Evidujeme nudnú programovú konferenciu vládneho SMERu, poznáme priority a nový šatník politikov SaS. Berieme na vedomie prekvapenie šéfov VšZP zo straty 283 mil., polepšenie pozície našej nemocnice, ktorá skončila na druhom mieste. Slovensko sa tiež „vyšvihlo“ a je vo vnímaní korupcie (Transparency International) na 66. zo 183 hodnotených krajín sveta, čo je piate najhoršie umiestnenie z krajín EÚ, svetoví ekonómovia to vidia ešte horšie a prisúdili nám potupné 2. miesto. Alobal z Prievidze a CT z Trnavy polícia vyšetrovať nebude, Gorilu však „vyšetrujú“, spis sa moce medzi prokuratúrou, políciou, bratislavskými kaviarňami a redakciami. Bufet v NR SR už nebude objednávať horalky, zvýšenie dane za vlastníctvo televízora sa zatiaľ zvyšovať nebude. Primátor Trenčína Richard Rybníček v šere nedeľného popoludnia, opustený a sám oznámil, že chce založiť politickú stranu. Problém morálneho a politického úpadku krajiny chce vyriešiť opätovným delením Slovenska. Ešteže sa darí Dominike a Petrovi, ktorí bez farebných a nevkusných figúrok, drahých večerí a plytvaniu peňazí reprezentujú krajinu viac ako výborne.

Samosprávne kraje sú už vo veku dospievajúceho človeka. Patrí k dobrému vychovaniu zhodnotiť 16. rokov ich existencie, pospomínať plienkové nemoci, chlapčenské a mládenecké šibalstvá. Rodili sa s veľkou nádejou a očakávaniami. Boli to aj časy zápasov o ich podobu, kompetencie, názvy a sídla ich úradov. Roky ubehli a na prekvapenie mnohých, hlavne politikov si ich nik nevšíma, médiá mlčia, občania stále nevedia k čomu slúžia a načo ich potrebujeme. Nielen verejnosť a novinári, ale aj politické strany ich vnímajú okrajovo, záujem narastá pár mesiacov pred voľbami a potom sa spravidla úplne vytratí. A zrazu, kto by to čakal, zmena. Podpredseda NR SR a podpredseda strany SMER-SD Martin Glvač prichádza rok pred voľbami s návrhom, ktorý akoby všetkých prekvapil.

Poďme na krátky exkurz do susednej ČR. Sú na tom historicky takmer rovnako, aj keď systém je predsa len iný (voľby sú pomerné, u nás väčšinové; líder kandidátky ašpiruje na hejtmana). Voľby, ich stratégia, taktika a očakávania sú školou politológie, vhodnou na inšpiráciu a zamyslenie. V 9 krajoch (z 13) zvíťazila strana Andreja Babiša ANO. V 2 krajoch zvíťazila ČSSD, po jednom KDÚ-ČSL a Starostovia. V kampani zvíťazila ANO (21,05%), druhá skončila ČSSD (15,25%), tretia KSČM (10,55%), štvrtá ODS (9,47%) a piata KDÚ-ČSL (6,3%). Víťaz v kampani nikoho nešetril, všetkých pourážal a pošpinil, s jediným cieľom prevalcovať krajinu. Po voľbách však prišlo vytriezvenie, mnohé strany víťaza z koaličných rokovaná vynechali. Došlo k tomu, že hejtmana bude mať len v 5 krajoch, pričom porazená ČSSD tiež v 5. Najlepšie dopadla (na moje potešenie) strana ODS, ktorá vstúpila do koalície v 9 krajoch. Paradoxy, prekvapenia, strata súdnosti, politickej predvídateľnosti a korektnosti? Pri troche fantázie sa mi ponúka podobenstvo s 1. a 2. kolom našich volieb.

