Keďže pozorne sledujem volebnú kampaň pred blížiacimi sa voľbami do VÚC, nedalo mi si nevšimnúť ani mimoriadne agresívnu kampaň dvoch regionálnych „politikov“ zo strany SaS Radoslava Slobodu a Miroslava Ivana. To čo predviedli v priebehu posledného mesiaca sa nedá nazvať inak, ako politický suterén. Však ako inak nazvať konanie, keď si svoju volebnú kampaň založíte iba na ohováraní politických súperov aj za cenu neuveriteľných klamstiev. Svet sa však po voľbách neskončí a svoje tvrdenia budú musieť aj dokázať a obhájiť a otázky im už nebude klásť len tak niekto a už vôbec nie prostredníctvom facebookových diskusií. O tom niekedy inokedy…

Naposledy ma však zaujal blog pána Miroslava Ivana pod názvom „Keď sa politika stane výnosným biznisom“. V ňom samozrejme, ako sme si už zvykli, nevyberavo útočí na svojich súperov zo SMERu.

Tento blog má za cieľ navodiť dojem, že poslanci SMERu bažiaci po funkciách sa tlačia do dozorných rád mestských spoločností a následne za to inkasujú obrovské odmeny a teda politika je pre nich slušným biznisom. Konkrétne sumy však už pán Ivan nespomína a samozrejme nespomína ani nominantov SDKÚ, Banskobystrickej alternatívy a ani nezávislých, ktorí tiež kontrolujú mestské firmy v dozorných radách. Napríklad Katka Čižmárová v DPM BB, (s ktorou mimochodom p. Ivan kandiduje na spoločnej kandidátke vo voľbách do VÚC), Vlado Pirošík v BPM, či Milan Lichý v MBB. Taktiež nespomína ani primátora mesta Petra Gogolu, nominanta SaS, ktorí je v dozorných radách Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Bystrickej elektrárenskej spoločnosťi, a.s., HC ´05 BANSKÁ BYSTRICA, a.s., FK Dukla, a.s a spoločnosti BB-BIOPOWER, a. s.

Tiež pán Ivan zabudol, že v roku 2010, keď SaS pod jeho vedením podporovala Martina Baníka na post primátora, bol práve on poslancom a zároveň členom predstavenstva Dopravného podniku mesta Banská Bystrica. Vtedy to asi nevadilo. Ak sa jedná o principiálny a úprimný postoj pána Ivana, prečo teda nepožadoval vtedy, ako podmienku podpory Baníkovej kandidatúry, jeho vzdanie sa funkcie v DPM BB. Ja viem, keby vymenoval všetkých a nielen SMER-ákov, už by to nebolo také zaujímavé a pre jeho facebookových priateľov by to nebola senzácia.

A teraz k tomu obrovskému biznisu. Keďže som člen dozornej rady MBB, podľa blogu pána Ivana  by mi mali na účet chodiť tisíce, možno až desaťtisíce eur. Teda obrovský biznis. Skutočnosť je však iná. Moja mesačná odmena, ako člena dozornej rady MBB, vychádza v priemere 31 eur a 81 centov 🙂  Pán Ivan toto je podľa Vás výnosný biznis? Ak áno, pokojne Vám tých tridsať eur mesačne budem posielať na účet. Alebo viete čo? Za tých 30 eur a nielen za ne, budem radšej podporovať akcie na našom sídlisku Sásová – Rudlová 🙂

Na záver sa treba zamyslieť ešte nad jednou, veľmi podstatnou vecou.  Už keď sa tak vehementne páni Ivan a Sloboda zapájajú do tém ohľadom nominácii v mestských firmách, stále si kladiem jednu a tú istú otázku… Prečo vlnu kritiku vnášajú ľudia, ktorých práve z politických nominácií usvedčil sám Miroslav Rybár, prednosta MsÚ.  Veď práve oni žiadali primátora Gogolu o fleky v orgánoch spoločnosti MBB.

Autor blogu:

Michal Škantár

Poslanec MsZ Banská Bystrica