Quantcast

Takmer osemsto reštaurácií ponúkajúcich obedové menu skontrolovali ešte v januári pracovníci Úradu verejného zdravotníctva. V množstve reštaurácií zistili nedostatky, no banskobystrické gastro zariadenia obstáli slušne.

V Banskej Bystrici hygienici kontrolovali 21 prevádzok, pričom nedostatky zistili len pri štyroch reštauráciách. V pätine skontrolovaných prevádzok ale nešlo o mimoriadne závažné porušenia predpisov.

jedlo ilustracneV rámci Banskobystrického kraja bolo skontrolovaných 88 prevádzok, z ktorých nedostatky zistili v 34 reštauráciách. Udelených bolo dvadsaťšesť menších blokových pokút a v desiatich prevádzkach sú navrhnuté aj prísnejšie sankcie.

Najčastejším nedostatkom v kraji bol chýbajúci doklad o odbornej spôsobilosti zamestnancov, problémom bolo aj používanie potravín po dátume spotreby či nedodržanie času podávania pokrmov.

V samotnej Banskej Bystrici neboli problémy ani s jedným z najčastejších nálezov v rámci Slovenska, nepovoleným zmrazovaním potravín. Takisto sa pod Urpínom nevyskytli ani problémy v manipulácii s potravinami a pokrmami.

V rámci Slovenska hygienici kontrolovali zhruba tristo vzoriek obedového menu, v ktorých zistili najmä neprimerane vysoký obsah soli, ktorý v jednej porcii niekedy dosahoval až takmer dvojnásobok odporučenej dennej dávky tohto minerálu.

Štyri reštaurácie na Slovensku v rámci kontroly hygienici zatvorili. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, jednalo sa napríklad o gastronomické zariadenie vo Zvolene. “Prevádzková hygiena v celej prevádzke bola na veľmi nízkej úrovni,” konštatuje správa hlavného hygienika SR Ivana Rovného. Úplne najhoršie obstáli zariadenia spoločného stravovania v Trnavskom kraji, kde hygienici zistili nedostatky až v 63% prevádzok.

Tip: Každý deň aktualizovanú obedovú ponuku banskobystrických reštaurácií nájdete tu…