Hokejisti HC MONACObet Banská Bystrica po prvýkrát v sezóne bodovali naplno. V posledný septembrový piatok uspeli na ľade Michaloviec, pričom dvomi gólmi sa zaskvel najlepší strelec baranov Matt Wedman.

Po prehre na Slovane to bol pre zverencov trénera Vladimíra Országha druhý zápas na klzisku súpera v tomto týždni. Nastúpili takmer v identickej zostave ako v Bratislave, akurát jednozápasový trest za hrubé odtláčanie rozhodcu si odpykával obranca Boris Česánek a v bránke dostal po prvýkrát v sezóne šancu Eugen Rabčan.

Barani korunovali svoj aktívny vstup do zápasu gólom v 4. minúte, keď si Gabriel Chicoine našiel pred bránkou odrazený puk a strelil svoj prvý extraligový gól v banskobystrickom drese – 0:1. V 5. minúte sa zaskvel výborným zákrokom Rabčan, pri signalizovanom treste chytil na čiare puk, ktorý sa snažil poslať siete po obkorčuľovaní bránky Patrik Gabriel. V následnej prvej presilovke domácich Rabčan podržal hostí pri strele, ktorú spomedzi kruhov vyslal Clifford Yu-Chong Pu. Potom si v početnej prevahe zahrali aj barani, dobrými strelami pohrozili Roman Faith a Matt Wedman. Líšky napokon vyrovnali vo svojej tretej presilovej hre, keď Patrik Svitana poslal z ľavého kruhu strieľanú prihrávku medzi kruhy, kde puk presne tečoval Pu – 1:1.

HK Dukla Ingema Michalovce (Tomáš Feigl)

Országhovi zverenci sa vrátili do vedenia v 25. minúte v presilovke. Alex-Olivier Voyer vystrelil z ľavého kruhu, puk sa odrazil od brániaceho hráča na Wedmana, ktorý nastavil hokejku gólovo – 1:2. Aj na tento presný zásah dokázali hráči Michaloviec odpovedať. V 28. minúte sa o to postaral Renars Krastenbergs, keď po skvelej prihrávke Kasparsa Daugavinša z pravej strany útočného pásma zakončil zľava k bližšej žŕdke – 2:2. Hostia sa ale ešte v druhej tretine po tretíkrát v zápase dostali do vedenia. Faith v 38. minúte od modrej čiary nahodil puk smer bránka a Wedman predviedol ďalší výborný teč – 2:3.

Najväčšiu šancu na vyrovnanie mal v tretej tretine po Daugavinšovom lobe Krastenbergs. V 55. minúte sa rútil na Rabčana, ale bol tiesnený a napokon nezakončil. Predchádzajúce minúty tretej 20-minútovky sa niesli v znamení vylúčení na oboch stranách. Barani už súperovi nedovolili opäť vyrovnať a v 58. minúte pridali svoj štvrtý gól. Andrej Bíreš v prečíslení dvoch proti jednému prihral zľava Alexovi Výhonskému a banskobystrický kapitán z prvej z pravého kruhu rozvlnil sieť – 2:4. Gólovú bodku za stretnutím dal v predposlednej minúte Bíreš, keď po Výhonského prihrávke dopravil puk do opustenej bránky pri hre domácich v šestici.

Hokejisti HC MONACObet Banská Bystrica odohrajú nasledujúci zápas na domácom ľade. V nedeľu 29. septembra o 16.30 h privítajú Nové Zámky.

Povedali po zápase

Vladimír Országh, tréner baranov v prenose na JOJ Šport: „Spokojnosť v prvom rade s bodmi. Mali sme dobrý vstup do zápasu, tie prvé tri-štyri striedania boli výborné, ale potom nás úplne zabrzdili zbytočné fauly. My sme hrali štyri oslabenia v prvej tretine, tam sa to dorovnalo. Ten hokej bol dosť rozkúskovaný z obidvoch strán, veľa vylúčení. My sme samozrejme radi za tie body, sú veľmi dôležité, v Michalovciach sa nehrá ľahko. Hrali veľmi dobre posledné zápasy, treba im dať kredit. Stále vidím v našej hre veľa nedostatkov, veľa zlých rozhodnutí. Je začiatok sezóny, stále je to trošku také surové, ale vždy sa počítajú body. Máme tri, prvýkrát sme vyhrali v riadnom hracom čase, takže chalanom gratulujem. Eugen Rabčan mal ťažkú pozíciu, pretože dlho nechytal, ale dnes chytal veľmi dobre.“

