Pri navrhovaní novej kuchyne zvykneme dopodrobna riešiť výber spotrebičov a to, koľko odkladacieho priestoru bude naša nová kuchyňa mať. Veľakrát sa však nevenuje dostatočná pozornosť tej časti kuchynskej linky, ktorá podlieha asi najväčšiemu opotrebeniu, keďže ju používame na všetko. Od prípravy jednoduchých a rýchlych raňajok až po prípravu tých najchutnejších obedov.

Nadčasová klasika

Reč je o kuchynskej pracovnej doske. Na nej sa totižto odohráva každá príprava jedla a surovín a to aj keď si chcete len natrieť chleba s maslom. Aby vám vydržala dlhé roky a odolala opotrebovaniu, mala by byť vyrobená z odolných materiálov. Preto sa pri výbere zamerajte na kuchynské pracovné dosky z prírodného alebo technického kameňa, prípadne z keramiky.

Prírodný kameň je ako materiál skutočne nadčasovou záležitosťou a hodí sa asi všade. Okrem toho sa vyznačuje vysokou tvrdosťou a odolnosťou, čo sú presne tie vlastnosti, ktoré od pracovnej dosky v kuchyni očakávate.

Vylepšené vlastnosti

V prípade, že chcete už beztak skvelé vlastnosti prírodného kameňa ešte vylepšiť, použite technický  kameň. Kuchynské pracovné dosky z technického kameňa pridávajú k vlastnostiam prírodného kameňa ešte zvýšenú pevnosť a pružnosť a čo je v kuchyni veľmi dôležité, odolnosť voči nasiaknutiu bez toho, aby ste povrch museli impregnovať. Sú tak odolné voči vode z drezových batérií, ktorá sa dostane tam, kde by nemala.

Ak chcete pre svoju novú kuchyňu niečo naozaj exkluzívne, siahnite po keramike. Jej exkluzivite nahráva aj fakt, že len tie najlepšie firmy dokážu náročnými postupmi spracovať tento prestížny materiál. Dosky z keramiky sú tak diamantmi medzi kuchynskými pracovnými doskami. Keramika odoláva vysokému tepelnému zaťaženiu a tak je vhodná aj do exteriéru pre prípad, žeby ste chceli mať aj vonkajšiu kuchyňu v altánku alebo pri bazéne. Že nemáte na záhrade bazén? Ak ho budete v budúcnosti robiť, nezabudnite na miesto pre exteriérovú kuchyňu.