Nielen pamiatky, ale aj jedlo či pitie môžu byť poznávacím znakom mesta. V poslednej dobe sa naše mesto stáva gastronomickým centrom Slovenska, stačí spomenúť Grilliadu, Coffee Fiestu, Vínšpacírku, Chilli Fiestu či v auguste plánovaný najväčší pivný festival na Slovensku – Beerfest Slovakia.
Cech hostinských však opäť prišiel s novou iniciatívou – nájdením oficiálneho koktejlu mesta Banská Bystrica. Už túto sobotu 28. júna o 17.:00 sa v spodnej časti Námestia SNP postavia za barové pulty barmani z 11 podnikov v meste, aby vytvorili špecifický a originálny koktejl, ktorý bude už navždy spájaný s mestom pod Urpínom. Ich úlohou bude pripraviť nápoj skladajúci sa maximálne z piatich surovín, pričom jedna z nich bude musieť byť lokálna.
Názov koktejlu si budú môcť Banskobystričania vybrať sami. Cech hostinských v spolupráci s riaditeľom Stredoslovenského múzea PhDr. Romanom Hradeckým a s historikom a vedúcim oddelenia kurátorov PhDr. Filipom Glockom zúžili na základe historickej analýzy výber na tri možnosti:
1. Neusohl – pomenovanie Banskej Bystrice v čase svojej najväčšej slávy
2. Gluck Auf – banícky pozdrav, v preklade znamená „na šťastie“
3. Kupfer – pomenovanie medi, tak veľmi charakteristickej pre Banskú Bystricu
O tom, že nový banskobystrický koktejl bude niečím výnimočným, svedčí aj odbornosť a skúsenosť poroty, ktorá ho bude hodnotiť. Už jej zloženie predznamenáva, že naši barmani to budú mať túto sobotu naozaj ťažké a víťazný koktejl bude musieť spĺňať aj tie najprísnejšie kritériá. Do čela poroty zasadne barman roka 2008 Ľuboš Rácz z nitrianskeho Záhir Coffee & Drinks, brandambassador Pernod Ricard Slovensko. Pomáhať mu so svojimi bohatými skúsenosťami budú dve stálice na domácej gastronomickej scéne. Peter Kulhány – jeden z 10 najlepších šéfkuchárov Slovenska a majiteľ reštaurácie Bistro Smartfood. Sekundovať mu bude Pavol Plech, účastník juniorských ME barmanov v roku 1994 a dlhoročný prevádzkár reštaurácie Angels – najlepšej reštaurácie Banskobystrického kraja a jednej z 10 najlepších reštaurácií na Slovensku podľa Top Trend.
Barmani predvádzajúci svoje umenie budú musieť počas 10 minút na pódiu urobiť štyri identické koktejly spĺňajúce aj tie najprísnejšie kritériá. Do finálového kola ich postúpi najlepších päť, víťaz však bude môcť byť iba jeden. Hodnotiť sa bude hlavne originalita, vzhľad a výsledná chuť, nemenej dôležitá bude jednoduchosť prípravy, nakoľko víťazný koktejl si budete môcť vychutnať v prevádzkach Cechu hostinských Banská Bystrica a v ostatných podnikoch mesta. Horíme nedočkavosťou ako bude víťazný nápoj chutiť, vyzerať a kto bude mať tú česť byť jeho „otcom“. Zaujímavosťou je, že víťazný barman bude musieť do archivácie Stredoslovenského múzea odovzdať svoj shaker ako pamiatku pre budúce generácie.
Podujatie „Banská Bystrica hľadá svoj koktejl“ budú moderovať quizmajsterka Banskobystrického Quizu z Leroy Bar & Café Katarína Koudelová spolu s Viliamom Pavlovským. Dúfame, že prídete podporiť našich najlepších barmanov v ich snahe o vzrod nového a oficiálneho koktejlu mesta Banská Bystrica. Organizátori nezabúdajú ani na tých, ktorý chcú vyskúšať niečo nealkoholické. Súčasne s akciou sa totiž uskutoční aj súťaž o najlepšiu domácu limonádu tohto leta.