Po uverejnení môjho predchádzajúceho blogu, kde som kritizovala vládnych politikov mi moja kamarátka poslala sms s nasledujúcim textom: “Adi, je to pravda, ale treba si dávať pozor. Je to hra s hyenami, od ktorých sa nedá očakávať nič dobré, nežijeme v demokracii, ale v diktatúre s mafiou na čele.”

Po prečítaní týchto slov som začala premýšľať, či je to pravda a či sa naša spoločnosť skutočne ocitla v bode, keď má človek strach vyjadriť verejne svoj názor, ktorý je kritický k vládnej väčšine.

Ja som si tento strach naplno uvedomila na banskobystrickom zhromaždení proti korupcii. S rodinou sme tam prišli medzi prvými a hneď sa pri nás pristavil manželov známy, príslušník silových zložiek SR. Na protest síce prišiel aj so synom, ale dával si veľký pozor na to, aby ho na proteste nezachytil žiaden fotograf a keď prišla televízna reportérka aj s kamerou, tak sa okamžite vzdialil. Tričko s nápisom “Fico chráni zlodejov” si pre istotu obliekol len jeho syn. Otvorene nám povedal, že keby sa o jeho účasti na proteste dozvedeli jeho nadriadení, tak by mohol mať v práci problémy.

Poslankyňa Veronika Remišová, na tom istom mieste, o chvíľu tiež hovorila o strachu, ktorý cítiť medzi ľuďmi po celom Slovensku. Ľudia sa boja podpísať petíciu za odvolanie ministra vnútra Róberta Kaliňáka. Boja sa, že by napríklad mohli prísť o prácu v štátnej správe či byť inak perzekuovaní.

Túto skutočnosť len potvrdzujú slová europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej, ktoré nedávno adresovala prostredníctvom facebooku svojim straníckym kolegom zo Smeru: “Čo tam po dôvere, morálke, slušnosti….Radšej ponaháňame nepohodlných ľudí, na prokuratúre, v médiách a pod.”

Minulý týždeň polícia vypočúvala dve novinárky: Zuzanu Petkovú a Xéniu Makarovú, ktoré sú trestne stíhané vo veci ohovárania a to kvôli ich článku v týždenníku Trend, v ktorom upozorňovali na rozkrádanie štátnych peňazí prostredníctvom DPH, do ktorých mali byť zapletení aj Róbert Kaliňák s Jánom Počiatkom. Tímto dvom pánom stíhanie samozrejme nehrozí. Celú kauzu vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá by mala riešiť najzávažnejšie trestné činy. Trestné oznámenie na novinárky podal samotný R. Kaliňák, pod ktorého NAKA patrí…

Odkaz vlády pre novinárov: Píšte o nás a budete mať problémy.

Tá istá NAKA vyšetruje aj prípad Filipa Rybaniča, ktorý si pozrel prevody na účtoch R. Kaliňáka. NAKA u Rybaniča promptne vykonala domovú prehliadku, zaistila jeho osobné veci, vypočúvala ho a 16 hodín ho zadržiavala bez prítomnosti právnika.

Naproti tomu premiér Róbert Fico, podozrivý z porušenia presne toho istého paragrafu ako F. Rybanič, doteraz nebol ani len vypočutý.

Odkaz vlády pre ľudí: Všetci sú si rovní, ale niektorí rovnejší. Aspoň pred zákonom.

V Košiciach momentálne prebiehajú vášnivé diskusie ohľadom trestného oznámenia vedenia magistrátu mesta na čele s Richardom Rašim (SMER-SD), kvôli komentárom k príspevkom na facebookovej stránke občianskych aktivistov, ktorí nesúhlasia s parkovacím systémom v meste a usilujú sa o jeho zmenu. Ľudia v tejto súvislosti hovoria doslova o totalite a o strate slobody prejavu. Samotní občianski aktivisti celú vec vnímajú ako zastrašovanie občanov zo strany vedenia mesta.

Nedávno prišla môjmu manželovi na mobilný telefón smska od mestského poslanca za stranu SMER-SD a najnovšie aj kandidáta na banskobystrického župana Igora Kašpera, v ktorej ho pán poslanec vulgárnym spôsobom uráža. Dôvod? Dovolili sme si mať pripomienky k developerským aktivitám pána poslanca, ktoré momentálne prebiehajú na Pršianskej terase a týkajú sa aj nášho majetku. Čo nám touto smskou chcel pán poslanec a kandidát na župana naznačiť? Mám sa báť? Neviem. Uvidíme, kam až siahajú chápadlá smeráckej chobotnice…

PS: V prípade záujmu, je smska s vulgárnym obsahom k nahliadnutiu.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.