Aj káva, ako každá iná potravina, podlieha skaze a jej kvalita sa môže vplyvom vlhkosti, vzduchu či tepla zhoršiť. Samozrejme chceme, aby nám vydržala čo najdlhšie a zachovala si čerstvosť a arómu, preto je nevyhnutné poznať niekoľko zásad správneho skladovania.

Pozor na zvetrávanie a oxidáciu

Oxidácia kávy je proces, ktorý nastáva, keď sa káva dostane do kontaktu s kyslíkom zo vzduchu. Oxidácia olejov v kávových zrnách následne vedie k degradácii chuťových a aromatických vlastností – môže sa prejaviť zvýšenou horkosťou alebo nepríjemným zatuchnutým zápachom, preto by ste ju mali skladovať v uzavretej nádobe, ktorá nevpúšťa vzduch ani vlhkosť.

Skladujte ju na chladnom a tmavom mieste

Kávu by ste mali odložiť na suché, tmavé a chladné miesto, nie však do chladničky ani mrazničky. To by mohlo negatívne ovplyvniť chuť, textúru a vôňu kávy. Zle znáša aj príliš vysokú teplotu, preto by ste ju nemali nechávať blízko zdrojov tepla, ako sú rúry, rýchlovarné kanvice alebo jednoducho na priamom slnečnom svetle. Teplo totiž môže urýchliť proces oxidácie. Nádoba, v ktorej kávu skladujete, by mala byť nepriehľadná.

Aká je trvanlivosť kávy?

Každé balenie zrnkovej kávy by malo obsahovať dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý označuje obdobie, počas ktorého si káva zachováva optimálnu kvalitu, avšak iba za predpokladu správneho skladovania – na suchom, chladnom a tmavom mieste v uzavretej nádobe.

Vo všeobecnosti je však najlepšie spotrebovať kávu do dvoch až štyroch týždňov od praženia, aby ste si vychutnali tú najlepšiu chuť. Ak chcete zaručene čerstvú a chutnú kávu, najlepšie je kupovať menšie dávky priamo z pražiarne.

Zrnkovú kávu meľte vždy tesne pred prípravou, aby ste zabránili oxidácii a strate arómy. Okrem toho by ste mali používať filtrovanú vodu v optimálnom teplotnom rozmedzí 90 až 96 °C, pre prípravu dokonalého cappuccina je dôležitá aj teplota mlieka, ktorá by mala byť medzi 60 až 65 °C, aby dosiahlo tú správnu textúru.