Quantcast

stiarc 2014Viete, čo je štiarc? Na túto otázku by iste vedeli odpovedať tí skôr narodení. Najmä ak sa ich život alebo život ich predkov spája s baníctvom. Štiarc je totiž tradičné banícke jedlo.

Pamätníci vravia, že ho ženy varievali mužom, keď fárali do bane. Pravda, štiarc sa varieval aj inde na dedinách v okolí Banskej Bystrice. A hádam stále aj varieva. Túto sobotu sa určite bude variť na Španej Doline.

Penzión Klopačka tam organizuje už 13. ročník Špaňodolinského štiarcu. Samozrejme, návštevníci si štiarc budú môcť aj ochutnať. Slovník slovenského jazyka prezentuje štiarc takto: štiarc, -u muž. r. nár. zemiaková kaša s múkou, fučka: Spustil som sa do koliby postaviť zemiaky na štiarc. (Ondr.) Tí, čo vedia, vravia, že štiarc naozaj pripomína trochu fučku a vraj je vtedy dobrý, keď v ňom zostane stáť zapichnutá varecha – štiarcovník (môže byť aj hrubý papek). Potom sa z neho robia trhance. Je to veľmi sýte jedlo, v ktorom je nevyhnutná uškvarená slaninka a môže byť aj bryndza. V dedinách okolo Banskej Bystrice (Riečka, Tajov, Kordíky, Králiky, Staré Hory) ale aj v niektorých obciach na Horehroní, kde má štiarc tradíciu, má i rôzne podoby – recepty. Recept na špaňodolinský štiarc nájdete v článku nižšie…

Špania Dolina_18V sobotu 26. júla sa štiarc na Španej Doline začne variť o 14. hodine. Zábavychtiví si môžu večer vychutnať aj banícky bál. Tieto podujatia však nemusia byť jediným cieľom vašej návštevy rázovitej obce s pozoruhodnou históriou, pamiatkami a prírodnými krásami, ležiacej v južnej časti Nízkych Tatier. O Španej Doline, preslávenej kedysi po celej Európe rudným bohatstvom, najmä meďou, vedeli už Rimania. Skúste ju trochu spoznať aj vy. Vyjdite po 162 schodoch do rímskokatolíckeho Kostola Premenenia Pána (vysvätený bol v roku 1254), pozrite sa okolo seba a nadýchnite sa. Možno až tam ucítite vôňu štiarcu. A uvidíte baštu zvanú Turecká, Klopačku, tradičné špaňodolinské domčeky… Môžete navštíviť staré banícke štôlne, pozrieť si novodobý Banícky orloj (2004) – ukážku baníckej práce v dávnych časoch, s baníckym klopadlom sprítomňujúcim súčasníkom kedysi každodennú zvukovú kulisu doliny. A určite neprehliadnete ani muškáty na oknách domov. Je ich tam neúrekom…

Recept na Špaňodolinský štiarc

Oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky). Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu. Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť. Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá. Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.

Medzitým v inej rajnici rozpražíme slaninu, alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty. Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom za občasného miešania a porcuje sa. Zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom, alebo hocičím okrem sušeného piva.