Banská Bystrica sa od októbra pýši vlastným pivárenským múzeom. Múzeum zlatistého moku sa stalo súčasťou zrekonštruovanej pivárne Červený rak, ktorá sa svoju tradíciu najstaršej pivárne v meste rozhodla obohatiť aj o vlastnú značku piva KREBS.

10603448_317319448428770_1929766450193384944_nBanská Bystrica je známa najmä svojou baníckou históriou, no najnovšie sa bude pýši aj vlastným pivárenským múzeom. Širokej verejnosti menej známa, ale o to bohatšia história pivovarníctva, získa svoje miesto v zrekonštruovaných priestoroch bývalej pivárne Červený rak.

Útulná pivnica v priestoroch domu č. 13 na Námestí SNP, do ktorej aspoň raz v živote zavítal každý Banskobystričan, dostala nový šat i myšlienku. Priestor v minulosti známy najmä ako študentský podnik, kde sa odohralo množstvo koncertov, bude od teraz v sebe spájať históriu, tradíciu a súčasnosť. Pri tejto príležitosti Červený rak vytvoril aj nový lokálny produkt – pivo Vincúr a Foršíber pod značkou pivovaru KREBS.

Inšpiráciou pre vytvorenie múzea bola samotná história domu. Tá v minulosti súvisela s varením piva a priviedla majiteľov k hlbšiemu spoznaniu minulosti budovy. A tak sa postupným bádaním dostali k povesti o vynikajúcom pive od Johana Krebsa, obyvateľa mesta Banská Bystrica, ktorý bol známy svojim hostincom a varením kvalitného piva.

Táto povesť vytvorila netradičný výsledok v podobe pivárenského múzea s vlastným pivom, vytvoreným podľa pôvodných receptúr. Okrem kvalitného piva ponúka piváreň vo svojich priestoroch aj príbeh a históriu varenia piva od 16. storočia. Celkovú atmosféru priestoru múzea umocňujú dobové obrázky, viažuce sa k jednotlivým storočiam. Okrem iného sa napríklad dozviete, ktorý hostinec navštívil a aké pivo ochutnal Matej Korvín či neskôr Ľudovít Štúr, alebo aké silné pivo miloval hudobný skladateľ Ján Cikker.