Quantcast

V neďalekej obci Brusno bude už po štrnásty krát súťažiť vo varení tradičného jedla niekoľko štvorčlenných družstiev. Čipkárskô 2013 sa uskutoční v túto sobotu, 25. mája 2013.

Plagat_Cipkarsko_bigTradične, už po štrnásty krát si Brusno súťažno-zábavne pripomenie jedlo našich predkov. Celodňová akcia Čipkárskô 2013 bude okrem hlavnej súťaže obsahovať aj ďalšie spoločenské či kultúrne sprievodné podujatia. Od 18. – 25. mája 2013 v obci prebieha medzinárodné tvorivé sympózium výtvarných umelcov, ktorých diela vytvorené na tomto sympóziu budú súčasne vystavené v rámci sobotného podujatia.

Čipkárskô 2013 sa uskutoční v sobotu 25. mája 2013 na parkovisku pri futbalovom ihrisku. Na úvod akcie, od 10.00 h sa popri varení predstaví hudobná produkcia Milana Peťka, ktorú predpoludním vystrieda otvorenie už spomínanej výstavy umelcov v miestnom kultúrnom stredisku. Počas varenia si obec pripravila spoločenské súťaže pre dospelých, akými je napríklad hod kľuchtou (drevo), či súťaž v pití piva a spoločenské súťaže pre najmenších návštevníkov. Po ukončení a vyhodnotení súťaže vo varení, bude v popoludňajších hodinách nasledovať kultúrna časť. Jej obsahom bude predstavenie folklórneho súboru Bystrina, ktorú vystriedajú hudobné skupiny Highlander, DNA, Pulse a Vestis. Vo večerných hodinách bude deň ukončený klasickou Čipkárskou veselicou.

Čipkárskô je názov tradičného jedla našich predkov, ktorí sa ako obchodníci s rôznym tovarom a čipkami presúvali na konských vozoch takmer po celej Európe. Aby ušetrili čas pri presúvaní sa z miesta na miesto, varili jedlo priamo na voze. Varili už spomínané jedlo Čipkárskô, ktoré sa pripravovalo v takzvanej „mašine“. Najprv dierovanou varechou vybrali hovädzie mäso, zeleninu, zemiaky, trhance a ostatok dochutili čiernym korením a soľou. Najskôr jedli husté a následne polievkový vývar. Toto jedlo sa pripravovalo skoro v každej domorodej rodine v Brusne, pričom „mašiny“ časom zanikali. Obec si prostredníctvom tejto udalosti aspoň raz ročne oživuje dedičstvo svojich predkov, pretože dôležitou podmienkou súťaže – je variť práve v tradičnej „mašine“. Ide o kovový hrniec s komínom cez celý stred a roštom v spodnej časti. Do komína sa vhadzuje palivo, najmä drevené uhlie a drevo, pričom sa naokolo komína varí jedlo.