Predstavte si klasický röntgenový snímok. Musíte sa podrobne zahľadieť aby ste videli bodky, čiarky, paličky. Ak však tento snímok premietnete do 3D modelu a do priestoru pomocou špeciálnej, zobrazovacej, holografickej techniky a dokonca si ho viete pomocou kinect technológie otáčať v priestore, môže dôjsť k detailnejšiemu zobrazeniu orgánov, či kostí. Je to niečo neuveriteľné ako keby váš orgán bol teleportovaný v reálnom čase do priestoru a lekár si ho vie prezerať na stole.

Tento projekt vznikol spojením talentovaných ľuďí z oblasti audiovizuálneho sveta a sveta zobrazovacích zariadení v zdravotníctve. Tím, ktorý má veľký potenciál už disponuje patentom, rokuje s investormi, hovoria si INTOMETER a výrobu plánujú spustiť práve v Banskej Bystrici. Mal som možnosť konzultovať zámer INTOMETER a som veľmi rád, že v Banskobystrickom kraji existuje tak veľký potenciál. Poprosil som chalanov nech sa s vami podelia o ich príbeh.

Roman ja sa veľmi teším šikovným ľuďom z kraja a vždy ich budem podporovať, povedz kto vlastne ste a ako to celé vzniklo?

Autorom celej myšlienky zobrazovacieho, holografického zariadenia je Lucian Gontko, ktorý začal experimentovať s holografickou technológiou aj na základe princípov odrazu svetla a premietania známych už od čias Leonarda Davinciho. Založil v spolupráci s Erikom Varhaníkom práve v Žarnovici spoločnosť New Options práve na výrobu holografických technológií. Produkt na začiatku nazvali Z Desire. Na začiatku to bol výrobok z kartóna a neskôr začali vyrábať plastový obal. Neskôr som sa pripojil ja ako expert na audiovizuálnu oblasť a zaujalo ma to ako marketingový nástroj. Mojim cieľom bolo zkvalitniť zobrazovanie objektov, čo sa veľmi podarilo a dnes už tvoríme neoddeliteľný tím. V súčasnej dobe máme produkt vyrobený a otestovaný v marketingovom prostredí na zobrazovanie produktov.

uprava4

V čom sa líšite od ostatných podobných technológií vo svete?

Naše zariadenie pracuje na princípe projektcie a zrkadlenia. Podobné zariadenia vo svete sú na určitej úrovni zobrazovania v základnom režime. My sme našej technológii venovali veľmi veľa času a energie a podarilo sa nám, a vlastne aj naďalej sa nám darí robiť zobrazovanie oveľa presnejším a kvalitnejším aj na základe odlišovania farieb jednotlivých častí objektu. Ďalšou výhodou je detailná práca s 3D vizualizáciou, keďže som z toho prostredia viem presne aké detaily pri samotnom zobrazení zvýrazniť a ktoré naopak utlmiť aby sme dosiahli výsledok čo najviac podobný realite. Náš mozog je síce šikovný nástroj no jeho vnímanie je veľmi komplikovaná a komplexná vec, preto musíme prispôsobovať objekty tak aby boli pre náš mozog čo najpriateľnejšie.

uprava3

Prvotný pro­dukt nazvali Z Desire. Spo­čiatku bol len z kar­tóna, neskôr však začali vyrá­bať plas­tový obal. Tento produkt veľmi oslovil experta pre zobrazovacie technológie v zdravotníctve Martina Lászla, ktorý navrhol zobrazovať snímky v priestore.

Martin ty si projektový manažér INTOMETRA a človek s veľkou dávkou skúseností z laboratórnych a zobrazovacích technológií vo svete. Ako vôbec táto technológia bude pracovať v zdravotníctve?

Doposiaľ som mal skúsenosti len s monochrómatickými displejami ako takými, ktoré majú mnohé obmedzenia. Keď som videl chalanov a ich „Z-tko“ hneď mi bolo jasné kam to vieme posunúť. To znamená, že z prístrojov ako sú CT a MR vieme pomocou nášho skenera a zobrazovacieho zariadenia vyrobiť dôverihodnú repliku snímkov v priestore. Zámer sme konzultovali aj s niektorými lekármi a radiológmi a táto zobrazovacia technológia im pomôže lepšie a včasnejšie diagnostikovať zdravotné problémy pacienta ako sú napríklad aj nádorové ochorenia. Pomocou nášho INTOMETRA budú môcť byť lepšie posudzované aj rôzne fraktúri kostí po úrazoch a nehodách. Ale netreba zabudnúť ani na chirurgov priamo na sále kde nájdu v INTOMETRI oporu pri plánovaných operáciach.

Chalanom držím palce a viac takýchto projektov vám priblížim v ďalších článkoch. Šikovných ľudí máme v kraji veľa a je potrebné ich podporovať.

Autor blogu:

Martin Pechovský

Martin was born in 1988. He graduated from high school in 2007. In the same year he began to study at the University of Žilina, Computer Engineering. Although he did not finished the studies, he started his business career in 2010. Anyway he wanted to study again and started studying at Bank Institute College in Banska Bystrica. As the bussiness was runnig faster, Martin didn't have enough time to study and left the school again. He turned his full attention to the bussiness and to make his dreams come true. In 2010 he established the company MGROUP. Nowadays there work 8 wonderful people specialized creative industry services. In March 2013, he founded the company Xerry with one co-founder. Xerry deals with development of intelligent devices with interesting design. Now is Martin regional Startup Leader in the city of Banska Bystrica.