Matt Wedman, dvojgólvý strelec baranov pre klubový web: „Mali sme dobrý štart, ale stále je veľa vecí, na ktorých musíme pracovať. Chalani sa však zomkli a ukázali, že vieme hrať ako jeden tím, a tak vyhrávať zápasy. Pokiaľ ide o moje góly, len som sa snažil byť v správnom čase pred bránkou a mať hokejku na správnom mieste. Chalani tam vyslali dobré strely, čo sme využili“

Tomek Valtonen, tréner Michaloviec v prenose na JOJ Šport: „Z môjho pohľadu bola kľúčová prvá tretina, v ktorej sme sa vôbec nepredviedli, súperovi sme toho veľa dovolili. V druhej tretine sme hrali lepšie, ale urobili sme hlúpe chyby. Naša energia nebola na takej úrovni, akú by som si predstavoval. Po štyroch zápasoch máme sedem bodov, čo je v poriadku, ale nie som spokojný s našou hrou. Nefunguje nám presilovka a naši top hráči nehrajú tak, ako by mali. Je veľa vecí, ktoré musíme zlepšiť.“

Tipos extraliga – 4. kolo – piatok 27.09.2024, 17.00 h – Michalovce

HK Dukla Ingema Michalovce – HC MONACObet Banská Bystrica 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)

Góly a asistencie: 18. Pu (Svitana, Drgoň), 28. Krastenbergs (Daugavinš, Pu) – 4. Chicoine (Voyer), 25. Wedman (Voyer, Scarlett), 38. Wedman (Faith, Michalčin), 58. Výhonský (Bíreš, D. Stránský), 59. Bíreš (Výhonský). Presilovky: 1/6 – 1/4. Rozhodovali: Kocúr, Jobbágy – Ordzovenský, Bogdaň. Diváci: 2463.

Michalovce: Junca (Glosár) – Slováček, Drgoň (A), Bodák, Brejčák, Meliško, Jasečko, Pišoja – Krastenbergs, Clifford, Daugavinš (C) – Johnson, Svitana, Michnáč – M. Valach, Gabriel, Fominykh – Vašaš, Solenský, Kabáč (A).
Tréner: Tomek Valtonen.

Banská Bystrica: Rabčan (Hrachovina) – Chicoine, Scarlett, Zeleňák (A), Michalčin, D. Stránský, Žabka – Petriska, Boucher, Voyer – Faith, Wedman, Adams – Tomka, Bíreš, Výhonský (C) – Matoušek (A), Čunderlík, Jasenec.
Tréner: Vladimír Országh.

Ostatné výsledky 4. kola Tipos extraligy

HK Spišská Nová Ves – HK Poprad 4:3

DOXXbet Vlci Žilina – HC Košice 2:1 pp

HK Dukla Trenčín – HC Slovan Bratislava 5:8

HK Nitra – HKM Zvolen 3:2

HC Nové Zámky – HK 32 Liptovský Mikuláš 3:2

Tabuľka Tipos extraligy po 4. kole

Tím Z V Vp Pp P Skóre B
1 HK Spišská Nová Ves 4 3 0 1 0 15:10 10
2 HK Poprad 4 3 0 0 1 20:13 9
3 HK Nitra 4 3 0 0 1 16:10 9
4 HC SLOVAN Bratislava 4 3 0 0 1 17:13 9
5 HC Košice 4 1 1 2 0 14:8 7
6 HC MONACObet Banská Bystrica 4 1 2 0 1 16:12 7
7 HK Dukla Ingema Michalovce 4 2 0 1 1 12:13 7
8 HC Nové Zámky 4 2 0 0 2 9:10 6
9 DOXXbet Vlci Žilina 4 1 1 0 2 7:9 5
10 HKM Zvolen 4 1 0 0 3 13:15 3
11 HK 32 Liptovský Mikuláš 4 0 0 0 4 9:17 0
12 HK DUKLA Trenčín 4 0 0 0 4 8:26 0