Z Ľupčianskeho dňa vidieka, ktorý každoročne prebieha na Farme Hiadlovských v Slovenskej Ľupči, sa postupne stala milá tradícia, ktorá láka čoraz viac návštevníkov. Tí mohli aj na tomto ročníku spoznať nielen výrobu tamojších dobrôt, ale v rámci mikroregionálneho trhu spoznať aj ďalšie nielen gastronomické, ale aj remeselné a folklórne tradície.

Ľupčiansky deň vidieka v sobotu, 4. mája odštartovali gazdovské raňajky, na ktorých si mohli záujemcovia pochutnať na množstve dobrôt. Po nich už nasledoval pestrý program, v ktorom boli pripravené folklórne vystúpenia, tvorivé dielne pre deti, ukážky výroby syrov a tiež často už zabudnutých remesiel. Historická tavba, ukážka ryžovania zlata, výstava minerálov a replík banských strojov zas priblížila banícke a hutnícke tradície.

V programe vystúpili napríklad detské folklórne súbory Dratvárik, Vánok či fujarové trio Svrčinovci a deti zo ZUŠ v Slovenskej Ľupči. Nechýbali však napríklad aj farmárske súťaže – či už preteky s fúrikmi alebo hádzanie vidlami.

Domáci ukázali, ako sa vyrábajú miestne syry a na ochutnávku tu toho bolo omnoho viac, vrátane tradičných špecialít charakteristických pre Slovenskú Ľupču, Španiu Dolinu či Podkonice.