V poslednú májovú sobotu, 31. mája, sa Námestie SNP a vybrané podniky zmenia na raj dobrého vína. Celkovo sa so svojimi produktami predstaví viac než dvadsať vinárov a vinárstiev.

vinspacirka_A3_v04_smal2lPo úspechu vlaňajšieho Wine festivalu, ktorý prilákal takmer päť stovák účastníkov, sa rozhodol banskobystrický Cech hostinských o rozšírenie tohto podujatia. „Banská Bystrica síce nie je vinárskou oblasťou, no to neznamená, že sa tu víno nepestuje. Vinárov je tu dosť, napríklad v Medzibrode, či južnejších oblastiach kraja. Našim hlavným cieľom je ale pripraviť zaujímavú akciu pre Banskobystričanov. Súčasťou myšlienky vzniku Cechu hostinských bolo vrátiť život na vyľudnené námestie. Aj preto sme už tento rok usporiadali Coffee fiestu a pripravujeme aj pivný festival,“ priblížil predseda Cechu hostinských Ladislav Lukáč.

Do podujatia sa zapojí 7 prevádzok Cechu hostinských – reštaurácia Rak, LeRoy bar & cafe, Cafe & winebar Beniczky, Coffee, Beer & Winebar u Kemov, Caffé Cocktail & music bar Bodega de La Havana, Slovenská reštaurácia a Cechová reštaurácia. Na vínnej ceste sa predstaví viac ako 20 vystavovateľov vín nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky. „Účasť na prvom ročníku potvrdili vinári ako napríklad Rariga, Elesko, Vinidi, Zsigmond, Lechovice, Masaryk a desiatky iných,“ doplnil Martin Teplan z Cechu hostinských.

Ako Žigi Báči na špacírku po viechach chodil

Úspech vlaňajšieho júnového Wine festu inšpiroval organizátorov aj k zmene názvu, ktorý chceli viac lokalizovať. Za novým názvom sa ukrýva legenda o jednom zo starých Bystričanov, ktorého prezývali Žigi Báči. Ten údajne veselo zvolával obyvateľov mesta, aby sa k nemu pridali a prišli ochutnať z vín, ktoré priniesli trhovníci, či s ním navštívili miestne viechy. Jeho pravidelné vínne cesty tak zapadli do koloritu mesta, že keď ho miestni zbadali, vždy si povedali, že Žigi Báči zas na vínšpacírku ide.

hrozno vino pixmac free fotoVínšpacírka odštartuje 31. mája na Námestí SNP o 14,00 hod. predvedením umenia otvárania vína technikou „sabrage“. Návštevníci sa môžu počas degustácií tešiť na rôznorodý sprievodný program, ktorý vyvrcholí vo večerných hodinách unplugged koncertmi miestnych kapiel. Zaujímavosťou akcie bude výstava, ktorú pripravilo na deň podujatie Stredoslovenské múzeum. „Počas Vínšpacírky budú na radnici vystavené predmety týkajúce sa vínnej histórie, ktoré ešte nikdy neboli verejnosti sprístupnené. Múzeum zverejní napríklad cínové a medené cechové fľaše, vyrobené na prelome 18. a 19. storočia, či cínovú kanvicu cechu z roku 1829, ktorá bola vyrobená známym banskobystrickým cinárskym majstrom Josephom Mordinim,“ uviedol Filip Glocko zo Stredoslovenského múzea.

Zaplatíte Bobuľami

Podobne, ako sú Banskobystričania zvyknutí z Grilliady, aj počas Vínšpacírky bude platiť v jednotlivých podnikoch a prezentačných stánkoch vinárstiev špeciálna jednodňová mena. Kúpou lístka v cene 15 € získate jednak možnosť degustácie vín od všetkých zúčastnených vinárstiev, a zároveň desať bobulí. Tie môžete vyžiť či už na celý pohár dobrého vína, ktoré vás zaujalo, či na kúpu celých fliaš. Jedna Bobuľa predstavuje jedno euro. Tieto lístky už sú, a počas Vínšpacírky budú, v predaji v jednotlivých zúčastnených prevádzkach.