1. Čo ma v týchto dňoch potešilo? Dlhodobo ma zaujíma participácia. A tiež mestská pamäť. Preto mám radosť z tých 505 hlasujúcich v PR 2016. A rovnako aj z dvoch nových publikácií o našom meste (tu a tu) a z úspechu tretej. Bystrica je proste v dobrých rukách.

2. Čo ma v týchto dňoch nepotešilo? S obavami pozorujem, ako nám po kraji plazivo hnedne aj celý tento štát … a ako s tým nič nevieme urobiť. Ale že nikto. A vyhliadky nič moc. Ach jaj… 

3. Čomu sa v týchto dňoch venujem? Niet zbytočnejšej mestskej dane ako je daň za užívanie verejného priestranstva, konkrétne dane za umiestnenie zariadenia pre podujatia a aktivity.  Pozor, nehovorím teda o zdaňovaní terás, stavenísk, skládok či parkovacích plôch, to mi príde v zásade odôvodniteľné… Ale zdaňovať aj verejné zbierky? Nakrúcanie TV spotov? Odpaliská ohňostrojov?… Toto je už za čiarou:  podväzuje to aktivitu, príjem do rozpočtu mesta minimálny a len kopec byrokracie okolo… Niečo v tomto smere sa mi síce už podarilo, ale najradšej by som bol, ak by taká daň ani vôbec nebola, resp. ak už, tak len symbolická. Týmto jej teda vyhlasujem malú súkromnú vojnu:-)

 

Autor blogu:

Vlado Pirošík

Aktivista, advokát, nezávislý mestský poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva. Blog o mojich dvoch vášňach - Bystrici a (komunálnej) politike.