Quantcast

Námestie SNP v Banskej Bystrici sa 8. októbra 2011 zmení na festivalovú arénu, ktorej bude dominovať kulinárske umenie. Mesto Banská Bystrica v spolupráci s agentúrou Gee & Stone, s.r.o., pripravili gastronomický festival zameraný na grilovanie – Grilliada. Atraktívna novinka prinesie okrem gurmánskych špecialít aj hudobno-kultúrny program.

Šampiónom festivalu sa stane jedna zo 16 miestnych reštaurácií, ktorá ponúkne návštevníkom  Grilliady najchutnejšie grilované rebierka. O víťazovi rozhodne verejnosť, pretože v každom zo súťažných stánkov budú môcť návštevníci odovzdať, v prípade spokojnosti, svoj hlas. Ochutnávať budú môcť prostredníctvom koštovacích kariet, ktoré sa budú dať zakúpiť na mieste, alebo pred podujatím na určených miestach… Myšlienka: z lokálnych surovín za účasti miestnych reštaurácií vytvoriť lokálny produkt, má ambíciu pomôcť rozvoju cestovného ruchu v Banskej Bystrici.

Grilliada je súčasťou plánov rozvoja Banskej Bystrice ako centra cestovného ruchu, ktorú Gogola pred letom predstavil Mestskému zastupiteľstvu. Pripravovaná je kompletne v externom prostredí a Mesto toto podujatie podporí len formou odpustenia poplatku za užitie verejného priestranstva a súčinnosťou v rámci možností. „V prvý deň svojho úradovania som sedel v kancelárii a rozprával sa so svojím predchodcom Saktorom, ktorý načrtol myšlienky ohľadom ekonomického vývoja vo svete. Vtedy mi to vyznelo tak, že on chcel byť tým, kto budoval a staval a ja budem ten, kto bude musieť šetriť. Avšak práve takáto filozofia vytvárania verejno-súkromných partnerstiev je to, čo by mohlo byť príkladom rozvoja Banskej Bystrice. Grilliada vznikla ako súkromný projekt v súkromnej agentúre, ktorá ho poskytla mestu.“ V spolupráci so súkromným sektorom by Gogola do budúcnosti uvítal aj ďalšiu spoluprácu.

Roman Neradný z agentúry Gee & Stone priblížil aj ďalšie podrobnosti: “Ako agentúra sme analyzovali situáciu v meste ohľadom cestovného ruchu a mesto ponúka málo lokálnych produktov. Chýba nám niečo ako Sacherova torta alebo segedínsky guláš. Preto sme dostali nápad na vytvorenie tradície, kvôli ktorej by sa sem mohli návštevníci pravidelne vracať. Ambíciou je vybudovať silnú značku festivalu, ktorý bude známy nielen na úrovni mesta, ale aj Slovenska a v budúcnosti možno prekročí aj hranice SR. Projekt je financovaný zo súkromných zdrojov, mesto vyšlo v ústrety v poskytnutí verejného priestranstva a podobne. Čo sa týka financovania, financujeme ho my ako agentúra plus sa nám podarilo získať partnerov, kde sme trvali na tom aby to bol lokálny projekt. V nultom ročníku je táto akcia určená pre Bystričanov a od Bystričanov.”

Novinárov prítomných na utorňajšej tlačovej konferencii zaujímal aj dôvod, prečo padol výber zrovna na rebierka: “Rebierko sme vybrali z niekoľkých dôvodov. Hľadali sme atraktívne jedlo, ktoré nie je úplne bežné a je aj takou spoločenskou udalosťou. Cenovo prijateľný produkt pre Slováka a obyvateľa Banskej Bystrice. Z toho dôvodu negrilujeme steaky alebo náročnejšie veci.” Jedným z cieľov je aj personifikovať ľuďom banskobystrických kuchárov, ktorých inak nemajú odkiaľ poznať a tí sa tak stanú garantmi kvality jednotlivých reštaurácií. Víťazné reštaurácie sa budú môcť hrdiť titulom, ale agentúra a mesto ich budú aj ďalej propagovať.

Gastronomický festival Grilliada okrem grilovaných rebierok z kuchyne miestnych majstrov šéfkuchárov  prinesie na Námestie SNP aj množstvo sprievodných podujatí, súťaží, atrakcií pre deti, dobrých rád pre kulinárskych nadšencov. Tvárou festivalu  je uznávaný odborník v oblasti gastronómie Jaroslav Žídek.  Na tvorbe kultúrneho programu sa podieľal aj samotný primátor Gogola: “Vďaka tomu, že sa s mnohými hudobníkmi poznám a opýtal som sa ich, či nechcú vystúpiť pre Banskú Bystricu, vystúpia napríklad Družina, Alexander Daško a jeho gypsy music, Jozef Karvaš a jeho orchester.”

Na ďalšiu Grilliadu sa pri tom môžu Banskobystričania tešiť už v prvej polovici budúceho roka. “Pôvodne sme chceli aj tento nultý ročník organizovať v auguste, ale samotní prevádzkovatelia reštaurácií nám povedali, že vtedy je letná sezóna a v meste nikto nie je. Prvý ročník Grilliady by sme chceli organizovať na prelome mája a júna 2012,” dodal Neradný.