Už po ôsmykrát sa môžu veľké, malé aj samostatné reštauračné pivovary uchádzať o zlatú, striebornú alebo bronzovú korunku. O tom, kto sa stane víťazom, sa rozhodovalo počas uplynulých dvoch dní v priestoroch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.

pivna korunkaOdborní posudzovatelia hodnotili nielen vonkajšie znaky piva ako farba, čírosť a kompaktnosť peny, ale ich pozornosť sa sústredila aj na intenzitu vône a chuti, vyváženú horkosť a mieru rezkosti zlatistého moku.

Slovenské pivovarníctvo zásobí každoročne pivný trh objemom viac ako 4 milióny hektolitrov piva. Dôkazom, že Slováci majú pivo radi je i ročná spotreba piva na Slovensku na jedného obyvateľa – 76 litrov. Rozmanitosť ponuky sa neustále rozvíja a tomu sa prispôsobujú aj jednotlivé kategórie degustačnej súťaže. Pre veľké a malé samostatné pivovary sú to kategórie: svetlé pivá do 10 %, svetlé pivá do 12 %, tmavé a polotmavé pivá, miešané alkoholické nápoje typu radler a ochutené pivá (citrusové). Samostatné reštauračné pivovary súťažia v kategóriách: svetlé pivo spodne kvasené, tmavé a polotmavé spodne kvasené, spodne kvasené špeciály a vrchne kvasené pivá. Nesúťažné kategórie sú pre tento rok dve: nealkoholické pivá dodávané na slovenský trh,  a tiež miešané nealkoholické nápoje radler a ochutené nealkoholické pivá.

Výsledky súťaže Slovenská pivná korunka, ktorá sa koná pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka, sa verejnosť dozvie 9. júna v  Bratislave. Po slávnostnom udelení ocenení budú môcť návštevníci ochutnať výber z tých najlepších slovenských pív.