Už sa stalo tradíciou, že v areáli Strednej odbornej školy Pod Bánošom sa uskutočňujú oslavy začiatku a ukončenia poľnohospodárskej sezóny v našom kraji. Tohtoročné, už štvrté, „Zatváranie Bánoša“ sa uskutoční v sobotu 17. októbra. Slávnostné otvorenie podujatia bude o 10:00 hod.

V ponuke budú hlavne domáce zdravé produkty – rôzne syry a syrové výrobky, gazdovské mäsové špeciality, kurence, králiky, sliepky, baranina, kyslá kapusta, zemiaky, ale aj kvalitné juhoslovenské víno, domáca drogéria, bylinné produkty, čaje, kvety, med a včelie produkty.

Predstavia sa Vám aj remeselníci so svojimi výrobkami, či už z dreva, prútia, kože, hliny, slamy, vlny, ľanu, výrobcovia fujár, nožov, tkaných kobercov, bičov, suvenírov, šperkov a pod.

Podujatie je každoročne spestrené aj ponukou tradičných jedál z nášho regiónu. Tohto roku bude tradičné jesenné regionálne jedlá prezentovať 12 skupín kuchárov reprezentujúcich Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska a usporiadateľa SOŠ Pod Bánošom. Hitom tejto jesene budú hlavne jedlá z baraniny a jabĺk, zabíjačkové špeciality, haruľa, kyslá kapusta, huspenina, držky. Nebudú chýbať ani lepne z kamennej pece, rôzne štrúdle a ani šúľance s makom a iné sladké jedlá.

Tradične je pripravený aj bohatý program a sprievodné podujatia pre deti – detská škola varenia, jazda na koni, ukážky sokoliarstva, dojenia, zdobenia medovníkov a rôzne animačné hry. Pre deti je vždy lákadlom aj výstavka drobných domácich zvierat, ktoré zabezpečuje Slovenský zväz chovateľov.

Pre milovníkov psov budú ukážky úpravy a starostlivosti o srsť psa, kde si môžete aj dať ostrihať svojho miláčika.

Ďalší už tradičný partner podujatia, Slovenský zväz záhradkárov, ktorý každoročne zabezpečuje ukážky štepenia a ošetrovania ovocných stromčekov, tohto roku bude okrem školy ich sadenia a ošetrovania, prezentovať aj výstavku jabĺk.

Slávnostnú atmosféru ukončenia sezóny umocní ľudová hudba J. Maka a detský folklórny súbor Radosť, ktorí budú počas celého podujatia spríjemňovať chvíle a zážitky pre účastníkov podujatia.

Tohto roku organizátori – Vidiecke partnerstvo banskobystrického kraja a SOŠ Pod Bánošom, spolu s Dopravným podnikom Mesta B. Bystrica pripravili aj novinku pre návštevníkov. Na podujatie sa môžu dopraviť vláčikom Pretórium, ktorý bude premávať z Radvane, cez Kyjevské námestie, Hušták, Strieborné námestie a Karlovo až na miesto konania. Odchody vláčika budú z Radvane od ZVT o 09:35 a 10:45. Doprava bude zdarma.

A aj pre cyklistov budú tohto roku pripravené stojany na uloženie bicyklov.

Podujatie finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj a materiálnu podporu a propagáciu zabezpečil hlavný partner podujatia – Mesto Banská Bystrica.

Peter Rusnák, predseda ViP BB kraja

Autor blogu:

Peter Rusnák

Som hrdý Radvančan - už 40 rokov a preto i prídomok Radvanský. Som architekt-urbanista, pracoval som v oblasti územného plánovania a postupne som sa reprofiloval na particiaptívneho plánovača v územnom a regionálnom rozvoji. Angažujem sa aktívne vo veciach verejných na úrovni Slovenska, kraja i mesta.