Trafené husi zagágali a poriadne

Hovorí sa, že trafená hus zagága. V Banskej Bystrici to v posledných dňoch gagotom len tak hučí. Toľko trafených husí, koľko začalo gágať po mojom upozornení na „zvláštny“ predaj mestskej budovy, som ale nečakal ani omylom. Dozvedel som sa, aký som populista, špinavec, pomaly až nepriateľ štátu. A pritom stačilo povedať: pán poslanec, preveríme váš podnet, zrejme nemáte pravdu, ale aj tak sa tým budeme zaoberať, vaše obvinenia sú totiž vážne. Namiesto toho ma začali páni z mestského podniku, ale aj vedenia mesta, obviňovať a osočovať. Keby som bol človek slabšej povahy, tak sa asi rozsypem. Poďme si to radšej celé zhrnúť.

Mestská firma žije v minulom storočí, svoj majetok predáva cez Pardon

Asi pred tromi týždňami som sa dostal k informácii o zvláštnom predaji mestskej budovy. Dal som si tento predaj preveriť trom známym realitkám. Tie mi potvrdili, že ide zrejme o poriadny podfuk, ktorý zrežírovala mestská firma MBB. Tá predala vilu na Uhlisku spolu s pozemkom a garážou za 259 tisíc EUR. Jej trhová hodnota je však oveľa vyššia. Posudky, ktoré mám v ruke sú na minimálne na 423 tisíc EUR. Preto som tvrdil, že mám podozrenie na rozkrádanie majetku mesta a žiadal som vysvetlenie. Namiesto toho som bol obvinený, že si robím špinavú predvolebnú kampaň na župana. Áno na župana budem kandidovať. Špinavú kampaň mi však robíte vy, páni, ktorí ste zagágali. Oveľa viac, ako cena, ma však trápil samotný predaj. Mestská firma vilu s pozemkom a garážou predala napriamo, bez toho, aby o tom vedela dozorná rada a poslanci mesta. Vraj preto, že sa im predtým nepodarilo urobiť súťaž, lebo sa im cez týždenník Pardon nikto do nej neprihlásil. Pardon, páni šéfovia mestského podniku, Dušan Argaláš a Juraj Džmura, ale takto sa dnes predáva, len keď predať nechcete.

Prekvapila ma reakcia primátora

Krátko po mojom vystúpení na zastupiteľstve sa spustila tvrdá kampaň na moju osobu. Toľko blogov, článkov, toľko špinavostí a klamstiev, toľko som teda v tomto meste ešte nezažil. Išli do mňa hádam ešte aj z chladničky. Našťastie som cez víkend nebol veľmi hladný, tak som ju ani neotváral. Všetkému rozumiem, dokážem pochopiť ješitné reakcie Juraja Džmuru, dokonca aj Andrey Súlovcovej, ktorú asi vôbec nepoznáte. To je pani, ktorá sa už pol roka snaží tomuto svetu povedať, aký som zlý, tak sa teraz spojila proti mne so smeráckymi poslancami a ich fanúšikmi. Nuž, gratulujem jej. Dokonca chápem, že aj na webe blízkom strane Smer, ….coviny, si na mne zgustli, ale jedno som nepochopil. Prečo im v tom asistuje primátor Ján Nosko. Muž, ktorý o sebe tvrdí, že je nezávislý, že chce pre toto mesto len dobre. Prečo Ján Nosko reagoval na moje vystúpenie podráždene a nie s pochopením. Veď je to prvý muž nášho mesta, aj keby som táral úplné hlúposti, tento muž musí zachovať chladnú hlavu a nie obviňovať. Prečo neskôr na svojej FB stránke zdieľal nenávistné blogy na moju osobu? Priznám sa vám, nerozumiem tomu doteraz. Stále si vážim tohto muža. Aj napriek tomu, že sa pridal teraz na stranu tých, ktorí na mňa útočia cez sociálne siete podlo, ale naivne.

