
Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek prišli do Tureckej pri Banskej Bystrici už po 28. raz. Dvojdňový haluškový festival priniesol aj bohatý kultúrny program.
Organizátori, obec Turecká a jej starosta Ivan Janovec, pripravili na piatok 27. a sobotu 28. júna už tradične bohatý a pestrý kultúrny program s muzikou, spevom, tancom, remeslami, súťažami, tombolou aj atrakciami pre deti.
V piatok zahrali kapely Dobráci z Martina a Druhý Dych zo Zvolena. V sobotu zabavila návštevníkov spevácka skupina Sliačanská sedmička z Liptovských Sliačov, Detský folklórny súbor Turiec z Martina, speváčka Marcela Laiferová, Four Queens z Banskej Bystrice, Turbo Revival Morava aj zvolenská kapela Pohoda.
Nechýbalo ani tradičné vystúpenie Starohorského baníckeho spevokolu, ktorý sprevádzal spoločný sprievod súťažiacich a hostí od zvonice v úvode sobotňajšieho programu. Remeselný haluškový jarmok v centre obce počas oboch haluškových dní ponúkol množstvo po domácky vyrobených výrobkov. V Tureckej navarili kopu fajných, čerstvých bryndzových halušiek pre návštevníkov.
A okrem halušiek si ľudia pochutnali aj na grilovaných špecialitách a jeleňom guláši. Haluškové hity zneli v Tureckej v piatok aj v sobotu od večera do polnoci. Premával aj Haluškovláčik – Neusohl Express.
Súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek sa začala v sobotu o 10.00 h. Štvorčlenné družstvá súťažili v dvoch kategóriách. Kategóriu Tradičné bryndzové halušky ovládli Bosorky, v príprave a jedení výborných bryndzových halušiek boli najrýchlejšie. A aj keď milovníkov halušiek bola plná obec, odvahu pustiť sa v sobotu do súťažných zápolení v hlavnej kategórii nabrala len šestica tímov.
Rozhodoval čas prípravy i jedenia aj kvalita halušiek, ktorú hodnotila odborná porota. V kategórii Halušky tisícich chutí triumfovali Zelenáči, keď boli spomedzi troch tímov najrýchlejší v príprave aj jedení a ich špenátové halušky so syrokrémom si vyslúžili aj najvyššiu známku kvality.
Zakladateľom tradície súťaže vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej bol Svetlan Turčan. Súťažiť o to, kto navarí najlepšie halušky a kto ich aj najrýchlejšie zje, dovtedy nikomu nenapadlo. Svetlan Turčan bol určite prvý na svete. Preto aj podujatie pôvodne dostalo názov Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Prvý ročník sa konal v roku 1995. Odvtedy sa uskutočnilo 27 ročníkov podujatia a tento rok sa konal jeho 28. ročník – a Svetlan Turčan na ňom nechýbal.