Mestskému poslancovi a kandidátovi na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Igorovi Kašperovi teraz, ako sa hovorí, ide karta. Svojou kritikou politiky strany Smer a jej blízkych ľudí sa sám stavia do pozície posledného spravodlivého v tomto meste, ktorý úprimne chráni záujmy a hlavne peniaze, nás občanov.

Nad touto novou pózou pána Kašpera sa musím len usmievať, jednak preto že ho osobne veľmi dobre poznám ako človeka, a aj preto, že podrobne sledujem jeho politickú kariéru, ktorá hovorí skôr o opaku.

Igor Kašper dlhé roky pôsobil ako verný spojenec strany Smer-SD, stačí si pozrieť hlasovania v mestskom zastupiteľstve za toto a aj za minulé volebné obdobie, v roku 2014 sa na nás usmieval zo smeráckych billboardov, až do nedávna bol členom poslaneckého klubu strany Smer a jeho dlhoročné priateľstvo s pravou rukou Petra Pellegriniho v Banskej Bystrici viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom je už len čerešničkou na torte Kašperovej dlhoročnej, a pre obe strany výhodnej symbiózy so Smerom.

V januári tohto roku, ale nastal zlom a Kašper kritizuje Smer, kde sa dá, avšak vždy pritom taktne zamlčí svoj podiel na danom stave vecí. Ako inak, veď on je tu predsa ten „dobrý“. Kritizuje vedenie mesta za predraženú autobusovú stanicu, ale sám za ňu hlasoval, kritizuje viceprimátora za plat, sám zaň hlasoval, kritizuje mestské podniky, ale sám sedel v ich dozorných radách a bral za to plat…

O úprimnosti kritiky z jeho strany podľa mňa nemôže byť teda ani reči.

Najnovšie Igor Kašper v spolupráci s podnikateľkou Erikou Karovou vyzývajú na verejnú diskusiu ohľadom údajného netransparentného predaja majetku mesta mestskou spoločnosťou MBB. Diskusiu nazvali: „Kto klame a kto hovorí pravdu?“ Je vtipné, keď diskusiu práve s takýmto názvom organizuje podnikateľka a neúspešná kandidátka do mestského zastupiteľstva Erika Karová, ktorá doteraz nepovedala svojim voličom pravdu o kontroverznej podnikateľskej minulosti seba a svojho manžela Jána Karu, s ktorým sa pred časom, zatiaľ neúspešne, pokúsili ovládnuť Občiansku radu v Radvani.

Zaujímavý je i vzťah Eriky Karovej a Igora Kašpera. Pred dvomi rokmi si títo dvaja nevedeli prísť na meno. Karovej súkromné médium Priekopník mal uverejniť kritický článok na adresu Igora Kašpera a Karovej brat a redaktor Priekopníka Miroslav Pôbiš mal dokonca prísť do ostrého osobného konfliktu práve s Kašperom. Viac nájdete tu.

Tak či tak, dnes chcú Karová s Kašperom hľadať pravdu. Na tom by nebolo nič zlé, ale pravda sa má hľadať v pokoji a korektnou argumentáciou a jej hľadanie by rozhodne nemalo byť súčasťou volebnej kampane kohokoľvek a už vôbec nie Kašpera. Lebo diskusia, na ktorú vyzýva Karová nebude diskusiou o hľadaní pravdy, ale iba obyčajnou volebnou kampaňou Igora Kašpera pred župnými voľbami. A pán primátor, mestskí poslanci, predstavitelia mestských spoločností budú len obyčajnou kulisou Kašperovej špinavej politickej hry, ktorú sa snaží rozohrať pred voľbami.

Myslím, že to takto chápu aj oni, lebo jediným oficiálne potvrdeným diskutujúcim je zatiaľ len Kašper a možno ešte aj Karovej favorit Martin Klus, ktorý to tiež bude brať ako zahrievacie kolo svojej volebnej kampane.

Ak diskusia, tak potom korektná a na pôde Mestského úradu, ktorú by mal zvolať sám primátor a mala by prebiehať vecne, v kľude a hlavne bez predvolebných emócií našich nádejných županov Kašpera a Klusa a tiež bez podnikateľky Karovej v úlohe akéhosi arbitra.

A ak chcete vedieť, čo sa to teda vlastne stalo medzi Smerom a Kašperom, a prečo si myslím, že Kašper práve pácha svoju politickú samovraždu …. kliknite sem.

Autor blogu:

Andrea Súlovcová

Narodila som sa a vyrastala v Žiline. Študovala som politológiu a medzinárodné vzťahy na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Universidad Complutense v Madride. Od roku 2003 s manželom žijeme v Banskej Bystrici, kde spolu vychovávame naše štyri deti. Profesne pôsobím v mimovládnom sektore, momentálne pôsobím v projekte zameranom na sociálnu oblasť. Celý život sa zaujímam o veci verejné. Chcela by som, aby moje deti vyrastali v slušnej a dobre spravovanej spoločnosti.