Po dvojročnej prestávke, spôsobenej celosvetovou pandémiou, rudlovský kopec Banoš znovu ožil obľúbeným jarným podujatím. Otváranie Banoša v areáli miestnej strednej školy prilákalo tisícky návštevníkov.

Prelom apríla a mája sa po dvoch rokoch v Banskej Bystrici opäť spája s otváraním sezóny podujatí, ktoré k nášmu mestu neodmysliteľne patria. Jedným z takých bývalo vždy aj jarné otváranie a jesenné zatváranie Banoša. Podujatie je oficiálnym otvorením poľnohospodárskej sezóny v kraji, a tak je nefalšovaným farmárskym trhom, ktorý sprevádza aj množstvo sprievodných atrakcií pre všetky generácie.

Podujatie sa po vynútenej prestávke vrátilo v plnej paráde. Návštevníkom boli k dispozícii farmárske produkty a tradične jedlá, ktoré k regiónu Banskej Bystrice a jej okolia neodmysliteľne patria. Zaujímavým spestrením bola ochutnávka školského medového piva a špecialít od ukrajinských odídencov. Na pravé poludnie odštartovala detská škola varenia a záujemcovia sa mohli priučiť aj starostlivosti o ovocné stromčeky.

Deti bez pochýb zaujali napríklad ukážky sokoliarstva a včelárstva, zajazdiť si mohli aj na koňoch. Pre najmenších boli pripravené rôzne animačné programy a vystúpenie Detského folklórneho súboru Graniarik, ktorý združuje deti z Vlkanovej, Badína, Harmanca a Banskej Bystrice. Atmosféru dotvárala počas celého dňa aj ľudová hudba Makovci.

Podujatie Tradičná chuť jari – Otváranie Banoša organizovalo aj tentokrát Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja v spolupráci so SOŠ Pod Banošom, OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska a Mestom Banská Bystrica.