Po niekoľkoročnej prestávke sa haluškový festival v neďalekej Tureckej vrátil v plnej paráde. To, že súťažné tímy nevarili len halušky s bryndzou už nebolo novinkou, ale krevety tu boli po prvýkrát.

V Tureckej sa v sobotu uskutočnil 26. ročník Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek. Súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek, ako aj súťaž vo varení halušiek tisícich chutí, samozrejme nebolo to jediné, čo návštevníkov do obce na úbočí Krížnej lákalo.

Pripravený bol aj sprievodný program, v ktorom vystúpila spevácka skupina Sliačani z Liptovských Sliačov, Detský folklórny súbor Ratolesť z Detvy, Maroš Bango, banskobystrická skupina Marlett a ďalší. Nechýbal ani haluškový remeselný jarmok a stánky s množstvom ďalších pochutín.

Hlavná pozornosť sa však venovala haluškám a súťaži v ich varení a jedení. V súťaži však nejde len o čas varenia a jedenia, ale hodnotená je aj kvalita. A práve tá napokon rozhodovala, pretože víťazná partia hlavnej súťaže – „Turecký lokál“ stihla varenie až v druhom najrýchlejšom čase a s jedením sa už vôbec neponáhľali. Za kvalitu svojho jedla však získali vysoké hodnotenie a tešili sa z prvenstva.

Tradíciou je už dlhšie aj organizácie súťaže v kategórii halušiek tisícich chutí. A tentokrát mala premiéru kombinácia, ktorú by ste možno nečakali. Halušky na sladko či s mäsom tu už boli, ale partia z Nórska si priviezla k haluškám rovno krevety. A práve táto nečakaná kombinácia zabodovala v tejto súťaži.

Atmosféru podujatia, ktorú zakončila Halušková odlies party, dokumentuje aj naša fotogaléria.