Zatvaranie Banosa, Banská Bystrica, 26.10.2013Farmársky trh a ďalšie zaujímavé aktivity už po tretí raz otvoria poľnohospodársku a letnú turistickú sezónu v Banskobystrickom kraji.

Otváranie Bánoša sa uskutoční v sobotu 25. apríla v areáli Strednej odbornej školy v Banskej Bystrici, Pod Bánošom. O podujatí, ktoré prezentuje produkty domácich výrobcov, farmárov ako aj tradičné remeslá aj jedlá regiónu, hovoríme s Petrom Rusnákom, predsedom Regionálnej rady Vidieckeho parlamentu Banskobystrického kraja (BB VIPA).

Kto prišiel s myšlienkou organizovať toto podujatie?

Vidiecky parlament Banskobystrického kraja. Po prvýkrát sa farmársky trh uskutočnil v spolupráci s Mestom Banská Bystrica počas jubilejného 355. Radvanského jarmoku v roku 2012 v areáli pod Pamätníkom SNP. Vzhľadom k vysokým nákladom a náročnosti realizácie sme hľadali iné možnosti a najvhodnejšieho partnera sme našli v Strednej odbornej škole Pod Bánošom, ktorá sa špecializuje na prípravu odborníkov pre rozvoj vidieka. Vhodného spoluorganizátora sme získali aj v združení Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Zatvaranie Banosa, Sasova, Banská Bystrica 2014 | REGIONAL MEDIA, s.r.o.Aký program ste pripravili tento rok?

Farmársky trh je len jednou z aktivít slávnosti zahájenia poľnohospodárskej a letnej turistickej sezóny, ktorú sme nazvali Otváranie Bánoša. Veľkej obľube sa tešia ukážky včelárstva a hlavne ošetrovania ovocných stromčekov. Tohto roku sa zameriame hlavne na zachovanie genofondu ovocných stromov. Návštevníci budú mať možnosť zaštepenia vlastných vrúbľov do podpníkov pod odborným vedením predsedu Slovenského zväzu záhradkárov, ktorý je už tiež naším pravidelným partnerom. Tradične silnou a bohatou súčasťou je prezentácia rôznych remesiel, remeselných výrobkov a ponuka výrobkov z dreva, kože, prútia, keramiky a ďalších. Tohtoročnou novinkou je propagácia tradičných raňajok z tradičných domácich surovín – chlieb, mlieko a med. Mnohí navštevujú toto podujatie aj kvôli dobrej ľudovej hudbe Jána Maka, ktorá sprevádza akciu počas celého dňa.

Otvaranie Banosa, 26.4.2014, Sasova, Banská BystricaČím špeciálnym chcete „podráždiť“ chuťové bunky návštevníkov?

Našou prioritnou snahou je oživiť konzumáciu jahňaciny a baraniny, kedysi bežnej stravy Slovákov a pripomenúť tradičné chute a jedlá z regiónov nášho kraja. Prostredníctvom nášho partnera Tradičná chuť regiónov Slovenska tohto roku okrem jedál z diviny a jahňaciny po prvýkrát predstavíme regionálnu špecialitu Bukovinka. Milovníci sladkých jedál si pochutnajú hlavne na šúľancoch a rôznych druhoch štrúdlí.

A na čo sa môžu tešiť deti?

Ako každý rok aj tentoraz sú pre deti pripravené rôzne aktivity, jazda na koni, trampolína, ukážka zdobenia medovníkov, výroba sviečok z včelieho vosku, plstenie vlny, práca s hlinou a rôznych animačné programy a hry, ale aj tradičná školu varenia, ktorá sa teší veľkej obľube. Samozrejme, pre deti je vždy zaujímavá aj výstavka drobných domácich zvierat, ktorú zabezpečuje Slovenský zväz drobnochovateľov.

otvaraniebanosa2015-1