Vyzval som ich na verejný súboj, odmietli

Rád by som vám tu napísal aj odbornú reakciu, pretože sa v tých článkoch a blogoch snažili spochybniť aj moje ekonomické vzdelanie. Je vtipné, keď vás chce právnik školiť v ekonomických otázkach, ale na tie vyjadrenia by som musel reagovať asi na ďalšie dve A4-ky. Preto som ich vyzval na verejný súboj. Pred ľuďmi, alebo kamerami, jednoducho, nech si ľudia vyberú komu majú veriť. Takto cez spriatelené médiá, alebo cez svoje facebookové profily bojujú len zbabelci. Oni sa však rozhodli zostať pri tom a verejnú diskusiu odmietli.

Ekonomika ľudskou rečou   

Skúsim len to najpodstatnejšie, na čo sa ma pýtajú aj moji kamoši. Vraj môžem za zlé čísla mestských podnikov, lebo som sedel v dozorných radách a ešte, že som sa tam aj nabaľoval. Tak som sa teda na to pozrel, ako som sa nabalil. Za roky 2011 až 2015 poberali členovia dozornej rady mestskej firmy BPM v priemere 42,- EUR mesačne. Viete, kto mal v tých dozorných radách väčšinu? Áno, hádate správne… Mimochodom, v roku 2012 (rok po mojom nástupe) dosiahla spoločnosť BPM rekordný zisk po zdanení – viac ako pol milióna, presne 503.510,- EUR !. V ďalších rokoch naoko prezentované negatívne výsledky majú jednoduchý a ekonomický dôvod: výstavbu nájomných bytov v bývalej budove SAV na Severnej ul. a ďalšie investície. Najmä s pohľadu zaúčtovania DPH do nákladov BPM a zároveň aj z pohľadu zvýšenia odpisov z nadobudnutého majetku. To je však pri podobných projektoch normálne a bežné, dokonca nevyhnutné.

A poslednú vetu k ekonomike. Na začiatku môjho pôsobenia bol majetok spoločnosti na úrovni 13 mil. EUR. Na konci, v roku 2015, bol vo výške 21 mil. EUR. Toto ste zabudli napísať páni…

Na záver, už len detail
A ako som pomohol mestskej firme ja? Myslím, že výrazne. Veľmi intenzívne som sa podieľal na rekonštrukciách 4 bytových domov na Hornej ulici, kde sa nám podarilo nemožné. Zrekonštruovali sa bez toho, aby to ľudia pocítili v peňaženkách. Áno, som na to hrdý, že som mohol pomôcť s projektami, stavebnými povoleniami, financovaním… Za 42,- EUR mesačne. Uráža ma, keď sa o mojej činnosti v DR a o činnosti mojich kolegov takto vyjadrujú. Nemajú ani len potuchy o našej činnosti v tom období. Prišli až teraz s novým vedením mesta.

Ešte viac ma ale uráža vaša neschopnosť, páni z vedenia MBB. Dúfam teda, že neschopnosť a nie zámer. Verím, že odteraz budete predávať poctivejšie. Môžete si byť istí, že Igor Kašper sa pozerá.

Autor blogu:

Igor Kašper

Narodil som sa v Banskej Bystrici, kde so svojou rodinou aj žijem. Študoval som na Obchodnej akadémii v našom meste, následne na Ekonomickej univerzite v Bratislave, odbor Účtvovníctvo a a audítorstvo. Pôsobil som ako manažér, ekonóm a bankár. Ekonomike sa venujem dodnes, či už na úrovni komunálnej politiky alebo podnikania. Od roku 2010 som mestským poslancom, momentálne aj predsedom finančnej komisie v meste, členom mestskej rady a predsedom Výboru mestskej časti. Nikdy som v živote nedostal nič zadarmo, všetko som si musel vybojovať sám. Som ženatý a mám 2 deti. Mám 37 rokov.