŕčom, či iným nepríjemnostiam.

Bezlepkový bochník chleba si dlho udrží čerstvosť, je vhodným doplnkom stravy a spotrebitelia si ho môžu vychutnať bez toho, aby sa obávali neželaných vplyvov na ich tráviaci systém. Ak si chcete ešte viac rozšíriť obzory, na celi.sk nájdete široký prehľad bezlepkových potravín.

Chutná a výživná cesta

Celiakia sa v dnešnej dobe prejavuje u veľkej časti populácie. Aj z tohto dôvodu sú bezlepkové potraviny rozšírené a ľahko sa k nim dostanete. Reštauračné zariadenia sú pripravené na zákazníkov s intoleranciou lepku a obchody ponúkajú nemalé množstvo týchto produktov. Zamerajte sa na potraviny bez lepku, ktoré sú vo všeobecnosti zdravšie a čoraz viac vyhľadávanejšie.