V roku 2008 zaujal slovenskú čitateľskú i literárnu obec román Jany Juráňovej Žila som s Hviezdoslavom. Román sa dostal do finále Anasoft litera 2009 medzi desať najzaujímavejších pôvodných literárnych diel.

Ilona
Tvorcovia novej hry naberali inšpiráciu priamo v Dolnom Kubíne, v múzeu P.O. Hviezdoslava.

Jana Juráňová síce s Hviezdoslavom žiť nestihla, zato našla v zaprášených archívoch a svojej nemóresnej fantázii kontúry Ilony Országhovej, rodenej Novákovej. Náplňou života pani Hviezdoslavovej nebol nikto iný ako On, veľký básnik. Po piatich rokoch sa tento román dostáva na dosky Bábkového divadla na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici v spracovaní autorky a v réžii Ivy Š. ako pôvodná divadelná hra pod názvom Ilona, žena Hviezdoslavova. V hlavnej úlohe Ilony sa prvýkrát v BDNR predstaví performerka Sláva Daubnerová, víťazka ceny DOSKY 2013, za najlepšiu inscenáciu sezóny.

Jana Juráňová sa ako dramatička predstavuje v BDNR druhýkrát. Jej prvou hrou napísanou pre BDNR boli Reality snov v hlavnej úlohe s Janou Oľhovou, ktorá za úlohu matky získala Zvláštnu cenu poroty na festivale Nová dráma 2012.

Inscenácia Ilona, žena Hviezdoslavova si môže pripísať viacero zaujímavostí. Po viac ako tridsiatich rokoch divadlo spolupracuje s významnou českou bábkarskou scénografkou Irenou Marečkovou, ktorá momentálne pôsobí v Prahe.

Po prvý raz v divadle a v hlavnej úlohe, ako Ilona, hosťuje performerka a zakladateľka experimentálneho divadla P.A.T. Sláva Daubnerová (v súčasnosti tvorí v Bratislave).

Hra je prvýkrát uvedená na Slovensku. Pokračuje v línií predstavení BDNR, ktoré tematizujú ženskú gynokritickú skúsenosť a zámerne si všímajú ženské osudy z odvrátenej, menej známej stránky.

S účasťou autorky Jany Juráňovej, členov a členiek tvorivého tímu – Juraja Haška (hudba), Márie Danadovej (pohybová spolupráca), Ivy Š.(réžia), ako aj hostky Slávy Daubnerovej a hereckého súboru BDNR, sa prvá skúška divadelnej hry Ilona, žena Hviezdoslavova konala netradične, v priestoroch Múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

V inscenácii ďalej účinkujú: Viktor Sabo a.h., Marianna Mackurová, Peter Butkovský, Juraj Smutný, Andrea Krestianová a.h., Jozef Šamaj. Výpravu navrhla Irena Marečková a.h. Na hlasovej príprave spolupracovala Dominika Doniga a.h.

Premiéra je plánovaná na 14. marca 2014.