Predposledná júlová sobota v Španej Doline bude „štiarcová“. Urobte si výlet, prejdite sa banským prekopom a užite si aj koštovku štiarcu a neopakovateľnú atmosféru, ktorá podujatie Špaňodolinský štiarc sprevádza.

Tradíciu  varenia štiarcu oživujú v Španej Doline už viac ako dve desaťročia. Na aktuálnom 25. ročníku podujatia  Špaňodolinský štiarc, ktorý sa uskutoční v sobotu 20. júla od 14.00 h pri Penzióne Klopačka, bude toto tradičné banícke jedlo vyvárať päť družstiev. Súťažiť sa nebude, ale koštovať áno. A tiež môžete sledovať, ako sa štiarc pripravuje.

Kým štiarc začne rozvoniavať

Na výlet do Španej Doliny sa môžete vybrať aj skôr, než začne rozvoniavať štiarc. Veď, ako sa hovorí: Špania Dolina nikdy neprestane prekvapovať, udivovať a fascinovať…“ Fascinujúci môže byť aj prechod Baníckym dopravným prekopom zo Španej Doliny na Piesky a späť.

Prekop, ktorý bol vybudovaný v rokoch 1956 – 1961 a slúžil k doprave haldového materiálu z lokality Piesky na spracovanie do úpravne Rudných baní v Španej Doline, je dlhý 1,6 kilometra. Pri prechode vás bude (musí) sprevádzať sprievodca ktorý vám o prekope a baníckej histórii Španej Doliny porozpráva veľa zaujímavého. Cesta tam a späť trvá približne 1,5 – 2 hodiny. Pre cestu späť si však môžete zvoliť alternatívnu trasu turistickým chodníkom (po modrej trase a ďalej po trase Barborskej cesty). Trasa z Pieskov na špaňodolinský „pľac“ má zhruba 3,5 km a zaberie vám asi 1,5 hodiny. Vstupy do prekopu počas júla a augusta sú v sobotu a nedeľu o 10.00 a 13.00 h (v pondelok aý piatok o 11.00 h). Viac na web stránke obce.

Ešte pohľad na krásne a vzácne čipky

Či už sa na Španiu Dolinu vrátite prekopom alebo alternatívnou trasou, do začiatku varenia štiarcu vám ešte stále zostane trochu čas. Ten by ste mohli využiť na návštevu expozície tradičnej Špaňodolinskej paličkovanej čipky v Klopačke, v ktorej sa nachádzajú aj viac ako 200-ročné čipky. Tradícia paličkovania čipky sa dedila z generácie na generáciu a nádherné špaňodolinské čipky zdobili šaty aj domy bohatých dám z mesta aj z ďalekého sveta. Ich výrobu podporovala aj cisárovná Mária Terézia, ktorá ich nosila, ako výnimočné ozdoby svojich rób a takisto cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi.

Bohužiaľ, mimo prevádzky je jedinečný banícky orloj, ktorý sa každú hodinu otváral a ukazoval svet v hlbinách špaňodolinskej medenej bane. Na jeho fungovaní sa podpísal čas a čas si vyžiada aj jeho sprevádzkovanie.

A štiarc sa môže koštovať

Vráťme sa už ale k štiarcu. Chutný a výdatný banícky štiarc je podobný zemiakovej fučke a najlepší je vtedy, ak v ňom varecha zostane zapichnutá stáť. Neskôr sa z neho urobia trhance a pridá sa uškvarená slaninka, môže byť aj bryndza.

V dedinách okolo Banskej Bystrice (Riečka, Tajov, Kordíky, Králiky, Staré Hory) či v niektorých obciach na Horehroní, kde má štiarc tradíciu, má aj rôzne podoby a recepty.

Ak chcete vedieť, ako chutí práve špaňodolinský štiarc, vyberte sa túto sobotu na Španiu Dolinu, kde vám ho navaria a potom aj ponúknu za dobrovoľný poplatok. A bude aj muzika.