Posledná septembrová nedeľa v Kultúrnom dome v Malachove bude sladká aj slaná. Taká maškrtná. Na šiestom ročníku podujatia Malachovská maškrta sa so svojimi tortami, koláčmi, slaným pečivom a zdravými maškrtami budú prezentovať a tiež súťažiť tí, ktorí radi pečú a chystajú rôzne maškrty.

Podujatie Malachovská maškrta pripravuje Občianske združenie Malachovská dolina. Do súťaže, spočiatku organizovanej pre miestnych v Malachove, sa neskôr pridali aj bystrické cukrárky, ktoré tu nachádzajú príležitosť stretnúť sa a tiež majú možnosť predstaviť sa a zviditeľniť.

Diagnóza – láska k pečeniu

Pár dní pred Malachovskou maškrtou 2023 sme sa s členkou organizačného výboru podujatia Janou Krnáčovou porozprávali o všeličom, čo s týmto „sladko-slaným“ podujatím súvisí.

Je niekoľko dní pred súťažou. Prihlásil sa už niekto?

Áno, máme už súťažiacich, zatiaľ v kategórii torty, čomu sa veľmi tešíme, aj v kategórii koláč a slané pečivo. Téma pre curkárky, ktoré budú súťažiť s tortami, je v tomto ročníku  voľná. Odporúčaná váha torty je tri kilogramy. Menej účastníkov býva v kategórii slané, ale zdravá maškrta si tiež našla na v súťaži svoje miesto, aj keď sme ju zaradili len od štvrtého ročníka.

Takže zdravá maškrta sa vám osvedčila.

Osvedčila, a stáva sa obľúbenou. Myslíme si, že pečenie zdravých maškŕt je na vzostupe. Jeden z tohtoročných sponzorov podujatia zdôraznil podporu práve tejto kategórii.

Máte v Malachove ženy, dievčatá či mužov, ktorí majú šancu vyhrať?

Áno, určite máme, naši domáci bodovali v predchádzajúcich ročníkoch vo všetkých kategóriách. Do súťaže Malachovská maškrta sa však môže zapojiť ktokoľvek a odkiaľkoľvek. Naposledy sme tu mali súťažiacich aj z Liptovského Mikuláša, Zvolena, Sásy, Paty… Je to síce súťažné podujatie, no v prvom rade je to príjemná  spoločenská udalosť, kde sa stretnú všetci s diagnózou láska k pečeniu.

Kto bude tento rok v porote?

Hodnotiť bude excelentná porota. Jozefína Zaukolcová, jedna z TOP slovenských cukrárok, učiteľka a pre mnohých z nás známa aj ako porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko. Pozvanie do poroty prijal aj víťaz prvej série tejto súťaže Miroslav Miňo Macuľa. V hodnotení slaných aj zdravých maškŕt vypomôže Miroslav Snopko, šéfkuchár z bratislavskej reštaurácie Štefánka, známy aj ako účinkujúci v Dámskom klube či Teleráne na Markíze, a mimochodom, s rodinnými väzbami na Malachov.

Budú mať aj návštevníci podujatia možnosť hodnotiť?

V kategórii torta bude vyhlásená aj Cena diváka. A ešte dodám, že odborná porota bude v každej kategórii hodnotiť prvé tri miesta. Takže cien bude trinásť, pričom víťazná torta bude odmenená sumou 150 eur.

Po vyhodnotení a vyhlásení výsledkov ponúknete tortami či slaným aj návštevníkov podujatia?

Veríme, že po hodnotení porotou bude priestor aj na ochutnávku, respektíve súťažiaci si môžu predať svoje výrobky, aby sa im tak aspoň čiastočne vrátili investície venované do súťaže.

Aký program bude sprevádzať šiestu Malachovskú maškrtu?

Máme pripravenú prezentáciu porotcu Miroslava Snopka, v ktorej sa bude venovať slanému pečeniu z lístkového cesta a zaujímavé budú iste aj rozhovory so všetkými členmi poroty. Deti si opäť budú môcť vyzdobiť svoju mafinku. Samozrejme, bude aj bufet a skvelá Ľúbezná káva od vynikajúceho baristu Andreja Leskovjanského, rodáka z Malachova. Atmosféru podujatia spríjemní Ľudová hudba Hron a nebude chýbať ani tombola.

Kedy je uzávierka prihlášok, je ešte šanca prihlásiť sa?

Ako som už spomenula, súťaže Malachovská maškrta 2023 sa môže zúčastniť každý, kto rád pripravuje sladké i slané dobroty, koláče aj torty, zdravé maškrty a rád súťaží. Záujemcovia sa môžu zaregistrovať do 23. septembra do polnoci, telefonicky na 0948 938 777, alebo mailom na jana.krnacova99@gmail.com, s uvedením mena, adresy, telefónu a súťažnej kategórie.


Podujatie Malachovská maškrta 2023 sa uskutoční v nedeľu 24. septembra v Kultúrnom dome v Malachove. Od 13.30 do 14.30 h bude odborná porota hodnotiť súťažné torty, koláče, slané pečivo a zdravé maškrty. Pre verejnosť sa dvere Kultúrneho domu otvoria o 15.00 h.

Viac informácií nájdete na tomto linku.