V areáli Strednej odbornej školy Pod Bánošom sa uskutoční mimoriadne obľúbené podujatie na ukončenie poľnohospodárskej a letnej turistickej sezóny. Nebudú chýbať farmárske výrobky, chutné jesenné jedlá, ukážky remesiel a čaká vás aj bohatý sprievodný program.

Hlavný organizátor Stredná odborná škola pod Bánošom a spoluorganizátori občianske združenia Vidiecke partnerstvo banskobystrického krajaTradičná chuť regiónov Slovenska vás v sobotu 15. októbra pozývajú na podujatie, bez ktorého si jeseň mnohí Banskobystričania nevedia ani predstaviť. Brány areálu školy sa pre návštevníkov otvárajú o 9.00 hslávnostné otvorenie začína o 10.00 h.

Program a sprievodné aktivity pre deti a verejnosť

Okrem tradičných jesenných jedál, či možnosti vyskúšať rôzne farmárske výrobky, si môžete zajazdiť na koni a za priaznivého počasia si užiť vyhliadkový let balónom. Nebudú chýbať ukážky remesiel, sokoliarstva, včelárstva i rezu a vrúbľovania ovocných stromčekov.

Organizátori nezabúdajú ani na deti. Pripravili animačné hry, skákací hrad, detskú školu varenia, ale aj výstavu drobných domácich zvierat. Kultúrny program spestrí vystúpenie detského folklórneho súboru Graniarik a po celý deň bude podujatie sprevádzať ľudová hudba Jána Maka so svojimi sólistami.

Vaše chuťové poháriky sa určite potešia bryndzovým haluškám a gazdovským špecialitám. Vyskúšať môžete zemiakové placky, guláše rôznych druhov, domáce koláče, hrušovské lepne, langoše, ako aj iné kulinárske pochúťky. Predstavia sa vám držitelia značky regionálny produkt z regiónov Hont, Podpoľanie, Pohronie, Gemer-Malohont, Novohrad a Horehronie.

Nie sú to len potravinárske a farmárske produkty, ale aj produkty tradičných remesiel. Práve vďaka tomu, bude najpútavejšou prezentácia regiónu Novohrad, ktorý prichádza s ucelenou ponukou produktov spojených aj s bohatým kultúrnym programom.

Ochutnávka školského medového piva

Hlavným organizátorom podujatia je Stredná odborná škola Pod Bánošom vychovávajúca mladých odborníkov a remeselníkov pre rozvoj vidieka. Predstaví svoju ponuku pekárenských, cukrárenských aj mäsových výrobkov, ale aj med, a tiež novinku – medové pivo. Zároveň škola využije toto obľúbené podujatie na otvorenie rekonštruovanej časti internátu.

Príďte sa zabaviť, dobre sa najesť a podporiť malých producentov z banskobystrického kraja propagujúcich miestne výrobky. Stretneme sa v sobotu 15. októbra v areáli Strednej odbornej školy Pod Bánošom od 9.00 h na výnimočnom jesennom podujatí Zatváranie Banoša. Všetci ste srdečne vítaní.