Tradičné a obľúbené podujatie Čipkárskô sa v celej svojej kráse, podmanivej vôni a neopakovateľnej atmosfére konalo naposledy v máji 2019. Bol to jubilejný dvadsiaty ročník. Vlani sa čipkárskô varilo „v bubline“ a nie inak tomu bude aj tohto roku.

Za bežných okolností sa podujatie tešilo veľkej obľube širokej verejnosti.

Napriek všetkému, vlaňajšia „bublinová forma“ podujatia Čipkárskô mala úspech. Pod mašinami doma rozkúrilo a do varenia sa zapojilo dvadsať družstiev, a to nielen domáce tímy z Brusna, ale aj z ďalších obcí, dokonca aj zo zahraničia.

„Určite by všetci chceli variť a stretnúť sa spoločne v Brusne na tradičnom Čipkárskom,“ hovorí Lenka Sokolová z Obecného úradu v Brusne. „Momentálne to však nie je možné, preto aspoň varením v bubline chceme podporiť súdržnosť čipkárskej pospolitosti a zachovanie tradície v našej obci.

Tento rok sa do varenia čipkárskeho prihlásilo štrnásť družstiev, no ako poznamenáva Lenka Sokolová: „Myslím, že ich bude oveľa viacej, ale nie všetci poslali prihlášky.“

Každé družstvo bude teda variť doma. A variť sa bude preto, lebo na čipkárskom si každý rád pochutná, so spomienkou na predkov, ktorí dali svetu toto výnimočné jedlo. Inak, pravidlá varenia v bubline sú takmer rovnaké ako pri súťažnom varení. Družstvá budú štvorčlenné a každé musí mať meno. Pozor, zakázané sú mená hanlivé, vulgárne a v tomto roku aj mená obsahujúce slová COVID, SARS a korona. Varí sa z vlastných surovín, za ich kvalitu a bezchybnosť zodpovedá kapitán družstva.

Čipkárskô 2021 odštartuje v sobotu 22. mája o 10:00 h obecný rozhlas. Až potom sa môže rozkúriť v klasických čipkárskych mašinách. Všetky suroviny sa pripravujú počas varenia, len mäso môže byť nakrájané vopred. Varenie sa ukončí, keď bude jedlo hotové… Ani tento rok sa nebude hodnotiť poradie ukončenia varenia a ani kvalita a chuť uvareného jedla. Každé družstvo však vytvorí foto alebo video dokumentáciu pre Obecný úrad a môže ju zverejniť aj na facebooku obce. Súčasťou podujatia je aj súťaž o najkrajšiu fotografiu Zátišie s čipkárskym. Snímky budú vystavené tiež na facebooku obce.

A čo s navareným čipkárskym, môže ho niekto prísť okoštovať? Ako poznamenala Lenka Sokolová: „Žiaľ, z dôvodu aktuálnych pandemicých opatrení, to nie je možné. Čipkárskô si zje každý vo svojej bubline.“

Atmosféra podujatia Čipkárskô v roku 2017 v Brusne:

Názov jedla čipkárskô sa viaže k histórii obyvateľov obce Brusno. Kedysi sa mnohí živili obchodovaním s čipkami po celej Európe, preto toto jedlo nazvali „čipkárskô“. Za obchodom cestovali na svojich vozoch, tzv. mašinách, a pre šetrenie času si tento pokrm pripravovali priamo za jazdy. Až po dovarení odstavili vozy a najedli sa. Aj zvyklosti pri jedení tohoto jedla mali netradičné. Najprv sa nasýtili hustou časťou jedla, a teda mäsom, zemiakmi, zeleninou a cestovinou – tlapkami, ktoré na záver dojedli vývarom. (Zdroj: Horehronie).

Ak máte na čipkárskô chuť, hoci aj nemáte doma originálnu čipkársku mašinu, môžete si ho navariť na sporáku podľa tohto receptu.