Umenie šéfkuchárov, tipy, triky, rady a recepty, to všetko nájdete v Kuchárskej biblii. Návod na sladký život zas objavíte v knižke Dulce de Leche.

Jeni Wrightová & Eric Treuille: Kuchárska biblia

Kucharska bibliaKuchárska biblia ponúka kompletný zoznam kuchárskych techník, ktoré sa bežne človek učí celý život. Predstavuje tak jedinečný a nenahraditeľný zdroj informácií. Pomaly ale isto sa medzi kuchármi stáva povinnou klasikou. Kniha má pätnásť kapitol s podrobnými návodmi a 2 tisíc fotografiami, ktoré krok za krokom ukazujú, ako si vybrať a pripraviť suroviny, chutne uvariť a ako podávať hotové jedlá so širokou škálou prísad. Spolu dvesto klasických receptov. Kniha ponúka tiež prehľad toho, ako servírovať jedlá tak, aby sa hosťom zbiehali sliny, všetko o ingredienciách, či ako si vybrať tie najčerstvejšie suroviny. Predstavuje aj neobvyklé druhy ovocia, zeleniny a korenín, ktoré sa dnes už bežne objavujú na pultoch v obchodoch. Zároveň poodhalí tajomstvá správneho skladovania potravín, ako čistiť ryby a morské plody, ako vykostiť hydinu, ako pripraviť cesto na prípravu rozličných koláčov a zákuskov vrátane chleba a cestovín. Sú v nej aj detailné návody na prípravu mäsa a rozličné techniky prípravy zeleniny od krájania až po strúhanie.

Do žrebovania o knihu Kuchárska biblia (IKAR 2014) zaradíme všetkých, ktorí do 18. januára 2015, správne odpovedia na otázku: Koľko klasických receptov obsahuje Kuchárska biblia?

Súťaž je ukončená. Výhercom sa stáva Michaela Králiková.

Martina Pintérová-Bezáková: Dulce de Leche

Dulce de LechePripravte sa na to, že kniha Dulce de Leche vás vďaka nádherným fotografiám domácich koláčikov, tort a iných sladkých pokušení už pri jej listovaní vystrelí na pomyselný Olymp gurmánskeho zážitku. Autorka knihy Martina Pintérová-Bezáková patrí medzi slovenské top foodblogerky a neznáma nie je ani divákom jojkárskeho Dobrého rána. Vo svojej prvej knihe Dulce de Leche ponúka viac než 80 sladkých receptov. Publikácia by sa dala nazvať aj štýlovou knižnou cukrárňou, ktorá ponúka odpoveď na otázku, čo so sezónnym ovocím a neskrotnými chuťami.

„Táto kniha je vlastne príbehom lásky. Nikdy nekončiacej lásky k mojej rodine a neutíchajúcej lásky k jedlu. Veď nenadarmo sa hovorí, že láska je sladká. Práve preto som si ako názov svojho blogu a zároveň tejto knihy vybrala tú najsladšiu karamelovú maškrtu, ktorá v španielčine nesie vznešený názov Dulce de Leche,“ píše v úvode knihy autorka a dodáva: „Pečenie je pre mňa príjemnou udalosťou a koláč synonymom rodinnej pohody a šťastia.“

Do žrebovania o knihu Dulce de Leche (IKAR 2014) zaradíme všetkých, ktorí do 18. januára 2015, správne odpovedia na otázku: Aký názov má najsladšia karamelová maškrta?

Súťaž je ukončená. Výhercom sa stáva Zuzka Dekanovská.