Gastronómia v Banskej Bystrici má čo ponúknuť – potvrdzuje to aj najnovší rebríček Gault & Millau 2025. Hodnotitelia navštívili viaceré reštaurácie v meste a štyri z nich ocenili prestížnou kuchárskou čapicou. Ktoré podniky sa dostali medzi gastronomickú špičku regiónu?

Aj keď na Slovensku stále nemáme reštaurácie s Michelinskými hviezdami, viaceré podniky sa môžu pochváliť prestížnym hodnotením Gault & Millau – jedného z najuznávanejších gastronomických sprievodcov na svete. Na Slovensku pôsobí od roku 2019 a reštaurácie hodnotí bodovo (0–20 bodov), pričom tie najlepšie získavajú aj tzv. kuchárske čapice (od 1 do 4). Nezameriava sa výlučne na fine dining, ale aj na poctivé a autentické reštaurácie naprieč regiónmi. V Banskej Bystrici navštívili hodnotitelia Gault & Millau spolu 11 reštaurácií. Z nich štyri získali jednu kuchársku čapicu z troch, čo predstavuje výborné ohodnotenie.

Štyri reštaurácie s čapicami

Najvyššie skóre, 12,5 bodu a jednu čapicu získala Angels Restaurant, ktorú inšpektori ocenili za luxusnú atmosféru, nápadité chute a sezónne suroviny. Výhrady smerovali k obsluhe a vínnej ponuke.

Druhé miesto obsadila Kút12 s 12 bodmi a jednou čapicou. Vyslúžila si uznanie za kombináciu talianskej a modernej slovenskej kuchyne aj výborný servis, hoci niektoré chute podľa hodnotiteľov neboli úplne vyvážené.

„V priebehu pár rokov ako je KÚT12 otvorený sme získali niekoľko ocenení a aj preto sme obzvlášť hrdí, že sa nám podarilo získať ocenenie od Gault & Millau – jedného z najuznávanejších gastronomických sprievodcov v Európe. Toto ocenenie je nielen potvrdením kvality našej kuchyne, ale aj uznaním pre všetkých, ktorí každý deň venujú veľa úsilia, aby naši hostia odchádzali s výnimočným zážitkom. Toto ocenenie vnímame ako veľkú poctu, ale aj záväzok neustále napredovať, rozvíjať sa a prinášať hosťom gastronomický zážitok, z ktorého budú mať radosť.“ uviedol Peter Kulhány, majiteľ reštaurácie Kút12.

Na treťom mieste sa umiestnila Mamma Mia Restaurant s 11 bodmi a jednou čapicou. Inšpektori ocenili stabilnú kvalitu a precíznu prípravu jedál, menšie výhrady mali k dezertom.

Rovnaký počet bodov získala aj Samurai Restaurant, ktorá zaujala pestrou ponukou ázijskej kuchyne a možnosťou zostaviť si vlastné suši menu. Kritika smerovala k dochucovaniu a menej osobnému prístupu obsluhy.

Ďalšími hodnotenými podnikmi boli: After Banská Bystrica, Davaj Het, Reštaurácia Bašta, Cartel Coffee Bar and Kitchen, Frais a Ancora či Čierna Ovca v Harmanci alebo Pri Piecke v Starých Horách.

Hodnotenie POP

Gault & Millau oceňuje aj koncepty, ktoré nemusia byť klasickými reštauráciami, ale ponúkajú výnimočný zážitok – ide o kategóriu POP (Places of Pleasure). V Banskej Bystrici si toto uznanie vyslúžili: Beerstrica, Langone Pizza Art, Mahalo Poké, Mäsiareň Tržnica a WHY NOT Wine & Food Bar.