Ešte ani nedozneli chute Radvanského jarmoku a už tu máme ďalšie chutné a voňavé lákadlá. V Španej Doline bude rozvoniavať slivkový lekvár, v Slovenskej Ľupči navaria luteránsku procesiu, v Hiadli krumplovník a vo Valaskej haruľu. To všetko v sobotu 16. septembra. Už viete, kam sa vyberiete na koštovku?

Slivková paráda v Španej Doline

Špaňodolinská Slivková paráda sa o takomto septembrovom čase koná už po deviaty raz. Pri varení lekváru sa zachovávajú tradičné postupy, o čom sa môžete presvedčiť v sobotu 16. septembra 2023 pri Penzióne Klopačka (od 10.00 h).

Na varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, teda v kotli, nestačí mať len veľa sliviek, trocha cukru (alebo aj žiadny) a kôpku dreva na mierny ohník pod kotlom. Táto činnosť si vyžaduje nadšenie, trpezlivosť a silné ramená. Pravý slivkový lekvár sa v kotli varí niekoľko hodín a miešať ho treba neustále, aby neprihorel. Prihorený má totiž horkastú chuť.

Isteže, sú aj takí, ktorí sú presvedčení o tom, že „lekvár je produkt šialenej myšlienky neurobiť zo všetkých sliviek slivovicu“. Tým domáci (možno) dajú okoštovať slivovicu. Lebo aj deviaty ročník Slivkovej parády ponúkne návštevníkom koštovku rôznych dobrôt zo sliviek, slivkový lekvár a tiež súťaž v jedení slivkových gulí, gombovcov, ktorá štartuje o 15.00 h. Na dobrú náladu zahrajú aj zaspievajú Bartošovci z Čierneho Balogu (12.00 h). Deti potešia tvorivé dielne a navštíviť môžete aj Múzeum medi (o 11.00 h, vstupné 4 eurá).

Luteránska procesia v Ľupči

Luteránska procesia je sýta sviatočná polievka, pripravovaná na výnimočné udalosti (napríklad birmovka či fašiangy). Takou udalosťou však bude aj tradičná Súťaž vo varení luteránskej procesie, ktorá sa v sobotu koná na ľupčianskom futbalovom štadióne. Prípravy k vareniu tejto polievky sú naozaj hotová „procesia“, keďže do nej potrebujeme celý „sprievod“ ingrediencií. Posúďte sami – hrach, fazuľa, šošovica, cícer, jačmenné krúpy, údené mäso, klobása, mrkva, petržlen, cesnak, zemiaky, masť, soľ, koreniny. S postupom pri varení je to podobné, najskôr to, potom to… Však, pozrite si, ako luteránsku procesiu varili Banskobystričania Blanka Matalová zo Šálkovej a foklorista Jozef Mak, inak rodák z Pohorelej.

V sobotu uvidíte prípravu luteránskej procesie naživo. Na tamojšie futbalové ihrisko potrafíte podľa neodolateľnej vône. Súťaž sa začína o 10.00 h a jej vyhodnotenie je naplánované na 13.00 h. Atmosféru podujatia spríjemní banskobystrická kapela Druhý Dych.

Hiadlovský krumplovník nie je haruľa

Na webovej stránke obce Hiadeľ sa dočítate, že: Ten, kto porovnáva krumplovník – jedinečné hiadlovské jedlo s haruľou, nevie, o čom hovorí… Ak sa teda v sobotu vyberiete do Hiadla, nevravte, že idete na haruľu, lebo idete na krumplovník. A veru, oplatí sa ho ochutnať.

Obecná slávnosť v Hiadli, počas ktorej sa súťaží o Najlepší hiadlovský krumplovník (16. ročník), sa začne na pravé poludnie, o 12.00 h. Hneď v úvode vystúpia deti z hiadlovskej škôlky a Detský folklórny súbor Drienka zo Slovenskej Ľupče. Výsledky súťaže budú známe o 15.00 h. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť nielen na koštovku krumplovníka, ale aj na Folklórny súbor Urpín (15.30 h), na tanečné vystúpenie SZUŠ Hiadeľ (16.45 h) aj na koncert kapely Heľenine oči (18.15 h). A bude aj tombola (prvá cena – domáce kino) a sprievodný program so súťažami pre návštevníkov o najdlhšiu zemiakovú šupku, najrýchlejšieho škrabača kila zemiakov, najrýchlejšieho rajbača zemiakov a najväčšieho siláka v udržaní 5 kg zemiakov. V detskom kútiku čaká na deti maľovanie na tvár, nafukovacia šmýkačka či lezecká stena. Programom bude sprevádzať Katka Kovačechová.

Kapela Heľenine oči zatiaľ nemá pieseň o hiadlovskom krumplovníku, ale v Hiadli možno zahrajú túto o langoši…

Vo Valaskej o najchutnejšiu haruľu

Spomínali sme haruľu. Tak tú budú piecť vo Valaskej, kde minulý víkend zavinuli rekordný makový závin. Družstvá, bolo ich viac ako dvadsať, najprv na dlhom stole rozvaľkali cesto, potreli ho makovou plnkou a zavinuli. Dĺžkou 26,91 metrov sa tento závin zapísal do Knihy slovenských rekordov.

Túto sobotu príde na rad haruľa, no nebude sa súťažiť o slovenský rekord, lež o Najchutnejšiu haruľu Valaskej. O čo je valaská haruľa chutnejšia ako iné harule, zemiakové baby či placky? Najlepšie to posúdite, ak z nej ochutnáte. Vlani bola v súťaži silná konkurencia, súťažilo trinásť družstiev. Prvé miesto a putivný pohár získal napokon tím Babovřesky.

Súťaž v príprave a pečení harule si vo Valaskej „vymysleli“, aby vzdali poctu zemiakom, ktoré boli na Horehroní  neodmysliteľnou súčasťou jedál.  Štrnásty ročník podujatia plného vôní a chutí sa bude konať od 15.00 h v starej Valaskej (pri HPÚ) a súťaž o najchutnejšiu haruľu obohatí pestrý program. Vystúpia v ňom Emma Muriňáková, kapela M2D rock, Dychová hudba Mostárenka  a DJ Vincúr. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne s jesennou tematikou a maľovanie na tvár.