Poďme k nám, susedovci už majú po, aj keď v jednom kraji konečné rozhodnutie vyriekne až súd. V návrhu pána Glvača sa okrem iného píše, že zvýšiť účasť je možné zlúčením komunálnych a regionálnych volieb a zrušením druhého kola volieb predsedov samosprávnych krajov dokážeme ušetriť cca 2,5mil.€.

November nám priniesol okrem iného demokraciu, ktorá sa vyznačuje hlavne tým, že sa v krajine uskutočňujú slobodné a demokratické voľby. Máme v ústave inštitút prezidenta, parlamentu, samosprávnych krajov a miestnych samospráv, neskôr pribudla povinnosť voliť poslancov Európskeho parlamentu. Vieme o tom od vzniku republiky, resp. od roku 2000 a 2004. Volíme, ak nie je vládna kríza každé 4 roky poslancov NR SR, orgány VÚC a miestnych samospráv. Každých 5 rokov prezidenta republiky a euro poslancov. Takto to je, všetci o tom vieme, rešpektujeme to a problém s tým nemáme. Pospájať voľby akéhokoľvek druhu je neslušné a nekorektné nielen voči voličom, ale aj voči samotným kandidátom. Zlúčením rozptyľujeme a odvádzame pozornosť. Degradujeme to podstatné, vyberať si tých najlepších, najlepšie programy, vypočuť si kandidátov, zvážiť, porovnať a následne sa rozhodnúť. Zmätky, omyly, pochybenia, manipulácie, zamieňanie kandidátov a mnoho iných vplyvov sa ponúka samo. Ako to bude, ak sa niekto rozhodne kandidovať do všetkých pozícií v obci a na VÚC? Prečo by  nemohol kandidovať na primátora a predsedu zároveň? To ako pochopí občan? Otázky, otázky…. odpoveď nepoznám. Je to nesprávne, preto ma udivuje pritakávanie politických lídrov, akoby nič iné ani nečakali. Úspora, to hádam ani nemyslia vážne. Väčšia účasť? Za pomoci trikov a iných prapodivných účelových zmien? Ťahajme voliča k voľbám, aj keď ho to nezaujíma. Zložitejšou cestou sa očividne nikomu nechce. Dokončiť komunálnu reformu, urobiť korekcie v kompetenciách, znížiť počet ministerstiev, ale aj samospráv. Krajom nedávať kompetencie bez nástrojov ako ich skutočne využiť. Ak príde k voľbám cca 14-15% voličov, niečo tu nesedí, niečo tu nefunguje a nie je na vine volič.

Druhá zásadná avizovaná zmena, ktorou je zrušenie 2. kola volieb županov sa mi javí ako jednoduchšia. Jedno viem s istotou, ak budú voľby jednokolové, sú spravodlivé rovnako pre všetkých a to bez rozdielu. Špekulácie a obzeranie sa 3 roky dozadu sú zavádzajúce a nelegitímne. Čo bolo, to bolo, hovorí klasik… dnes je iná situácia, každý bude mať rovnakú šancu a príležitosť. Opäť je možnosť spájania a hľadania slušných a najlepších. Vôbec si nemyslím, že to pomôže terajším županom z Košíc, Prešova, Žiliny, Trenčína, Nitry a Trnavy, už vôbec nie Banskobystrickému a ten v hlavnom meste rozhodol o sebe sám, škoda komentovať. Ak vyhrajú, čo nepredpokladám, tak to nebude chybou systému, ale tých, ktorí sa rozhodnú vyzvať ich na súboj. Jednokolové voľby prezidenta budú v utorok v USA, volíme tak primátorov a starostov, žiadny problém. Pravidlá poctivé a rovnaké pre všetkých.

Nech to dopadne akokoľvek, bolo by politicky korektné a slušné zároveň, aby NR SR rozhodla čím skôr. Meniť pravidlá pár mesiacov pred voľbami, to nesvedčí o dobrom úmysle a už vôbec nie o rešpektovanom postavení VÚC v našom politickom a administratívnom systéme.

Autor blogu:

Martin Baník

Banskobystričan.